Mivel fessünk?

A rutinos barkácsolóknak ez nem kérdés, másoknak viszont komoly fejtörést okozhat, hogy felújító munkáikhoz milyen festékeket vásároljanak. Azt is megjegyezzük azonban, hogy a tapasztalatokat sem árt gyarapítani, mert a megszokottnál akadhatunk jobb, kiadósabb, gyorsabban száradó festékekre, amelyekkel könnyebb bánni, és gyorsabban túl lehetünk a munka nagyján. Egyszóval a ránk váró munka előtt mindig ajánlatos alaposabban körülnézni a festékszaküzletekben, barkácsáruházakban.

A bőséges választék természetesen néha még a rutinos szakembereket is elbizonytalanítja, ilyenkor kerül előtérbe a régi mondás: járt utat járatlanért el ne hagyj, s sokan ezért döntenek a megszokott festékek mellett. A világ azonban állandóan változik, egyre korszerűbb, jobb minőségű festékek kerülnek a polcokra. Akkor hát mit tegyünk, hogyan válasszuk ki közülük a céljainknak legmegfelelőbbet? E kérdésre az alábbiakban igyekszünk választ adni a tanácstalanoknak.

Általános szempontok

Először is válasszuk szét az ismerteket az ismeretlen fajtáktól. Nagyobb volumenű munkák esetében nem célszerű ismeretlen festékeket vásárolnunk, mert amelyiket már megtapasztaltuk, azzal meglepetés nem érhet bennünket. Kisebb munkáknál viszont érdemes kipróbálnunk új anyagokat, hiszen így nem "veszíthetünk" sokat. Tévedés ne essék, ezzel nem azt állítjuk, hogy könynyen rossz festéket vásárolhatunk. Megeshet azonban, hogy esetleg rosszul alkalmazzuk, vagy egyéb tulajdonsága miatt vélt hátrányba kerülünk, amit később a bevonat tartóssága, ellenálló képessége, színtartóssága stb. kompenzálhatja és megváltoztathatja kezdeti ellenérzéseinket.
A kiválasztást mindig az alapján döntsük el, hogy elsődlegesen milyen célra ajánlják a használati utasítás szerint. Azt is nézzük meg, hogy milyen alapozót, fedőfestéket ajánlanak hozzá. Ha ezt betartjuk, szinte csak kellemes meglepetés érhet bennünket. A festék kiadósságát is jól vizsgáljuk meg, és azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy hány rétege biztosít teljes fedettséget. Egyszóval az összes, használati utasításból kideríthető jellemzőjét vegyük számításba a festék árával együtt. Ez különösen akkor kezd komoly tényezővé válni, ha nagyobb mennyiségre van belőle szükségünk. Ne idegenkedjünk a vizes-bázisú festékektől, mert amellett, hogy kiváló a minőségük, gyorsabban is száradnak, és hígításukhoz víz, nem az egészségünkre ártalmas anyagokat tartalmazó oldószerek valamelyike szükséges. Tartsuk be a gyártók által javasolt ún. bevonatrendszereket, mert ezek megalapozott, bevizsgált tényeken alapulnak, ami kimondottan a mi érdekeinket szolgálja.
A megfelelő festék kiválasztása így már nem is olyan nehéz feladat, de ehhez azonban tudnunk kell, hogy milyen anyagra kenjük majd fel a festéket, s a bevonandó tárgy, vagy szerkezet külső, vagy belső térben van-e.

