Felújítandó és új felületekre

Dekoratív beton padlóbevonatok

2011-07-17 22:29:19 | Módosítva: 2011-07-23 23:07:44

A felújítási munkáknál sokféle szempontot ajánlatos figyelembe venni, pl. a korszerű dekorbeton burkolóanyagok nyújtotta előnyöket és nem utolsó sorban a kedvező időtényezőt. Az új burkolási technológiák és anyagok nagyon lerövidíthetik az ilyen munkákat. Ráadásul ezek még az új építéseknél is kiválóan használhatók.

A beton a legáltalánosabban használt építőanyag. Könnyű vele dolgozni nagyon szilárd, jól formázható. A legtöbb padlófelületnek és egyéb épületszerkezetnek ez az alapanyaga. Ám még a legtökéletesebben eldolgozott betonfelület is jellegtelen, szürkesége pedig nyomasztó is lehet. A padlókat ezért is szokás különféle változatos burkolatfajtákkal lefedni. Közben eszünkbe sem jut, hogy legalább ilyen változatos és dekoratív burkolatok készíthetők ugyancsak beton és különféle adalékanyagok keverékéből készült termékekkel. Mégpedig gyorsabban, fugák nélkül, és ugyancsak változatos színben és mintázattal. Ezeket felújításoknál és új épületeken egyaránt eredményesen lehet használni.
Egyedi mintás padlókhoz a színezett glettbetont érdemes használni (Art burkolat)Az ilyen burkolóanyagokra főként az a jellemző, hogy viszonylag nagy felületeknél is gyorsan alkalmazhatók, nagyon változatosan mintázhatók, színezhetők, és egységes felületük előnyei mellett még igen változatosan és egyedi módon színezhetők is. A bevonatok általában 1-1,5 cm vastagságúak. Nemcsak padlók, de esetenként falak és épített berendezési tárgyak burkolására is alkalmasak. E termékekkel készült burkolatok többnyire hozzáértő szakmunkát igényelnek, amivel biztosítható a burkolatok esztétikai és igényes minősége, ám vannak olyan termékek is, amelyekkel az ügyes kezűek saját maguk is képesek egyedi burkolatokat készíteni.
A leendő burkolatokat képező anyagokat mindig az elképzelésnek megfelelő ideális anyag kiválasztásával lehet biztosítani. Ebben a cégek szakembereinek tanácsait, ajánlását célszerű megfogadni, hiszen ők jól ismerik a saját anyagaik jellegzetességeit és alkalmazhatóságát. A jó választáshoz érdemes több cég választékát is megismerni.
A vékony, simított burkolatokat főként felújítások alkalmával célszerű alkalmazni, mert gyorsan kialakíthatók, nagyon változatosak, és külső, belső térben is alkalmazhatók. Az ilyen burkolatok általában két munkafázisban készülnek. Az Szabálytalan mintázatú Stone Wall anyagú kültéri burkolatelsőben a megfelelően előkészített alapburkolatra esetenként tapadóhidat képező réteg és megfelelő vastagságú, speciális összetételű, többnyire műgyanta glettet simítanak vagy szórnak fel. Ez lehet már eleve színezett anyag is. A második lépésben a járófelületet glettelik fel, amit nyomómintákkal illetve speciális szerszámokkal lehet változatos strukturáltságúvá formálni. A kész felületet végül átlátszó, nagy kopásállóságú bevonattal látják el, amely matt vagy fényes felületet ad a kész padlónak (Brom Finish).
Meglevő, vagy új járófelületek gletteléssel kialakítható erős burkolatához ugyancsak két glettelt réteg szükséges, amelynek felső felületét színezett anyag adja, és ugyancsak rendkívül ellenálló, átlátszó fedőbevonattal látják el. Ez a padló (Deco-Tile) olyan ellenálló, hogy még a kalapácsütésnek is ellenáll.
Már meglevő beton, kerámia járófelületre - speciális anyagokból álló habarcsréteg felterítése után - vizes bázisú festékkel megfestett technológiával bármilyen igényes rajzú egyedi burkolat is készíthető (Deco Top). Az alapréteg szórható is, így a kivitelezés lerövidül. A festett felületet ellenálló, átlátszó védőréteg teszi kopásállóvá. Külső és belső térben is alkalmazható lépcsők, járdák felújításakor. A dekoratív festési technológiának köszönhetően kiválóan alkalmas bármilyen helyiség járófelületének igényes kialakításához.
Egy másik technológiával a közönséges betonburkolatot már az öntés során úgy alakítják ki, hogy az a megszilárdulás után már egyedi mintázatú és anyaghatású legyen (Stampcrete). A mintákat már a friss beton terítésekor kialakítják. A 8-15 cm vastag betont két rétegben glettelik, hogy keményítse és megadja az alapszint. A másod- és harmadlagos árnyalatok kialakítására folyékony szintkiemelő réteget használnak, amelynél egyben a minták felületi nyomását is elvégzik. Az anyaghatást speciális nyomómintákkal érik el, amelyekkel az antik hatású kövezettől a mediterrán mozaikpadlóig sokféle mintázat elkészíthető. A szilárd burkolatot lemosása után speciális UV védelmet adó és szennyeződés gátló bevonattal látják el. Az ilyen burkolatoknál dilatációs csíkok bevágásával előzik meg a repedések kialakulását. Előnye, hogy nagy a teherbírása, kül- és beltérben is használható, és nem utolsó sorban fugamentes, szilárd a felülete.

