Védik, és dekoratívabbá teszik a betonfelületeket

Betonfestékek

2009-10-20 20:01:59 |

Igénytelenebb kivitelezésnél egyes helyiségek, pl. kisebb raktárak vagy garázsok padlóját,lábazatát csak simított betonból készítik el. A nyers, kezeletlen betonfelületek azonban nehezen tisztántarthatók, hamarabb erodálódnak, és nem is esztétikusak. Ezek a problémák azonban viszonylag egyszerűen megoldhatók, ha ezeket a felületeket speciálisan e célra készült festék bevonatokkal tesszük védettebbé. E festékek közül mutatunk be most néhányat.

A legtöbb ilyen festék bármilyen betonfelületre felhordható, ám ezek csak felületi védelmet biztosítanak a nyers betonfelületeknek, struktúrájukon azonban alig változtatnak. Emellett e bevonatok tartósságának előfeltételei is vannak, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni.
A betonfestékek jó tapadása érdekében a felületnek megállapodottnak, de nem porlónak kell lennie. A portól és minden olyan szennyeződéstől, amelyek megakadályozhatják a festék tapadását, meg kell tisztítani, különös tekintettel az olajos foltokra. Csak száraz felületekre hordhatók fel, mégpedig száraz meleg időben. Előzetesen ajánlatos nagynyomású mosással letisztítani a felületeket, és csak száradás után lehet a beton festését megkezdeni. Friss betonra csak annak teljes kiszáradása és teljes portalanítása után kenhetők fel.
A betonfestékek ugyan különböző összetételűek, ám mindegyike ecseteléssel, hengereléssel, esetleg szórással is felteríthető. A legtöbbjük valamilyen más, már meglévő betonfestékre is felkenhető, de csak a málló részek eltávolítása és a felület átcsiszolása után, feltéve ha a régi bevonat tapadása megfelelő, csak megkopott a felülete. Esetenként és gyártmányonként ajánlatos mélyimpregnálóval alapozni, de csak akkor, ha ez az adott festékhez szükséges. z a termékismertetőkből, vagy a gyártó tanácsadó szakemberétől tudható meg.
Azt azonban fogadjuk el, hogy a betonfestékek erős igénybevétel esetén nem biztosítanak tartós felületi védelmet. A betonfestékek többnyire csak két rétegben felkenve lesznek elfogadhatóan tartósak, a szükséges festék mennyiséget ennek megfelelően ajánlatos kiszámítani, amit az anyag kiadóssági adata alapján, némi ráhagyással célszerű meghatározni. A befestett felületek így már kevésbé fognak porosodni, takarításuk is könnyebb és mivel több szín között lehet választani, a beton felszíne is ideálisabb színűre változtatható. A színkiválasztást az egyes gyári színezésű anyagok összekeverésével módosítani is lehet, amit a szaküzletekben esetenként el is lehet végeztetni, ám a színkártyás keverés nem minden gyártmánynál lehetséges.

Vizes alapú padlófestékek

Az Akrolpol ACL festék külső és belső térben egyaránt alkalmazható, burkolóelemek, habarcsvakolat, beton felületek impregnálására. Az akrilát koopolimer bázisú és gyárilag színezett, tartós felületvédő bevonó anyag fagy és kopásálló. Az alapfelületnek legfeljebb 3-4 % nedvességtartalmúnak kell lennie, és az erősen nedvszívó felületeket háromszorosan hígított Fixatív-val kell alapozni. 1 óra múlva átfesthető, ám a kellő védelmet csak két réteg felkenése után biztosít. Ecsettel, kefével vagy festőhengerrel is felteríthető. A 7 színben kapható matt festéket további 700 színárnyalatúra lehet színezni. A festék tetőfedő anyagok bevonására is alkalmas.
A Capamix Disbon 400 padlófestéket kimondottan ásványi alapú padlókra, vízben álló aljzatok normál igénybevételére fejlesztették ki. A vízzel hígítható, egykomponensű, szagmentes és gyorsan száradó festék selyem matt felületet képez a betonpadlón, és a világos szürke alapszínű festék ColorExszpress rendszerben színezhető. Ecsetelve, hengerelve és szórással is felteríthető a padlóra, szintén két rétegben ajánlatos az alkalmazása.
Hasonló tulajdonságokkal rendelkezik a Hydrover beton padlófesték, amely külső- és belső térben egyaránt felhasználható betonpadlókon és ilyen anyagú lábazatokon. Az első réteget ajánlatos 5-10 %-ban hígítva felkenni, míg a második rétegben felkent festék hígítást már nem igényel. A 48 óra alatt száradó fehér színű, de igény esetén színezhető festéket csak ecsettel vagy hengereléssel lehet felhordani.
Dekoratív járófelületre, pl. lépcsőkre, gépészeti terek portalanító bevonataként is kiválóan alkalmazható a selyemfényű Héra betonfesték. Nyolcféle alapszínben kapható, amelyek egymással keverve számos színárnyalat kikeverésére adnak lehetőséget. A nyers betonfelületeket ajánlott Falfix mélyalapozóval előkezelni, ami a felület telítésén túl tapadásjavító hatású is. Nagyon gyorsan száradó és jó fedőképességű festék.

