Tervezés, anyagválasztás

Csempe burkolatok

2009-05-17 21:10:49 |

Korall CsempeRégi kiöregedett konyhájuk fiatalítását legtöbben a bútor kicserélésével kezdik. Akár így, akár csak a szekrényajtók cseréjében gondolkodunk, érdemes rászánni magunkat a burkolat megújítására is. A konyhában gyakran elegendő a pult feletti kb. 60 cm-es sávot burkolni, így aránylag kevés fali csempére van szükség, és lehet, hogy néhány dekorcsempe is belefér a költségvetésbe. A burkolást akár a konyhabútor beszerelését követően is elvégezhetjük, amikor már mindennek pontosan kialakult a helye.

Sokan szeretik a falburkolattal összhangban a munkapultot is csempével borítani. Ehhez jó alapot biztosítanak a kis tömegű, vékony, ugyanakkor igen erős speciális építőlemezek, amelyek alkalmasak arra, hogy csemperagasztóval közvetlenül ráburkolhassunk.
Ha igazán igényes épített pultot szeretnénk, szebbnél szebb kerámia profilok, hajlatidomok állnak rendelkezésünkre, amelyekkel a legapróbb részletet is elegánsan, ugyanakkor műszakilag kifogástalanul oldhatjuk meg.
Konyhában igen divatos az apróbb osztású, 10x10 cm-es csempe. Ennek ára azonban borsosabb és burkolása is igen munkaigényes. Jó alternatíva a valóságban 20x20 cm-es, de osztott felületű csempe, amelyről fugázás után még az avatott szem is nehezen veszi észre, hogy nem apró lapokból készült.

Palazzo kékMielőtt elindulunk anyagbeszerző körutunkra, a burkoláshoz szükséges csempe és padlólap mennyiségét (alapterület, falfelület) még otthon számoljuk ki, vagy készítsünk kockás papírra egy leegyszerűsített rajzot, amire feljegyezhetjük a helyiség méreteit. Az ország területén számos szaküzletben lehetőség van látványtervet készttetni a CAD Decor tervező program segítségével. Ehhez a helyiségek pontos alaprajzára van szükség, melyeken bejelöltük az ajtók, ablakok, kád, WC, mosdó helyét és méretét, illetve a pontos belmagasságot. Tetőtéri lakásoknál szükség lehet oldalnézeti rajzra is, mert a tető hajlásszöge befolyásolja a leendő burkolat-kiosztásunkat. A látványterv elkészülte után - amely három dimenzióban, teljesen valósághűen megmutatja, milyen is lesz a megálmodott fürdőszoba - a program pontos anyaglistát is készít, így megkímél bennünket a hosszadalmas számolgatástól.
A kiszámított mennyiségen felül mindig vásároljunk 10-15% (egyes mintáknál, pl. diagonálban rakott padlóburkolásnál ez lehet 20% is) tartalékot, a vágási hulladék miatt. Jó, ha néhány darabot el is tudunk raktározni a későbbi időkre, mert csőtörés vagy bármilyen kis sérülés esetén nagyon nehéz, sőt néha lehetetlen pótlást beszerezni az évekkel korábban vásárolt burkolathoz.
Egyszerre vegyük meg a teljes mennyiséget, mert csak ekkor lehetünk biztosak abban, hogy ugyanabból a gyártási sorozatból kapjuk. Ugyanazon típusú csempének a különböző gyártásból származó darabjai eltérő színárnyalatúak- és méretűek lehetnek. Minden dobozon fel van tüntetve a. tónus-jelölés és padlólapoknál a tényleges méret.

Fanni kávé Fontos tudni, hogy a hétköznapi szóhasználatban pl. 30x30 cm-esnek nevezett méret csak egy névleges érték. A magas hőfokon történő égetés alatt a padlóburkoló lapok zsugorodnak - az anyag így éri el a kellő tömörséget,- így a kész termék tényleges mérete akár több milliméterrel is különbözhet a névleges mérettől. Ezen eltéréseket (kaliber) és jelölésüket is szabvány rögzíti, mindig megadott tűrésen belüli értékek. Ha nem szaküzletben vásároljuk meg a burkolóanyagot, hanem önkiszolgáló áruházban, magunknak kell ellenőrizni, hogy minden dobozon azonos érték szerepeljen.
Ahol csak a padlót burkoljuk és a fal nem csempézett, ott célszerű lábazati szegélyt is készíteni. A lábazat szokásos magassága. 8-10 cm, és arra szolgál, hogy a festett vagy tapétázott fal felmosáskor ne szennyeződjön. Itt folyómétert kell számítani a szükséges mennyiség meghatározásához. A lépcsőburkolat anyagszükségletének kiszámításához rajzoljuk le lépcsőnk körvonalát, és gondosan mérjük le a lépcsőfokok mélységét és magasságát, illetve jegyezzük fel a lépcsőkar szélességi méretét is. A kiválasztott burkolóanyag mérete alapján lehet megszerkeszteni a leggazdaságosabb, legkevesebb vágást igénylő kiosztást, és darabra megszámolni a szükséges mennyiséget.

Terra csendéletA magyar magánszemélyek tulajdonában lévő Korall cégcsoport tizennégy éve van jelen a kerámia- és burkolólap-piacon.
A romhányi székhelyű Korall Csempe Kft. lakossági- és projekt felhasználásra gyárt mázas kerámia burkolólapokat. A fürdőszobai termékcsaládok egymáshoz illő falicsempékből és padlólapokból, illetve díszítő csíkokból és kiegészítő elemekből állnak. Ezek között nemcsak mintás bordűröket, hanem komplex rendszerbe foglalt kerámia élvédőket, lezáró elemeket, speciális idomokat is találunk, melyek felhasználásával a vásárlók egyedi elképzelései is megvalósíthatók.

A Korall Kerámia Kft. a kézi gyártású díszítő elemek készítésére szakosodott. Műemléképületek felújításához vállalja - a meglévő burkolat helyreállításához szükséges - pótlások minta alapján történő újragyártását. Egyedi tervezésű épületkerámiákon és kerámia bútorokon kívül szerelt jellegű, átszellőztetett homlokzatokhoz is készít kerámia burkolóelemeket.

A Korall Fürdőszoba Kft. a gyártó cégek termékskálájának értékesítésével, projektek bonyolításával, import burkolatok, szaniterek és fürdőszobai kiegészítők forgalmazásával foglalkozik.

Korall Csempe Kft
Bemutatóterem: 1081 Budapest, Fiumei út 4.
Tel.: (06-1) 313-7989
Mintabolt: 2654 Romhány, Zrínyi u. 35.
Tel.: (06-35) 355-150
Nagykereskedelmi raktár: 1144 Budapest, Füredi út 63/b
Tel.: (06-1) 221-4435
www.korallcsempe.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Új csemperagasztók a SAKRET kínálatában

Az utóbbi 10-15 évben jelentősen változott, bővült a hidegburkolati lapok kínálata a barkácsáruházakban és a tüzépeken is. A korai változatok kis méretű (10x10, 15x15) fehér, mázas lapjai...


Speciális fiókok oda, ahová nem lehet fiókot tenni

A modern konyhák egyik nagy előnye, hogy olyan helyeket is kényelmesen tudunk használni, amelyek régebben még a kihasználhatatlan holtterek közé tartoztak. A kisméretű konyhákban pedig minden...