A padlóalátét szerepe

2010-10-24 22:22:34 |

A padlóalátétek elsődleges feladata a laminált padló vagy bármilyen faalapanyagú burkolat élettartamának megnövelése. Ehhez a padlóalátétnek meg kell felelnie bizonyos követelményeknek: megfelelő teherbírással, aljzatkiegyenlítő-hatással és nem utolsósorban párazáró képességgel kell rendelkeznie. Ezzel párhuzamosan a legfontosabb kényelmi tényezők a hő- és hangszigetelés.

A hagyományos 2-3 mm vastag polietilén habfóliák bár olcsók, de idővel elveszítik formájukat és tulajdonságaikat, így a fellépő erőhatások a padlólapok illesztéseinél fognak jelentkezni, ami visszafordíthatatlan károkat okoz a padlóban. Az eksztrudált polisztirolból készült (XPS) alátétek által biztosított hosszú távú, magas teherbíró képesség a "klikk-rendszerrel" ellátott padlók esetében nélkülözhetetlen.
Az aljzat egyenetlensége padlóburkolásnál gyakran előforduló probléma. Okozhatja a nem megfelelő alapossággal végzett betonozás, vagy esetleg az előző burkolat eltávolítása. A vastagabb (5-6 mm) XPS padlóalátétek alkalmasak az ilyen egyenetlenségek eltűntetésére, így nem szükséges önterülő aljzatkiegyenlítő (pl. Padlopon) használata.
A tökéletes párazárás érdekében érdemes egy párazárófóliát lefektetni az aljzat és a padlóalátét közé. Ez nem vonatkozik azon padlóalátétekre, amelyek eleve párazáró réteggel vannak ellátva.

Nagyon fontos az említett tényezők mellett a hőszigetelési képesség. Egy átlagos épületben a lefelé irányuló hőveszteség kb. 15-20% között alakul. A megfelelő XPS alátét kiválasztásával nagymértékben redukálhatjuk ezt az értéket, melynek eredményeképpen jelentősen csökkenthetjük a fűtési költségeket.
A hangszigetelés szintén nem elhanyagolható szempont. Az XPS padlóalátétek - vastagságuktól függően - jelentősen (15-22dB értékig) tudják csökkenteni a padló alatti helyiségben jelentkező hanghatásokat. Az adott helyiségben hallható lépészaj, illetve kopogó hatás szintén nagymértékben csökkenthető, amire a legjobb megoldás szintén az XPS alátétek között keresendő, bár léteznek már erre a célra kifejlesztett speciális, poliuretán és ásványi anyagok komponenseiből készült, nagy sűrűségű, nagy teherbírású padlóalátétek is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hogyan óvjuk meg a térkőt a felfagyástól?

A fagy beköszöntekor kevesen gondolnak a kertjükre, hiszen ekkor már bőven véget ért a kerti szezon. A növények visszahúzódnak, a kerti bútorok meleg helyre kerülnek, a csapokat pedig...


Az én házam, az én váram

Többet dolgozunk, mint régen, így értékesebbé vált minden perc, amelyet családunk körében tölthetünk. Nem mindegy, mi vár ránk otthon, milyen környezetbe térünk haza feltöltődni egy fárasztó nap...