Ipari környezetben nem, de bármilyen más, nem feltétlenül betonból készült anyagok átvonására is alkalmas a Tangó betonfesték. Az előkezelésére vonatkozóan a gyári utasítások szerint kell eljárni. Hengerrel vagy ecsettel kenhető fel. A jó fedőképességű, selyemfényű festék nyolcféle alapszínben szerezhető be, ám az egyes színek összekeverhetők. Gyorsan szárad és 2 óra elteltével felhordható a második fedőréteg is.
A Repol BF 1 betonfesték környezetbarát, tiszta acryl-diszperziós festék, amely könnyen feldolgozható. Gyorsan, 1-2 órán belül szárad és beton- tégla felületeken, de vakolaton, fán és kemény PVC tárgyakon is hathatós védelmet biztosít. Jól tapad, nem krétásodik és alkáliákkal szemben is ellenálló a bevonata, amely két rétegben felkenve erős vízsugárral is könnyen tisztítható. Az első réteg 6 óra múlva kenhető át, és ecsettel, hengerrel továbbá kellő hígítás után nagy nyomású szórógéppel is felhordható. A beton-, vakolat- és természetes kőfelületeket tisztítás után be kell nedvesíteni, más anyagokat esetleg befestésük előtt impregnálni is kell a használati útmutató szerint. Az alapfesték a Durlin Mix rendszerben RAL színkártya szerint színezhető. A betonfesték magas páratartalomnál nem használható.
Pincékben, garázsban, kazánterekben vagy más hasonló helyen a beton és cement-mész-habarcsos padló és falfelületek bevonására kifejlesztett a Spektra betonfesték. Egykomponensű, vízfelvételnek ellenálló a bevonata, amelyet magas mechanikai és vegyi ellenálló képesség jellemez. Fehér és 7 standard színárnyalatban kerül forgalomba, ám ezek egymással tetszőlegesen keverhetők. Kezeletlen és már kezelt felületek bevonására is alkalmas, a felületeket előzőleg Spektra akril impregnálással kell ellátni. A kellő tartóssághoz két réteg felhordása szükséges, az egyes rétegek között 8 óra száradást kell biztosítani. Ha azonban a felület áteresztőképessége nem megfelelő, az impregnálás előtt a felületet fel kell csiszolni. A nem megfelelően beszívódó impregnálás vékony fényes réteget képez, és a festék nem megfelelő tapadását idézi elő. Ahol pedig a víz hosszabb ideig megrekedhet, a Spektra akril betonfesték alkalmazása nem javasolt. Amennyiben a felületek az átlagosnál nagyobb terhelésnek vannak kitéve, ezeken a kétkomponensű, vizes alapú Spektra 2K epoxi betonfesték ad dekoratív és tartós védelmet.

Erősen víztaszító és bármilyen klimatikus viszonyok mellett tartós védelmet biztosít a Takril betonfesték épületek lábazatainak, beton hordozó- és támfalak, betonkerítések felületének. Kevésbé terhelt cementkötésű beltéri járófelület pormegkötésére is alkalmas. Ellenben garázsok járófelületének védelmére nem ajánlott. Hígítása általában nem szükséges, felhordásához ecset, hosszúszálú festőhenger használható, de szórással is felteríthető. Kellő védelmet e festék is csak két rétegben felhordva ad, a két réteg között pedig 4-6 óra száradási időt kell biztosítani. A Takril betonfestékek nyolcféle színben kerülnek forgalomba, viszont akár 300 különböző színárnyalat is kikeverhető a gyártó színkártyája szerint.
Düfa EP Bodensiegel Ipari- és Garázspadló bevonat
Vízzel hígítható, kétkomponensű epoxidgyantás padló és falbevonat, garázsok, pincék, raktárak erős mechanikai megterhelésnek kitett felületeire. A termék önmagát alapozza. Gumiabronccsal, motorolajjal, útszóró sóval szemben ellenálló. Különösen olyan alapfelületekre alkalmazható, ahol járművek közlekednek, pl.: parkolóházak, mélygarázsok, raktárak stb.

