Energiatakarékos megoldások a Hörmanntól

A garázskapun át is szökhet a meleg!

Az energiaárak növekedésével egyre többen óvják pénztárcájukat otthonuk energiatudatos átalakításával. Fontos szerepet játszik ebben az ajtók és ablakok minél tökéletesebb szigetelése, ám kevesen gondolnak arra, hogy további költségeket takaríthatnak meg a garázsbejáratok szigetelésével is. Európa legnagyobb kaputechnikai cége, a Hörmann felismerte az ezen a területen mutatkozó igényt, s szigetelt garázskapuival erre is megoldást nyújt.
A garázskapun keresztül több okból is hőt veszíthet egy épület. Az egyik ok az úgynevezett transzmissziós hőveszteség, amely szendvics felépítésű kapuszerkezettel és rossz hővezetésű anyagok beépítésével kiküszöbölhető. Másrészt a kapu nem megfelelő szigetelése is okozhat ilyen problémát, amelyet tovább fokozhat a szakszerűtlen beépítés.

Nemcsak a szerkezet, a beépítés is fontos

"A folyamatosan emelkedő energiaárak miatt egyre fontosabbá válik, hogy a lehető legkisebbre csökkentsük az otthonunkból távozó hő mennyiségét. Azonban a jól szigetelt garázskapu nem elegendő, legalább akkora hangsúly kell fektetni a beépítés szakszerűségére is, hiszen csak így érhető el optimális eredmény" - emelte ki Szujó László, a Hörmann Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.
A szigetelt garázskapuk kiválasztásánál ügyelni kell a tok és a kapulap tökéletes záródására, valamint a lamellák közötti résekre, hiszen ezeken keresztül nagy mennyiségű hő szökhet meg. A Hörmann garázskapuk esetében három oldalról szigetelőgumik záródnak a kapulapra, a lamellák között apró ajakos gumitömítések, az alsó lamella aljában pedig egy nagy kamrás gumiprofil biztosítja a légzárást.
A hőszigetelés megléte mellett a kapu tartósságára is ügyelni kell. A Magyarországon piacvezető garázskapu gyártó a szigetelt lamellákat mindig zárt lamellaélekkel készíti, így a nedvesség nem tud behatolni a lamella szendvicsszerkezetébe. A zárt élkiképzés további előnye, hogy a lemezrétegek négy rétegbe történő összehajtásával egyedülálló stabilitást érnek el, valamint hosszútávon megbízható rögzítési pontokat biztosítanak.
A rozsdásodás megelőzésére a lamellák tűzihorganyzott acéllemezből készülnek, mindkét oldalon poliészter bevonattal, ez a felületkezelés ugyanis megakadályozza a kapu korrodálódását. Ezáltal a külső csapadék vagy a belső oldalon lecsapódó kondenzvíz nem tesz kárt a szerkezetben.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: hörmann, garázs, kapu

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Otthonokosítás utólag

A rádiófrekvenciás és infrás távvezérlők lassan elárasztják otthonunkat. Infrással kapcsoljuk a TV-t, a rádiót, a hifi készüléket, esetleg a klímát, és egyes lámpákat is, de ez utóbbiakat már...


Földhivatal Online

Aki már rendelkezik Ügyfélkapu regisztrációval, a Földhivatal oldaláról a (www.foldhivatal.hu) belépve veheti igénybe a Földhivatal Online szolgáltatásait. Nincs szükség további regisztrációra....