Energiatakarékos megoldások a Hörmanntól

A garázskapun át is szökhet a meleg!

Az energiaárak növekedésével egyre többen óvják pénztárcájukat otthonuk energiatudatos átalakításával. Fontos szerepet játszik ebben az ajtók és ablakok minél tökéletesebb szigetelése, ám kevesen gondolnak arra, hogy további költségeket takaríthatnak meg a garázsbejáratok szigetelésével is. Európa legnagyobb kaputechnikai cége, a Hörmann felismerte az ezen a területen mutatkozó igényt, s szigetelt garázskapuival erre is megoldást nyújt.
A garázskapun keresztül több okból is hőt veszíthet egy épület. Az egyik ok az úgynevezett transzmissziós hőveszteség, amely szendvics felépítésű kapuszerkezettel és rossz hővezetésű anyagok beépítésével kiküszöbölhető. Másrészt a kapu nem megfelelő szigetelése is okozhat ilyen problémát, amelyet tovább fokozhat a szakszerűtlen beépítés.

Nemcsak a szerkezet, a beépítés is fontos

"A folyamatosan emelkedő energiaárak miatt egyre fontosabbá válik, hogy a lehető legkisebbre csökkentsük az otthonunkból távozó hő mennyiségét. Azonban a jól szigetelt garázskapu nem elegendő, legalább akkora hangsúly kell fektetni a beépítés szakszerűségére is, hiszen csak így érhető el optimális eredmény" - emelte ki Szujó László, a Hörmann Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.
A szigetelt garázskapuk kiválasztásánál ügyelni kell a tok és a kapulap tökéletes záródására, valamint a lamellák közötti résekre, hiszen ezeken keresztül nagy mennyiségű hő szökhet meg. A Hörmann garázskapuk esetében három oldalról szigetelőgumik záródnak a kapulapra, a lamellák között apró ajakos gumitömítések, az alsó lamella aljában pedig egy nagy kamrás gumiprofil biztosítja a légzárást.
A hőszigetelés megléte mellett a kapu tartósságára is ügyelni kell. A Magyarországon piacvezető garázskapu gyártó a szigetelt lamellákat mindig zárt lamellaélekkel készíti, így a nedvesség nem tud behatolni a lamella szendvicsszerkezetébe. A zárt élkiképzés további előnye, hogy a lemezrétegek négy rétegbe történő összehajtásával egyedülálló stabilitást érnek el, valamint hosszútávon megbízható rögzítési pontokat biztosítanak.
A rozsdásodás megelőzésére a lamellák tűzihorganyzott acéllemezből készülnek, mindkét oldalon poliészter bevonattal, ez a felületkezelés ugyanis megakadályozza a kapu korrodálódását. Ezáltal a külső csapadék vagy a belső oldalon lecsapódó kondenzvíz nem tesz kárt a szerkezetben.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: hörmann, garázs, kapu

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

CAME kapu automatikák

A kapunyitó automatikákat helyszíntől és használati funkcióktól függően különböző jeladókkal lehet működtetni. Gondoljunk csak bele, más egy családi ház kertkapujának nyitása, és például egy...


KLING örök garancia

Egy új garázskapu rendszer vásárlása során találkoztunk az "Örök garancia" fogalmával. A vonzó ajánlat kapcsán utána jártunk, mit is jelent ez pontosan; mik a feltételek és mit várhatunk el e...