Oldószeres betonfestékek

Az Ambienta betonfesték kiváló minőségű akril bevonóanyag, amelyet régi és új betonfelületek állagmegóvására fejlesztettek ki. Hathatós védelmet biztosít a nem kívánt felületi erózió és a szélsőséges időjárási hatások ellen. Két rétegben kell felteríteni a betonfelületekre, esetleges hígítására és a felkenéséhez használt ecsetek tisztításához lakkbenzint lehet használni. Kiadóssága nagyban az alapfelület pórusosságától függ. Gyorsan, 40 perc múlva porszáraz, de csak 6 óra múlva kenhető fel a következő festékréteg. Összesen 8 színben gyártják, amelyek viszont egymással keverhetők.
A Kunstoff flüssig műanyag padlófesték ugyan garázsfelületek bevonására nem, viszont más, erősen igénybevett beton- és cementkötésű alapfelületek, pl. mosóhelyiségek, toalettek, lépcsők teraszok, erkélyek járófelületeire, sőt még virágedények bevonataként is jól alkalmazható. A több színben gyártott akrylsav-kopolymerizált alapú betonfesték jól ellenáll a híg savaknak, lúgoknak, ásványi olajoknak, továbbá állati és növényi zsíroknak. A friss beton és cement alapfelületekre a teljes kötés után csak 4 hét eltelte után lehet ezt a festéket felkenni.
Az igénybevételtől függően az alapfelületre 2, vagy 4 rétegben felkent festék szükséges a megfelelő felületvédelemhez. Az első réteget adó festékhez 20-30 % düfa Special-Verdünner hígítót kell keverni, a továbbiakban a festéket hígítás nélkül vastagon felhordva ajánlott felteríteni a felületre. A különböző színű festékek csak egymással keverhetők színárnyalat módosítás céljából. A festék ugyan néhány óra múlva porszáraz, ám csak 6 óra múlva lehet az újabb réteget rákenni. A kiadósság az alapfelülettől és a felhordás módjától is függ, amely lehet ecset, vagy festőhenger.

A Supralux Garázs félfényes beton és padlófesték, amelyet főként beltérben ajánlott használni. Külső térben csak megfelelő alapozás után ad tartós bevonatot, illetve olyan betonfelületeken, amelyek védettek a hátoldalról felszívódó nedvesség ellen. A festék nem simított, durva felületű betonra is felkenhető, de a felületi egyenetlenségek kitöltésére nem alkalmas. Beltérben nemcsak betonfelületekhez jó, de hajópadlók és korábban már festett fa- és fémtárgyak védőbevonataként is előnyösen használható. Bevonata kopásálló, kemény és rugalmas, vegyszereknek ellenálló. Szürke, homok, okker, halványzöld és fehér színben gyártják, amelyek egymással keverhetők. Könnyen ecsetelhető, jól terül, de nedves időben használata nem ajánlott. Kellő felületi védettséget alapozás nélkül csak két rétegben felhordva biztosít.
A poliuretán műgyanta alapú Supralux Beton és Padlófesték simított beton- és hajópadlók bevonására alkalmas. Bevonata félfényes, időjárásálló pigmenteket tartalmaz, rugalmas és kemény, amely színtartó és kopásálló bevonatot ad. Ecsettel és festőhengerrel hordható fel. Az első réteget 10-15 %-ban célszerű Szupralux szintetikus hígítóval hígítani, a második rétegnél ez már felesleges. A festék jól terül, könnyen kenhető, száradási ideje 6 óra, átfestése viszont 24 óra múlva lehetséges. Erősebb igénybevétel esetén 3 réteg festék felterítése ajánlott. A nem simított felületeknél az egyenetlenségek kitöltésére nem alkalmas.

Dunaplast teraszfesték. Különleges akrilát diszperziót, színező és kopás-állóságot növelő pigmenteket tartalmazó festék. Alkalmas beton és aszfalt burkolatú kültéri és beltéri teraszok, sétányok, műhelyek, garázsok, pincék padlózatának kopásálló, UV-álló festésére. Felhordható ecseteléssel, szórással és hengerrel, minimum két rétegben.
Esztétikus, kopásálló, csúszásgátló kültéri bevonatot ad. Betonfelület esetében az első rétegnél minimum 20% hígítás szükséges!
Kétkomponensű műgyanta betonfesték és impregnáló a Reokorr-Basic festék. Natúr és színes kivitelben szerezhető be, és 1 vagy 2 rétegben növeli a garázsok, mélygarázsok műhelyek raktárak padlójának ellenálló képességét és biztosítja ezek könnyű takarítását. A belőle készült bevonat csúszásmentesíthető és a Reocolor színkatalógus alapján színezhető is. A betonfelület eredeti textúráját megtartja, csak száraz felületen alkalmazható. Alulról jövő víz és páranyomás nem megengedett, mert ez a bevonat felválását okozhatja. Felkenése előtt a tiszta és laza részektől mentes felület porszívózása szükséges.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Önjavító beton

Gyorsan lehet nagy teherbírású szerkezeteket készíteni vasbetonból. Ezek azonban nem lesznek olyan tartósak, mint az ókori mesterek által készített kőépületek, mivel általában csak száz évre...


Vigyázz! Kész! Repedés?!

A megszilárdult beton merev anyag. A nyomószilárdságához képest csekély a húzószilárdsága, ezért ezt a jellemzőt a betonszerkezet tervezésekor általában nem veszik figyelembe. Azonban ha a betonban...