Skil FOX 2 in 1

Ezt a feliratot eddig inkább a hajsamponokon láttuk, de természetesen értelmezhető a legújabb Skil csiszológépre is. Arról van ugyanis szó, hogy két gépet, egy vibrációs csiszolót és egy deltacsiszolót építtetek be, vagy inkább egyesítettek egy gépbe, mégpedig minimális kompromisszummal, így ideális barkácsgépet hoztak létre.

A 200 W-os elektromos motor részben közvetlenül forgatja a forgórész alatti hűtőventilátort, és ugyanígy az egy szinttel lejjebb felszerelt második radiál-ventilátort is, ami viszont - már klasszikusnak mondható módon - a csiszolótalp felől szívja a levegőt, és belenyomja a porszűrőbe (1). Végül a motortengely legalján van a lényeg, az excentertárcsa, amely létrehozza a talp rezgőmozgását. Ez elvében inkább az excentrikus csiszolókéval egyezik, tehát a talp egy kicsiny (2 mm-es) körpályán mozog, mégpedig percenként 24 000-szer.
Adott tehát egy excentrikus rezgőcsiszoló, természetesen öntapadó, tépőzáras csiszolótalppal, és természetesen a porelszívást lehetővé tévő lyuksorral (2), az elszívás megfelelően intenzív. A kettő az egyben elnevezés persze nem ettől ragadt rá. Ha a készülék aljára pillantunk, akkor rögtön feltűnik, hogy a talp osztott, az első ötöd része külön választható (3). Ehhez csak az orrészen lévő, piros "clic" gombot kell megnyomnunk, és ezt a különálló részt lebillentenünk, eltávolítanunk. Ennek a helyére illeszthetjük a tartozékok közt megtalálható delta alakú talpat (4), és máris előállt a deltacsiszoló. Az eredetikhez hasonlóan hegyes orrészével kiválóan befér a sarkokba, lapos kialakítása révén a rések közé, pl. a zsalugáter lécei közé. A deltacsiszoló feltét ugyanúgy lyuggatott, öntapadós csiszolólapokkal szerelhető fel, így a porelszívás innen is megoldott.
A talprészek cseréje egymás közt gyorsan megy. A leemelésről már írtunk, de az új elem felhelyezése sem bonyolultabb; kb. 45 fokos szögben tartva beakasztjuk a műanyag körmöket (5), majd a segéddarabot a talp síkjába nyomjuk, ahol a gyorszár magától reteszeli. A gyári rezgőcsiszoló betéteken a teljes talp és a különálló négyzetes segéddarab egyben van, csak egy perforált ív jelzi, hogy hol lehet leválasztani. Gyakorlati tapasztalataink szerint érdemes a vibrációs csiszoláshoz használt csiszolóvásznat egyben tartani, amelyiket pedig már szétválasztottunk a perforáció mentén, azt a deltacsiszolóhoz használni.
Összefoglalóként: Igazi kis barkácsgépre leltünk. Durva és finomcsiszoláshoz, festékeltávolításhoz, rozsdaleválasztáshoz (6) egyaránt megfelel, és szinte teljes értékű deltacsiszoló (7) is, bár kétségtelenül valamivel súlyosabb, mint egy sima deltacsiszoló.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A Dremel bemutatja: Dremel 4000 multiszerszám

Idén ősszel jelenik meg a Dremel legerősebb multiszerszáma, ami egyben a legnagyobb teljesítményű multiszerszám a piacon. Ez a Dremel 4000. Az új gép jelenlegi 400-as Digitális sorozatot váltja...


Alufelni polírozás fúrógéppel

Tavasszal éljük a polírozási, fényezési és egyéb más autó-felújítással kapcsolatos munkák szezonját. A következőkben bemutatjuk, hogyan lehet költségtakarékosan tükörfényesre polírozni az autónk...