Padlószőnyeg

2016-09-22 11:19:27 | Módosítva: 2016-09-22 11:22:06

Hőszigetelő, zajcsökkentő és dekoratív hatású, faltól falig érő padlóburkolat a padlószőnyeg. Kedveltségét talán ezek a tulajdonságai magyarázzák. Igen változatos lehet a mintázatuk, különféle szálhosszúságú típusai között lehet választani, és akár saját kezűleg is lerakhatók megfelelő minőségű alapra. Némelyek ugyan idegenkednek tőle a porallergiától tartva, ám az újabb változatok portaszító kikészítése jelentősen csökkenti a veszélyt, sőt ma már atkamentes padlószőnyegek is beszerezhetők.


A láb alá simuló burkolat

Vastagság és a szálak különböző finomsága szerint mindenki a saját ízlése szerint választhatja ki a helyiség hangulatához leginkább megfelelő padlószőnyeg fajtát. A világos tónusúaknál az élénk színűek kényesebbek a szennyeződésekre, gyakoribb porszívózást és tisztítást igényelnek.

A padlószőnyegek tűzésfajtája szerint többféle típus közül lehet választani. A teljes hurkolású szőnyegek utólagos mechanikus kezelést nem kapnak, hatásukban a bukléhoz hasonló a felületük. A velúr szőnyegek kisebb hurkolású és alacsonyabb szálmagasságúak. Sűrűbb tűzésűek, és speciális hőkezelés után a szálak legyezőszerűen szétnyílnak. A sckroll, azaz csúcsnyírt szőnyegeknek változó a szálmagassága, speciálisan nyírtak, felületkezeltek, ami a felszínüknek különös, plasztikus hatást ad. A nyírt szőnyegek tűzését, azaz a hurkokat gyártáskor a beépített pengék azonnal el is vágják, ám a hőkezelésnek köszönhetően a szálai nem nyílnak szét, mint a velúr szőnyegeknek. A nyírt-hurkolt szőnyegeknél a hurkokat előre meghatározott minta alapján vágják át, és a megmaradt hurkolás adja a szőnyeg mintázatát.


A padlószőnyegek lerakására többféle módszert is van. Az aljzat sima felülete azonban alapvetően fontos, az egyenetlenségek aljzatkiegyenlítő felterítésével szüntethetők meg. A tökéletesen sík aljzat növeli az élettartamát, és a felülete ideálisan sík lesz. A jutás hátoldalú szőnyegeket teljes felületükön vizes bázisú ragasztóval kell leragasztani, szükség esetén a szőnyeg később, az aljzat sérülése nélkül felszedhető. Az egyéb anyagokkal fedett padlószőnyegek akár kétoldalas ragszalagokkal is az aljzatra rögzíthetők.

A megfelelő méretű, oldalanként kb. 10 cm-es ráhagyással leszabott szőnyeget egy éjszakára kiterítve hagyjuk kisimulni a teljesen kiszáradt padlón. Ezt követően eldönthető, hogy teljes felületén ragasztva, vagy egyszerűbb módon, kétoldalas ragasztószalagokkal lesz a padlóra rögzítve. Ezt a módszert inkább a kisebb alapterületű helyiségekben célszerű választani. A ragasztószalagok a szélek mentén, vagy sávosan, esetleg keresztirányban is az aljzatra préselve kerüljenek rögzítésre. Ezt követően a széleknél a fal mentén visszahajtva szőnyegvágó késsel kell pontosan levágni a túlfedéseket. A sarkokban az anyag benyomásával, illetve függőleges bevágást követően lehet a felesleges anyagszéleket levágni. A szőnyeget visszahajtva, előbb a szélek felől kell a ragasztószalagok fóliáját eltávolítani, majd rásimítás után fokozatosan, nyújtás és ránc nélkül a felületre nyomható a padlószőnyeg.A teljes felületükön leragasztandó padlószőnyegeknél a ragasztót az aljzatra fogazott lappal kell felkenni. E művelethez a kiterített, méretre vágott szőnyeget félig vissza kell hajtani, majd az aljzatra teríthető a ragasztó. Némi szikkadást követően közép felöl nyújtás nélkül a szélek felé haladva, fokozatosan a ragasztóra nyomva rögzíthető a padlószőnyeg visszahajtott része. A szőnyegpadló másik fele ugyan így ragasztható le. A beszabott részek beigazítására fokozottan kell ügyelni.

Ha a padlószőnyeget toldani kell, akkor a toldott rész lehetőleg bútorozott rész alá kerüljön, és a szőnyeg száliránya azonos legyen. A széleket legalább 5 cm átfedéssel egymásra fektetve, acélvonalzó mentén szőnyegvágó késsel kell hézagmentesen átvágni, majd a szálak kefével történő összedolgozással lehet szinte teljesen láthatatlanná tenni. A küszöb nélküli ajtónyílásoknál, vagy egyéb burkolatváltásoknál a szőnyeg széle műanyag vagy fém lefogó, ún. burkolatváltó idomok alkalmazásával védhető meg a felválástól, kirojtozódástól.


A helyiség teljes felületére ragasztott szőnyegpadló lefektetésének befejező művelete a szegélyek felrakása, mert ezek teszik kompletté az új burkolatot. Szegélyidomként használhatók a laminált padlóknál használatos, falra erősíthető, lemezsarus idomok, amelyek esetleg vezetékek, kábelek elrejtésére is alkalmasak. Az MDF alapanyagú idomlécek felülete különféle fóliákkal borított. A célnak azonban kitűnően megfelelnek a falra erősíthető, felső peremes műanyag szegélyidomok is, amelyekre ezt követően előre a hozzávaló méretre szabott szőnyegcsíkok ragaszthatók. E csíkok szorosan és hézagmentesen simuljanak a szőnyegpadló felületére, hogy az illesztés szinte láthatatlan legyen. Az ilyen szegélyidomok minden szőnyegpadlót forgalmazó szaküzletben megvásárolhatók, ám az utóbbi változathoz a hozzávaló szőnyegcsíkokat külön kell az adott szőnyegből a szegély szélességéhez illő méretre vágatni.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hogyan tüntessük el a foltot a padlószőnyegből?

A világos padlószőnyeg szinte vonzza a koszt és a foltokat. Két környezetbarát szerre, szódabikarbónára és ecetre, valamintegy kis időre van csak szükségünk a tisztításához.


Szalagparketta

Általában készparkettaként szokás nevezni ezt a padlóburkolatot, mivel felülete a tömör faparkettához hasonló, pontosabban a valódi fából készül, ám szerkezetileg általában három rétegből áll. A...