Kültéri festés

Ez a terület az időjárás változékonysága és az egyéb kártevők szempontjából szinte minden anyagot erősen igénybe vesz. Különösen igaz ez a fából készített épületszerkezetekre, kerítésekre, kerti bútorokra stb. A feladat itt kettős; a faanyagok számára hatásos védelmet kell biztosítanunk a kártevők és az időjárás viszontagságai ellen, egyben a felületek esztétikai megjelenését is hangsúlyosabbá kell tennünk. Ezt pedig többnyire csak alapozó impregnálással, majd lazúros, vastaglazúros festéssel, esetleg színre mázolással biztosíthatjuk.
E célra használhatunk oldószeres alapozókat, például Xylamont, Sadolin Baset, Lignoprotot, Holzgrundot, Valti Color Primert, vagy vízzel hígítható Akril szigetelő alapozót. Ez utóbbit főként kerítések zsalugáterek ablakok, ajtók fedőfestése alá ajánlatos alkalmazni. Az alapozók általában színtelenek, és további védőbevonatot igényelnek a szélsőséges időjárási hatások ellen. A további felületkezeléshez használhatjuk az oldószeres Xyladecor időjárásálló-, a Sadolin Classic és Extra, a Fadekor és Bondex vékonylazúrokat, vagy a Holzlasurt, valamint az Akril fakerítés-, a Holzveredlung fanemesítő festéket. Ez utóbbi kettő vízzel hígítható falazúr. Ezeket általában két rétegben kell alkalmazni, hogy kellő védelmet biztosítson a faanyagoknak.
A fémanyagok kültéri védelmét az előzőkhöz hasonlóan alapozó és fedőfestékek felkenésével biztosíthatjuk. A legtöbb festékgyártó bevonatrendszereket ajánl, nekünk meg semmi okunk, hogy ettől eltérjünk. A közismert Trinát, Supralux, Miranol stb. festékeken kívül a külön alapozást nem igénylő Hammerite festék még a málló rozsdától megtisztított fémfelületeken is kiváló védelmet biztosít a további korrodálódás ellen.
Az időjárás az épületek falait sem kíméli, ezek felújítását pedig nem érdemes elodázni, mert a rongálódások kijavítására később egyre több munkára, anyagra lesz szükség. A vakolathibák kijavításához Blitzzement-et, a besimításhoz pedig Molto, vagy Füllstoff kültéri glettanyagot használhatunk. Ezek az előmunkálatok szervesen hozzátartoznak a homlokzat átfestéséhez. Ha a vakolat régi, ajánlott különféle vakolaterősítő mélyalapozókkal, például, Putzgrund, vagy Haftgrund vakolaterősítő alapozóval is kezelni a falfelületeket.
Ami a homlokzatfestékek választékét illeti, az igen bőséges; a szilikátemulziós Novasil, a színezhető, akril alapú Kivitex, továbbá a diszperziós Juha és Fassadenfarbe festékeken kívül még számtalan változat közül választhatunk.

Beltéri festékek

Faanyagok esetében, belső térben, inkább a használat okozta kopások ellen kell a felületeket védenünk, s legalább ilyen fontos a fatárgyak esztétikai hatása. A bevonóanyagot ezért mindig a mechanikai hatásokra tekintettel kell kiválasztanunk. A fapadlóknál nagyon fontos a bevonat kopásállósága, ezért ide kimondottan e célra kialakított padlólakkokat kell felkennünk. E téren is választhatunk az oldószeres, poliuretán Rezisztán, a Gemini, vagy a vízbázisú parkettalakkok között. A vízbázisú lakkok szagtalanok, gyorsan száradnak, s bevonatuk semmivel sem kopik el hamarabb, mint a kétkomponensű lakkoké. A lambériák, fa álmennyezetek bevonására pedig a Consolan, vagy a Düfa falazúrjait érdemes használnunk, amelyeknek igen bőséges a színárnyalat választéka.
Legbőségesebb talán a falfestékek választéka. Szinte mindegyik diszperziós, színezhető, s még fűrészporos tapétahatású változatuk is van. A közismert hazai Diszperzit, Héra, Jupol, Tilatex márkák mellett egyre kedveltebbek a Malerweiss, Superweiss, vagy a Mattlatex falfestékek. E téren a kiadósság és az ár lehet a "döntőbíró", mert ezeknek a festékeknek a kvalitásai közel azonosak, legfeljebb egyénenként más a megítélésük a színtartósságuk és kopásállóságuk tekintetében. Színezésükhöz bármely fallazúr, vagy színező paszta használható. Ezenkívül beszerezhetők különlegesnek mondható, nagy fedőképességű csepegés mentes diszperziós falfestékek is, amelyeknek már egy rétege is garantáltan kitűnő fedést biztosít. Ha tehát az a célunk, hogy gyorsan túl legyünk a lakásfestésen, akkor az ilyen szuper fedőképességű festékekkel ezt el is fogjuk érni. Hogy milyen áron, az ilyenkor mellékes. Akinek pedig lényeges az ár is, az nézelődjön, mérlegeljen, s csak azután válasszon festéket.
A fentiekben a festés óriási témakörének valamiféle tömör összefoglalása volt a célunk. Az egyes területeket részletesen, majd a következő lapszámaikban vesszük sorra.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: festék, festés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ablakok, ajtók mázolása

A lakások régebbi nyílászárói többnyire fából készültek és felületüket zománcfesték fedi. Eza bevonat elég időtálló, de 5-10évente – állapotuktól függően – felújításra szorul. Mivel főként...


Kerítésfestés

A kerítések, legyenek azok fémből vagy fából készültek, állandóan ki vannak téve az időjárás szélsőséges hatásainak. Ezért a felületeik védő bevonata idővel elöregszik, és felújításra szorul....