Műanyag vagy üveg?

Módosítva: 2016-02-07 16:24:54

Nehéz kérdés, hiszen a mesterséges anyagok térnyerése az élet minden területén nyilvánvaló. A környezet és ezek viszonya viszont határt szabhat alkalmazásuknak. Az üveg eredeti tulajdonságai már rég túlhaladottak a legújabb technikai eljárások alkalmazásában.

Van Severen LCP nevű műanyag foteljei maximális kényelmet nyújtanak.A két anyag alkalmazási területei lehetnek azonosak: sok designer mindkét anyaggal kísérletezik. A műanyagok alkalmazási lehetőségeiről múlt alkalommal írtunk, 2005/2. számunkban pedig az üveg fejlődéstörténetét tekintettük át. A változás mindkét területen folyamatos. Az 1851-es Paxton-féle kristálypalotától a mai lehetőségekig az építészet, belsőépítészet, lakberendezés mindig elkápráztat valami újjal. A műanyag az "ezerféle felhasználás" anyaga, nem okoz meglepetést formagazdagságával, így ismertük meg.

És az üveg? Az üveg sajátos szerkezetén túllépni - ez volt a fejlesztések célja. A fizikai korlátokat megszüntetni, hogy a törékenység helyére a hajlíthatóság és formázhatóság lépjen. A műanyaggal azonos alakíthatóságot az a technológia teszi lehetővé, ami a széntüzelésű kemencéket elektromossá alakítja, a tűzálló téglákat hőszigetelő kerámiára cseréli, a hagyományos agyagból készült öntőformákat pedig edzett, temperált acéllal helyettesíti. Az új módszerrel a plasztikszerűvé vált anyag bármilyen formájú lehet, többszöri melegítés, hűtés miatt pedig edzett és kemény. Ehhez társul még a legmodernebb vizes csiszolóanyaggal működő vágórendszer is. Így lehet az üvegből bútorlap, asztal, sőt, szék is.

A hazai művészek és mesterek ugyanezt a modern technológiát használják. Személyes, szubjektív érzések, tapasztalatok határozzák meg, hogy ki melyik anyagot fogja választani egy adott szituációban. Sokáig a drága üveg olcsóbb helyettesítőjének számított a műanyag, hétköznapi tárgyaink esetében ez még mindig így van. A különlegességek esetében az előállítási költségek szinte azonosak. Akár műanyag-, akár üvegbútor készül, előnye, hogy bármilyen nagy is lehet, mégsem lesz soha nyomasztó. Az átlátszó légiesség, finomság és elegancia bármilyen stílusú környezetben megállja a helyét.

Starck Ghost nevű műanyag székei valóban szinte észrevétlenek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna

Címkék: műanyag, üveg

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyapjastetű

Ez a kellemetlen kártevő gyakran jelenik meg a téli időszakban is, főleg ha nincs túl hideg. Ekkor behurcolással szobanövényeinken is megtelepedhet, de a hűvösben telelő dézsásokat is...


Tapéta üvegre, csempére

Aki gyorsan és főként olcsón szeretné megoldani környezetében bizonyos sík felületek dekorálását, az először vélhetően az öntapadó műanyag tapétákat veszi szemügyre. Még az sem akadály, ha síküveg...