Fontos mérföldkövéhez ért a fővárosi szennyvízcsatornázás

Indulnak a rákötések

2014-09-29 11:37:55 | Módosítva: 2014-09-29 11:40:58

Óriás beruházás keretében oldódik meg a főváros eddig ellátatlan területeinek szennyvízproblémája. A Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BKISZ) projekt keretében 240 kilométernyi új szennyvízcsatorna épül meg 2015 nyaráig. A Fővárosi Önkormányzat beruházásában, több mint 34 milliárd forintból, európai uniós támogatással megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően 42 ezer fővárosi lakos élete válik komfortosabbá. A 2013 őszén indult kivitelezés most fontos mérföldkövéhez ért: a már átadott szakaszokon – elsőként a XVIII. kerületben - az érintett háztartások megkezdhetik a tömeges csatlakozást a korszerű, új rendszerre. 


Sokan talán meglepőnek tartják, hogy Budapest nem teljes körűen csatornázott. Az ellátatlan lakóövezetek – gyakran önhibájukon kívül – szennyvizükkel károsítják a talajt, a felszíni, felszín alatti vizeket és a Dunát is. Ez az áldatlan állapot azonban hamarosan megszűnik: a BKISZ projekt keretében az eddig ellátatlan területeken 2015-ig kiépül a szennyvízhálózat, így a csatornázatlan háztartások elszivárgó szennyvize többé nem károsítja a környezetet. 

A több mint 34 milliárdos környezetvédelmi beruházás összesen 16 budapesti kerületet (II., III., IV, X., XI., XII., XIII., XIV., XV., XVI., XVII., XVIII., XIX., XX., XXII., XXIII.) érint. A tavaly szeptemberben indult fejlesztés keretében már 120 kilométernyi új szennyvízcsatorna épült ki. 2015 nyaráig pedig további 120 kilométer vezetékkel bővül a fővárosi csatornahálózat. A projekt most fontos mérföldkövéhez ért: a már átadott szakaszokra az érintett háztartások még idén ősszel megkezdhetik a rácsatlakozást. 

Tisztább, zöldebb lesz Budapest 

A fejlesztés során kiépülő új, korszerű csatornahálózatnak köszönhetően a szennyvíz többé nem károsítja a környezetet, hanem a fővárosi szennyvíztisztító telepekre jut, majd megfelelően megtisztítva kerül a Dunába. A szennyvíz elvezetése és megfelelő tisztítása így összességében zöldebb, tisztább, élhetőbb lakókörnyezetet teremt. A kényelmi és környezetvédelmi előnyökön túl az érintett ingatlanok értéke is növekedni fog a közműfejlesztésnek köszönhetően. A fejlesztés fontos előrelépést jelent a főváros fejlődésében, amelyből nemcsak az érintett kerületek, hanem Budapest minden lakója profitálni fog.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Túra-alapfelszerelés: sátor és hálózsák

A kempingezéssel, túrázással töltött napok két legfontosabb eszköze a sátor és a hálózsák. Mivel kétszemélyes sátrat 2000-120 000 forint között lehet kapni, ebből is látható, hogy minőségben és...


Vízelvezetés a házon kívül

Minden építkező tisztában van vele, hogy az épületekben a legnagyobb károkat a víz okozza. A víznek mindegy, hogy kívülről, belülről, alulról vagy felülről támadja az épületet, minden körülmények...