Fürdőszobai beépítések

Egy szépen beépített és megépített fürdőszoba a lakás legékesebb dísze lehet. Talán itt élheti legjobban ki a fantáziáját a belső építész, tervező és a lakástulajdonos is.

A szép látványnak és a praktikumnak sok összetevője van. A végeredmény akkor lesz mutatós, ha a burkolatoktól a csaptelepekig, a világítástól a szaniterekig minden elem szép, színvonalas. Mindezek együtt sem adnak azonban szemet fogó összképet, ha csak funkcionálisan, de fantázia nélkül elhelyezzük őket a fürdőszobában. Az érdekességet, egyediséget azok az építészeti megoldások adják majd, amelyeket részben a funkciók szétosztása kedvéért, másrészt a praktikum érdekében valósítunk meg. Beépítünk, elválasztunk, lehatárolunk, vagy éppen praktikus tárolóhelyeket képezünk ki.
Érdekes módon az egész kivitelezésben ez a legkevésbé költségigényes. A szép csaptelepért a masszázs kádért és zuhanyozó kabinért bizony borsos árat kell fizetnünk, a térosztó falak és más építészeti megoldások ehhez képest szolidabb összegekből megvalósíthatók. A megoldások persze teljesen egyediek, de a felhasználható építőanyagok már jobban behatárolhatók. Nézzük, miből is "építkezhetünk".
A színharmónia szép példája, ahol a teli felületeket megtörték a felragasztott építőlemezekkelAz egyik megoldás a szerelt gipszkarton fal. Ehhez a gyártók speciális, nedvességtűrő gipszkarton típusát kell használnunk, amelynek a gipsz alapanyagát és magát a karton bevonatot is impregnálják. A Rigips erre a célra az RBI jelzésű impregnált lapot, vagy az RFI jelzésű impregnált tűzgátló lapot ajánlja, melyek fokozott biztonságot jelentenek a nem szándékos nedvességterheléssel szemben. A karton zöld színe utal a nedvességtűrő kivitelre, fürdőszobai beépítésekhez ezt a típust keressük.
A nedves helyiségek beépítésének feltétele a megfelelő szellőzés. Ez biztosítja, hogy a gipszkarton lapok által átmenetileg felszívott nedvesség újra ki tudjon száradni. A gipsz alapú építőanyagok helyiségklimatizáló hatását lehetőleg ne akadályozzuk a helyiség teljes magasságáig, a mennyezetig erő páratömör burkolatokkal.
A gipszkarton falakat és burkolatokat akár a gyártó saját rendszeréhez ajánlott fémszerkezetre, akár faszerkezetre lecsavarozhatjuk. Az anyaggal könnyű bánni, akár saját kezűleg is egyszerűen vágható, formázható. A teherhordó képessége csak a burkolat viselésére alkalmas, így a burkolatra kerülő szaniterek, nehezebb tárgyak számára a burkolat mögött kell kialakítanunk a teherviselő szerkezetet.
A másik nagy gipszkarton gyártó, a Knauf fürdőszobai felhasználásra nem gipsz, hanem portlandcement alapanyagú építőelemezeket gyárt. Az ún. Aquapanel-lemez egyszerűen vágható és a bekarcolás mentén törhető - ugyanúgy, mint a gipszkarton. Céljainknak az Aquapanel Indoor, vagyis a belső térben való felhasználásra kifejlesztett építőlemez felel meg. Fém- és faprofilokra egyaránt szerelhető. A falvázprofilok tengelytávolsága a gipszkarton rendszerben megszokott tengelykiosztással megegyező. Csavarozása fa és fém vázszerkezetre a rendszerhez tartozó saját csavarokkal történik.
A kád széles peremmel történő beépítése mellett a világítást befogadó álmennyezeti részre is figyeljünkErős, vízálló alapot képezhetünk vele a csempével burkolt felületeknek, könnyű vele dolgozni és gyorsan szerelhető. A kis súlyú, ugyanakkor rideg cementlapok nem dagadnak fel, nem puhulnak meg, nem korhadnak, nem szálkásodnak és nem porladnak. Nedves helyiségekben, illetve magas páratartalmú helyeken kitűnő alternatíva a hagyományos téglaszerkezetekkel szemben.
Ez utóbbiból már gondolhatjuk, hogy fürdőszobai beépítéseink hagyományos alapanyaga a tégla. Akár a klasszikus, kisméretű tömör téglát, akár válaszfaltéglát, -falazóblokkot is használhatunk céljainkra. Különösen akkor, amikor amúgy is be vagyunk rendezkedve kőműves munkákra, és az ehhez szükséges segédanyagok és eszközök - keverőgép stb. - rendelkezésre állnak, akkor talán ez a legolcsóbb megoldás. A csempe burkolat mögött nemigen látni a falazat alapanyagát.
Nagy tartó és tároló felületek; bármelyik építőlemezből elkészíthető, megfelelő merevítésselMeg kell még említenünk a Botament cég Botact BP jelzésű építőlemezét a fürdőszobai beépítések alapanyagaként. Különösen az utólagos építésekhez lehet ideális a pehelykönnyű, extrudált hablemez, amely két oldalról megerősített hordozóréteget kap. A teherviselő képessége természetesen nem nagy, de mosdókagyló- kád előlep beépítésekhez, térosztókhoz, különböző díszítő és tároló szerkezetekhez kiváló lehet. Természetesen az alapanyag víztaszító, a nedvesség nem károsítja.
Azt pedig, hogy a fenti alapanyagokból mit építünk, azt ízlésünk, fantáziánk, a rendelkezésre álló tér és forma határozza meg. Törekedhetünk arra, hogy a különböző fürdőszobai funkciókat elválasszuk egymástól, az intimebb részleteket takarjuk, vagy teljesen lehatároljuk. Vigyázzunk viszont arra, hogy a nagyobb tér kellemes érzetét ne szüntessük meg a túlzott szétdarabolással.
Gondoljunk a megfelelő világításra, amely számára szintén építészeti elemekkel alakíthatjuk ki a látványos fogadórészeket. Alakítsunk ki felületeket virágok dísztárgyak számára, de külön funkcionális felületeket is, amire pl. le lehet ülni, vagy a kádba történő belépést segíti. Legjobb a kész, megvalósított megoldásokat tanulmányozni, és ezek közül kiválasztani az ízlésünknek, igényeinknek megfelelőt. Ehhez illusztratív képeinkkel szeretnénk segítséget nyújtani.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

N-DECKE avatarja

N-DECKE         Fürdőszoba beépítés

Fontos minél tágasabbnak éreznünk a belső teret,ebben segíthet egy különleges exkluzív design mely a helység méretét a duplályára növeli optikailag.Figyelmükbe ajánlom a"www.n-decke.hu honlapot.Üdvözlettel Németh Zsolt.

Fürdőszobai kiegészítők fúrás nélkül

Biztos ön is járt már úgy, hogy belépett a gyönyörű fürdőszobájába, ahol az új csempére kellett volna felszerelnie a fürdőszobai kiegészítőket. Egyik kezében a szappantartó, a másikban falfúró...


WC kiegészítők

A WC magasítók a gyógyászati segédeszközök egy fontos csoportja. Funkciójuk az, hogy a már meglévő WC kagylót átalakítsa kellő magasságúra. A mozgásában nehezítettek számára a 6-15 cm magasítás...