Álmodjunk zöldet!

2014-11-14 10:53:52 | Módosítva: 2014-12-04 12:05:27

Komfortot biztosít a lakóknak kényelmi és egészségi szempontból. A jelenleg ismert „zöldség” netovábbja pedig a „hosszú távon fenntartható” épület, amelynél minden zöld kritérium teljesül, azaz hatékonyan használja fel a működéséhez szükséges energiát, életciklusa során pedig hozzájárul a környezetszennyezés és a hulladékok képződésének csökkentéséhez. Szerencsére van, akinek ez is fontos szempont.


A zöld: prémium

Már az „álmodozási szakaszban” dönteni kell, ha ilyen épületben szeretnénk élni, mert ez a telek vásárlásnál is fő szempont! Megfelelő tájolású, „benapozottságú” telket kell választani, azon pedig a megfelelő irányba forgatni az épületet. Ez biztosítja majd a lakóknak az évszaktól független kellemes belső lakóklíma kiemelten magas szintjét alacsony fenntartási költség mellett, és minimális környezeti terheléssel. Hozzáértő tervező bevonása nélkül ez kétesélyes vállalkozás!

A belső helyiségeik kialakításának tervezésénél korán felmerül a szükséges hőszigetelési vastagságok témája. Alapkövetelmény, hogy az épület hőveszteségét minimálisra csökkentsük, ez pedig csak megfelelő vastagságú és minőségű hőszigetelő anyagok beépítésével, és az ennek megfelelő szerkezettervezéssel biztosítható.

Beépített tetőtérnél fontos nemcsak a hőszigetelési teljesítmény, hanem az akusztikai komfort is. Nem elég a szigetelőanyag hővezetési képességéről informáló deklarált lambdát figyelembe venni; a termék súlyozott hangelnyelési tényezője is fontos adat! Mindkét szempontból előnyös választás az URSA DF32 nevű prémium szálas ásványgyapot, mely nem véletlenül zöld csomagolású: rendkívül alacsony (0,032 W/mK) a hővezetési tényezője, hangelnyelési tényezője pedig 0,95-1. Ebből 20 cm szarufa között és alatt elhelyezett szigetelés teljesítménye egyenértékű volna kb. 32 cm 0,044-es lambdájú termékével. Több mint 50% vastagság-különbség, ráadásul nagyobb szerkezeti vastagság kialakításához sok kiegészítő, befüggesztő anyagra van szükség, mely a munkadíjat is növeli! A megoldást megspékelhetjük az XPS anyagból készült, a szarufákra rögzített plusz hőhíd-mentesítő bakokkal, és kombinálhatjuk a megfelelő tetőfóliákkal – még mindig verhetetlen az ilyen szerkezet vonalmenti hőhíd szigetelő hatása!


Tovább zöldíthetjük a házat a szerelt gipszkarton válaszfalak prémium szigetelésével: a számos díjat nyert környezetbarát és egészségbarát Pure One by URSA termékcsalád válaszfalas termékei minden várakozást felülmúlva javítják a beltéri levegő minőségét.

Ekkor kezdődik a lakók életfeladata. A prémium profizmussal felépített házakban kicsit máshogy kell élni, mint a hagyományosakban. Érdemes a tervező tanácsát kikérni, hogy tényleg megvalósuljon a tervezett alacsony energiafelhasználás: nem jó, ha többet szellőztetünk a kelleténél, a beépített hőcserélős légtechnika működését figyelmen kívül hagyjuk, vagy a beépített külső árnyékoló berendezést nem megfelelő módon használjuk. A „zöldség” harmónia. Életre szóló, jövőbe mutató döntés, amely megér minden befektetett energiát.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mivel szigeteljünk a tetőtérben? (1. rész)

Az elmúlt néhány évben a különböző épületenergetikai minősítések fontossága és szükségessége jelentősen megnőtt. Természetesen ezzel egy időben előtérbe kerültek egyéb fogalmak is, mint a...


Épületszigetelés

Az energetikailag korszerű az ingatlan azt jelenti, hogy jelentősen kevesebb energiát használunk ugyanolyan komfortérzet és életmód mellett, mint azelőtt.