Papírmasé, egy kreatív technika

2017-01-05 12:56:05 | Módosítva: 2017-01-05 13:01:00

A papírmasé lényege, hogy nedves hulladékpapírból és ragasztóanyagból készítünk új tárgyakat. Ezek lehetnek kisebb tálak, de akár szobrok is. Ötletes és egyedi ajándékokat készíthetünk ezzel a technikával a hosszú téli estéken.


Nem csak karácsonyra

A papírmasé tárgyak készítésének többféle módja van. Készülhet rétegezéssel, papírpéppel és a legegyszerűbb (és legdrágább) a kézműves boltokban kapható papírmasé porból készült massza, mint alapanyag használata. Rétegezéskor a papírlapokat helyezzük egymásra, a ragasztóanyag segítségével. A papírpépes megoldásnál a papírt beáztatjuk, majd pépesítjük, így egy gyurmaszerű masszát kapunk, és ez lesz a formázás alapanyaga. A harmadik – legegyszerűbb – megoldás a készen kapható papírmasé por, aminek hátránya, hogy ezzel nem saját papírhulladékunkat hasznosítjuk újra.

Rétegezéses technika

A ragasztóanyag, a csiriz receptje egyszerű: 2 dl víz, és 3 púpozott teáskanálnyi liszt kell hozzá – vagy ennek az arányos többszöröse. A víz nagy részét, kb 1,5 deciliternyit egy kis lábosban elkezdjük melegíteni. A maradék fél deciliter vízben elkeverjük a lisztet, és a már nagyjából 60 fokra felmelegedett vízhez öntjük. Folyamatos keverés közben addig sűrűsítjük, míg opálossá válik. Ezután alkalmankénti keverés mellett hagyjuk kihűlni a kész ragasztót.A rétegezéses technika esetén precízen kell dolgoznunk. Előbb kiválasztunk egy megfelelő sablont. Ez lehet tál, pohár, gipszöntő forma. Erre rétegezzük rá a papírt, majd leszedjük a sablonról. Az újságpapír felaprítása tépéssel történik, nagyjából 4x5 cm-es darabokra lesz szükség. Próbáljuk egyenesre tépni a papírt, ha ez nem megy ollót is használhatunk, de akkor a végén többet kell csiszolni majd az alkotásunkat. Ha van elég papírunk, akkor főzzük meg az előbb említett módon a csiriz ragasztót. Ha az langyosra hűlt a sablonnak választott tárgyat kenjük be valamilyen krémmel, testápolóval, hogy majd a papírmasé könnyebben lejöjjön a végén róla.

Az első réteg papírt úgy készítjük, hogy minden egyes papírdarabot vízben benedvesítünk, és ha átázott, rásimítjuk a bekrémezett alapra. A krém miatt ekkor még csiriz nélkül is ragad. Úgy haladjunk, ahogy a cserepek állnak a tetőn, azaz minden darab papír fedje valamennyire az előzőt. Közben simítsuk ki a keletkezett ráncokat a papírrétegeken.

Ecsettel vigyünk fel némi csirizt az első papírrétegre, és a színes újságpapírdarabokat elkezdjük rétegezni úgy, hogy minden egyes darabot csirizzel bekenünk. Lényeges, hogy a lehető legtöbb levegőt kisimogassuk a rétegek közül, és a rétegeket jól préseljük egymásra, ellenkező esetben sérülékeny lesz majd az elkészült tárgy. Színes és fekete-fehér papírral felváltva alakítsuk a rétegeket, mert így jobban látható, hogy mikor végeztünk teljesen egy réteggel. A tárgyak felhasználását, strapabírását figyelembe véve kell a rétegek számát meghatározni. Például egy farsangi maszk elkészítéséhez elegendő 8-10 réteget egymásra ragasztanunk, egy tálnál akár húsznál több is elkél. Ezután levesszük a kész művet az alapról, a széleket ollóval egyenletesre vágjuk, és a vágási peremre még egy réteget ráragaszthatunk, így szebb lesz a végeredmény. A belső, első réteget nem ragasztóztuk meg annak érdekében, hogy lejöjjön majd a kész termék a sablonról. Ezt most a folyamat végén pótoljuk, és belülre is tegyünk egy csirizzel ragasztott záró papírréteget.

A papírmasé tárgy a teljes száradását követően csiszolható és festhető. Ekkor a festéktől kissé újra benedvesedhet, visszapuhulhat, ezért szárítsuk ki újra a színezés után, és csak teljesen száraz állapotban fújjuk le lakkal.

Alkotás papírpépből

A hulladék papírt – ami nem csak újság, de akár karton, vagy tojástartó is lehet – minél apróbb darabkákra szaggatjuk. Egy nagy lavórban, vízzel felöntve legalább egy napig áztatjuk. Az áztatást követően egy lábasban a tűzhelyen főzzük körülbelül két órán át. Utána jön a turmixolás. Miután pépesre aprítottuk, beletesszük egy sűrű szövésű vászonszatyorba, és felakasztva kicsöpögtetjük belőle a felesleges vizet. Akkor jó az alapanyag víztartalma, hogy ha belemarkolunk, erősen megszorítjuk a markunkba fogott alapanyagot, és már csak egy kicsi víz jön ki belőle az erős szorítás hatására. Ezután a masszához hozzákeverünk apró szemű szitált fűrészport (1 kg papírmasszához 5 dkg-ot), és ehhez a mennyiséghez 5 nagy kanál csirizt. Ezután tovább dagasztjuk, hogy keveredjenek az alapanyagok, ha túl nedves, akkor fűrészport, ha túl száraz, akkor csirizt adunk hozzá. Kemény tárgyak készítéséhez egy pici enyv is kerülhet bele, de víz ekkor már semmiképpen.

A kész massza ételfestékkel színezhető, de a kész tárgy utólag is festhető. A masszát letakarva, hogy ne szikkadjon, hűtőszekrényben akár egy hétig is tárolhatjuk. E masszából készült tárgy is mindig üreges legyen, a falvastagság ne haladja meg az 1 centimétert. Érdemes lassan szárítani, mert a gyors száradáskor torzulhat, repedhet az alkotásunk. A képeken jól látható, hogy mennyi minden készülhet papírmaséból; a bolhától az elefántig. 


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Infra érzékelők

Az infra érzékelők – gyakran mozgásérzékelőknek is mondjuk – átszövik mindennapjainkat. Ilyen kapcsolja be automatikusan a világítást, nyitja ki az automata bejárati kaput, vagy éppen jelzi az...


Zöldség, hulladék nélkül

Linda Ly-nek a „The No-Waste Vegetable Cookbook” című könyve a hagyományostól teljesen más megközelítésben mutatja be a konyhai zöldségfelhasználás t. Bár a könyvet az Egyesült Államokban adták...