Könnyen kialakítható, stencil papírcsíkokkal mintázott betonglett padlóVékonyabb, 2-4 cm vastagságú burkolat készíthető a Stencilcrette eljárással, amely hasonló az előzőhöz, ám ennél az alapszintre impregnált stencilpapír mintákat helyeznek, amelyet azután beglettelnek és elválasztóval vonják be. Kiszáradás után a mintázó stencilmintázót feltépik, majd színezett edzőt glettelnek a felületre, hogy a beton keményebb legyen. A kész burkolatot ugyancsak speciális védőréteggel vonják be, amely teljesen elzárja és védi a felületet.
A régi, szürke betonfelületek műgyanta kötésű, propilén műszállal erősített, és 2-2,5 mm vastagságban az alapfelületre terített, különféle színű glettel is felújíthatók (Dekorbeton glett). A mintázatokat az alap felületre ragasztott mintázó ragszalaggal lehet kialakítani tetszés szerint. Szikkadás után a mintázó szalagok leszedhetők. A padló felülete vizes mázzal festett mintákkal is kiegészíthető. Az így kialakított díszburkolatot - teljes megkötése után – betonimpregnálóval kell bekenni, amely UV álló bevonatot alkot, és megakadályozza a szennyezőanyagok megtapadását.
Bel- és kültéri járó felületeken színes és dekoratív burkolat készítésére alkalmas a terrazzó burkolat. (Dekorbeton Terrazzó). Az anyag természetes ásványi anyagok, színezékek, polipropilén szálak és műgyanta keveréke. Színtartósága kiváló, a színek és minták számtalan variációjával tág teret ad rekonstrukciók vagy egyedi tervezésű padlóburkolatok készítéséhez. Rézbetétekkel is kombinálható, és csiszolt felülettel fokozható a burkolat esztétikai értéke. Csak 1-2 mm-nél nem nagyobb felületi egyenetlenségű alapra, tapadóhíd felhordása után simítható az alapfelületre. A megkötött felületet csiszolás, glettelés, majd újabb csiszolást követően polírozni kell, vagy impregnáló bevonattal kell ellátni. Az alapanyag kerti asztallapok bevonataként is jól használható. Sík felületek kialakításához azonban alapos szakértelem és gyakorlat szükséges.

A nyomott mintás beton burkolat kialakításához folyamatos munka szükséges (Nyomott Dekorbeton). Alapja C 20-as különféle színezésű betonból készült réteg, Fugamentes és felületén mintázott burkolat alakítható ki nyomott beton eljárássalamelynek lesimított felületére ugyancsak színes, szemcsés kéregerősítőt szórnak, majd besimítják a betonba. Ezt követően vékony fóliával letakarják a felületét, és nyomómintával, vagy egyéb mintázó lemezzel megnyomják a felületét. E szerszámokkal különféle felületi struktúrák alakíthatók ki a leterített padló felületén. A betonfelület szikkadása után a mintázó eszközöket és a fóliát eltávolítják, a mintázott felületet pedig finoman átkefélik. A burkolat teljes kötése után a járófelületet 3 rétegben speciális betonlakkal vonják be, amely kiváló kopásállóságot, UV védelmet és könnyű takaríthatóságot biztosít az új burkolatnak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Padlófűtés utólag

MESTER+Mindig akadnak olyanok, akik építkeznek, fűtést korszerűsítenek, felújítanak. Sokan vásárolnak régi, még elavult fűtéssel rendelkező lakásokat, amiket teljesen, a mai kor szükségleteinek...


Betonfelületek csiszolása, polírozása

A beton hátránya, hogy még az igénnyel elkészített betonfelületek is ipari jellegűek, a szürkeségük pedig általában unalmas, mondhatni félig késznek tűnnek. A padlókat és egyéb épületszerkezetei...