Fürdőszoba átgondoltan

2010-09-22 22:11:30 |

Fürdőszobát tervezni sokkal komolyabb megfontolást igényel, mint egy átlagos lakószobát, mert minden berendezési tárgy fix helyet kap, és mindezekhez falon belüli egységek is tartoznak. Utólagos korrigálásra csak komoly rombolás és anyagi veszteség árán van mód.

Az alapterület alapvetően meghatározza, hogy mit helyezhetünk el a fürdőben. Minden életmódhoz, családlétszámhoz kialakítható még a legkisebb helyen is jól működő és egyéni ízlést tükröző fürdőszoba. Családon belül is tisztázni kell, hogy mihez ragaszkodunk: kád vagy/és zuhany, wc és bidé, egy vagy két mosdó, bekerül-e a mosógép....
Ha a fürdőben helyezzük el a mosógépet, az fareluxa takarást kaphat, így elrejthetjük a száradó vagy vasalandó ruhákat is Kezdjük a mosógéppel! Sokan nem is töprengenek ezen, és nem is keresnek helyet máshol ennek a háztartási gépnek. Nagy lakásokban, családi házakban is sokszor automatikusan a fürdőbe kerül, pedig háztartási helyiség híján is számtalan más helye is lehet, és Ha a fürdőben helyezzük el a mosógépet, az fareluxa takarást kaphat, így elrejthetjük a száradó vagy vasalandó ruhákat is tehermentesíthető a fürdőszoba. Hová tehetjük? Nagyméretű konyhában része lehet a bútornak, és bár ennek nálunk nincs hagyománya, érdemes rajta elgondolkodni. Elfér a mosógép egy sztenderd méretű szekrényben is, ami lehet az előszobában, közlekedőben, gardróbhelyiségben, de akár a lépcső alatti területet is használhatjuk e célra.
Kád vagy zuhanyzó? Ez a következő sarkalatos pont. Sokan úgy gondolják, hogy a zuhany kisebb helyet foglal. Valóban így van ez az alapterületet tekintve, de a teret a zuhanykabin sokkal jobban korlátozza, hiszen nem csak 60 cm magasságig foglal helyet, hanem akadályozhat teljes embermagasságban, és optikailag is szűkebbnek érezhetjük a helyiséget. Viszont mellette szól, hogy a kádhoz szükséges alapterületen valóban elhelyezhető még más is. Mosdó, wc vagy bidé.
Idős vagy mozgáskorlátozott emberek számára sokkal egyszerűbb a zuhany használata. A kádban lazítókat viszont nem tudjuk ész érvekkel meggyőzni, és ezt nem is kell erőltetni, hiszen az életminőséget befolyásoló komfortérzés alapvető szempont.

Keskeny fallal határolt fülkébe került a mosógép. Esztétikailag is és funkcionálisan is praktikusabb a térszervezésSokan vágynak dupla mosdóra. Ehhez viszonylag nagy alapterület kell, hiába árulnak készen ilyen mosdószekrényeket akár panel fürdőszobákhoz is, ha ezek nem használhatók. Akkor van létjogosultsága, ha két ember egy időben elfér előtte úgy is, hogy fogat mos, borotválkozik, sminkel. Ha mindeközben böködik egymást, vagy akadályozzák egymás mozgását, akkor ez nem más, mint fölösleges pénzkidobás.
A WC és a bidé helytakarékos elhelyezésére találták ki a kombinált egységeket. Ebből nem érdemes a legegyszerűbb hideg vizes darabokat Keskeny fallal határolt fülkébe került a mosógép. Esztétikailag is és funkcionálisan is praktikusabb a térszervezésmegvásárolni, mert nem kellemes a használatuk. A WC és bidé egymás melletti elhelyezéséhez kényelmesen százhatvan-száznyolcvan cm-nyi hely kell.
Sajnos Magyarországon még nem terjedtek el a magánszférában a piszoárok. Ha nem küzdünk a hely szűkével, akkor nagyon jó szolgálatot tesz. A most kifejlesztett szaniter-családok részévé vált, praktikus, higiénikus és esztétikus is egyben, ráadásul megoldja a "wctetőproblémát", ami gyakori feszültség forrás.

Egy nagyobb alapterületű fürdőben elfér a zuhany és a kád is. A térelválasztó falba előrehúzható kis polcokat építettek mindent cm-t kihasználva Ha kiválasztottuk a szanitereket és a fürdőszobai alapterületet maximálisan, praktikusan megterveztük, minden funkcionális, és kiszolgálja a használók igényeit, ráadásul megtaláltuk az ideális burkolatokat is, akkor jöhet a mennyiségek kiszámítása. Nem kell a fürdőszobát a mennyezetig csempézni, sőt a teljes falfelületet sem. Csak azokat a területeket, melyeket közvetlenül víz érhet.
A burkolás nem megfelelő színvonala, nem körültekintő alkalmazása tönkreteszi a legjobb fürdőt is. A fugáknak pontosan találkozniuk kell függőlegesen és vízszintesen is. A csaptelepek és egyéb kiállások és a lapok viszonya nem lehet Egy nagyobb alapterületű fürdőben elfér a zuhany és a kád is. A térelválasztó falba előrehúzható kis polcokat építettek mindent cm-t kihasználva esetleges. Nagyon csúnya, ha nem lapközépre vagy a fuga közepére esik egy-egy szerelvény. Erre sajnos nem minden burkoló figyel, ezért akinek nincs tervezője, az se sajnálja a plusz költséget, és legalább a lapkiosztást terveztesse meg a céggel, akitől vásárol. Ez egyre több helyen része is a szolgáltatásnak.
Fürdőszoba felújításnál nem elegendő a régi burkolatoktól megszabadulni, mindenképp ellenőrizni kell a már meglévő vezetékeket, csatlakozásokat, amelyek akár bontás közben is sérülhetnek. Kár lenne az újonnan fölcsempézett fürdőszobát újra szétverni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Darálós WC

Építésnél, lakásfelújításnál a legkülönbözőbb okokból lehet problémánk a WC elhelyezésével. Bővül a család és új WC-re (is) szükségünk van,vagy a régit akarnánk áthelyezni, kitenni a...


Otthonfelújítás a Praktikerrel

A Praktiker széles áruválasztékkal várja a januárban beindult Otthonfelújítási program keretében lakásukat, házukat felújító vásárlókat. A barkácsáruház-lánc a korszerűsítés, az építkezés és az...