Fontos mérföldkövéhez ért a fővárosi szennyvízcsatornázás

Indulnak a rákötések

2014-09-29 11:37:55 | Módosítva: 2014-09-29 11:40:58

Óriás beruházás keretében oldódik meg a főváros eddig ellátatlan területeinek szennyvízproblémája. A Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BKISZ) projekt keretében 240 kilométernyi új szennyvízcsatorna épül meg 2015 nyaráig. A Fővárosi Önkormányzat beruházásában, több mint 34 milliárd forintból, európai uniós támogatással megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően 42 ezer fővárosi lakos élete válik komfortosabbá. A 2013 őszén indult kivitelezés most fontos mérföldkövéhez ért: a már átadott szakaszokon – elsőként a XVIII. kerületben - az érintett háztartások megkezdhetik a tömeges csatlakozást a korszerű, új rendszerre. 


Sokan talán meglepőnek tartják, hogy Budapest nem teljes körűen csatornázott. Az ellátatlan lakóövezetek – gyakran önhibájukon kívül – szennyvizükkel károsítják a talajt, a felszíni, felszín alatti vizeket és a Dunát is. Ez az áldatlan állapot azonban hamarosan megszűnik: a BKISZ projekt keretében az eddig ellátatlan területeken 2015-ig kiépül a szennyvízhálózat, így a csatornázatlan háztartások elszivárgó szennyvize többé nem károsítja a környezetet. 

A több mint 34 milliárdos környezetvédelmi beruházás összesen 16 budapesti kerületet (II., III., IV, X., XI., XII., XIII., XIV., XV., XVI., XVII., XVIII., XIX., XX., XXII., XXIII.) érint. A tavaly szeptemberben indult fejlesztés keretében már 120 kilométernyi új szennyvízcsatorna épült ki. 2015 nyaráig pedig további 120 kilométer vezetékkel bővül a fővárosi csatornahálózat. A projekt most fontos mérföldkövéhez ért: a már átadott szakaszokra az érintett háztartások még idén ősszel megkezdhetik a rácsatlakozást. 

Tisztább, zöldebb lesz Budapest 

A fejlesztés során kiépülő új, korszerű csatornahálózatnak köszönhetően a szennyvíz többé nem károsítja a környezetet, hanem a fővárosi szennyvíztisztító telepekre jut, majd megfelelően megtisztítva kerül a Dunába. A szennyvíz elvezetése és megfelelő tisztítása így összességében zöldebb, tisztább, élhetőbb lakókörnyezetet teremt. A kényelmi és környezetvédelmi előnyökön túl az érintett ingatlanok értéke is növekedni fog a közműfejlesztésnek köszönhetően. A fejlesztés fontos előrelépést jelent a főváros fejlődésében, amelyből nemcsak az érintett kerületek, hanem Budapest minden lakója profitálni fog.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Víztakarékos háztartás

Vízzel takarékoskodni nem egyszerűen pénzügyi kérdés, sokkal inkább egy szemléletet jelent. Sok olyan apró trükk létezik, amikkel visszaszorítható háztartásunk vízfogyasztása anélkül, hogy életünk...


Állami beavatkozás az építőipari anyagárakba

Az árszínvonal megugrása nyomán a családoknak szánt otthonteremtési, lakásfelújítási támogatások egyre nagyobb hányadát teszik zsebre az alapanyagokat forgalmazók. A kormány sokrétű,...