A padlóalátét szerepe

2010-10-24 22:22:34 |

A padlóalátétek elsődleges feladata a laminált padló vagy bármilyen faalapanyagú burkolat élettartamának megnövelése. Ehhez a padlóalátétnek meg kell felelnie bizonyos követelményeknek: megfelelő teherbírással, aljzatkiegyenlítő-hatással és nem utolsósorban párazáró képességgel kell rendelkeznie. Ezzel párhuzamosan a legfontosabb kényelmi tényezők a hő- és hangszigetelés.

A hagyományos 2-3 mm vastag polietilén habfóliák bár olcsók, de idővel elveszítik formájukat és tulajdonságaikat, így a fellépő erőhatások a padlólapok illesztéseinél fognak jelentkezni, ami visszafordíthatatlan károkat okoz a padlóban. Az eksztrudált polisztirolból készült (XPS) alátétek által biztosított hosszú távú, magas teherbíró képesség a "klikk-rendszerrel" ellátott padlók esetében nélkülözhetetlen.
Az aljzat egyenetlensége padlóburkolásnál gyakran előforduló probléma. Okozhatja a nem megfelelő alapossággal végzett betonozás, vagy esetleg az előző burkolat eltávolítása. A vastagabb (5-6 mm) XPS padlóalátétek alkalmasak az ilyen egyenetlenségek eltűntetésére, így nem szükséges önterülő aljzatkiegyenlítő (pl. Padlopon) használata.
A tökéletes párazárás érdekében érdemes egy párazárófóliát lefektetni az aljzat és a padlóalátét közé. Ez nem vonatkozik azon padlóalátétekre, amelyek eleve párazáró réteggel vannak ellátva.

Nagyon fontos az említett tényezők mellett a hőszigetelési képesség. Egy átlagos épületben a lefelé irányuló hőveszteség kb. 15-20% között alakul. A megfelelő XPS alátét kiválasztásával nagymértékben redukálhatjuk ezt az értéket, melynek eredményeképpen jelentősen csökkenthetjük a fűtési költségeket.
A hangszigetelés szintén nem elhanyagolható szempont. Az XPS padlóalátétek - vastagságuktól függően - jelentősen (15-22dB értékig) tudják csökkenteni a padló alatti helyiségben jelentkező hanghatásokat. Az adott helyiségben hallható lépészaj, illetve kopogó hatás szintén nagymértékben csökkenthető, amire a legjobb megoldás szintén az XPS alátétek között keresendő, bár léteznek már erre a célra kifejlesztett speciális, poliuretán és ásványi anyagok komponenseiből készült, nagy sűrűségű, nagy teherbírású padlóalátétek is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lakásfelújítás

Lakásfelújítás során érdemes utánanézni mindennek, és tudatosan választani, mert így a költségeket, a minőséget és a műszaki tartalmat is kézben tudjuk tartani. Nem egyszerű feladat még egy...


Parafa anyagok dekorációs célokra

Az egzotikus anyagokat kedvelők között a parafa eléggé ismert. A kedvelt padlólapokon kívül még tapétaként is használható ez a szép anyag. Előnye, hogy az ilyen burkolatok vastagságuktól függően...