Rendezett vezetékek

1Manapság a számítógép egyre inkább a lakásunkban is "otthon van". Egy széleskörű szolgáltatást biztosító konfigurációhoz azonban számos kábel szükséges, ami hátulnézetben többnyire elég kaotikus állapotokat eredményez. Ez pedig - még ha nincs is szem előtt - nem szerencsés dolog, amin viszont viszonylag könnyű segíteni. Aki tehát nincs kibékülve a kusza kábeldzsungellel, a rendezéshez számba veheti az alábbi néhány egyszerű ötletet, amelyek más készülékek tápkábeleinek összefogására is alkalmasak.

A tépőzár a kábelek rögzítéséhez is jól használható. Akár egy maroknyi vezeték és kábel is összefogható a segítségével, ha célszerűen alakítjuk ki az ilyen oldható "bilincset". A tépőzár megfelelő hosszúságúra vágott 2bolyhos szalagjának az egyik végére tűzőgéppel erősítsünk fel egy 25-30 mm hosszú horgos szalagdarabot, a másik végét pedig visszahajtva tűzzük le. A kábelköteget jól elrendezve fogjuk össze, és a bolyhos szalaggal szorosan összefogva nyomjuk a horgas végű részhez (1). Néhány ilyen tépőzáras bilincset alkalmazva máris rendezettebb a kábelháttér, és a rögzítéseket szükség esetén bármikor könnyen oldhatjuk. Egyes kábelek oldható rögzítésére is alkalmas egy 20-30 mm hosszú tépőzár szalagpáros, ha a bolyhos részét a bútor hátoldalára, vagy az íróasztal lapja alá erősítjük, és a vezetéket ráfektetve a horgas felületű darabbal lenyomva rögzítjük (2). A villanyszereléshez használatos gégecsövekből megfelelő hosszúságúra levágott darabok is jól használhatók kábel, illetve vezeték kötegek összefogott rögzítésére, elvezetésére. Ám hogy megkönnyítsük a kábelek behelyezését, a gégecsövet éles késsel hosszában hasítsuk végig, így már könnyen a cső belsejébe nyomkodhatjuk a vezetékeket (3). S hogy a tömlők ne feszíthessék szét a csőnyílás elejét, ezt rögzítő szalaggal összefogott vezetékekkel akadályozzuk meg (4). A gégecsövet az átmérőjéhez illeszkedő műanyag csőbilincsekkel lefogatva rögzíthetjük a bútorokra, vagy a falra.

3 4

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: vezeték, kábel

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Töltés vezeték nélkül

Egyre több mobil használja a vezeték nélküli töltést. Persze vezeték itt is van, de azzal a töltő áramot vezetjük a wireless adóhoz, amire a telefont csak rá kell helyeznünk, és máris...


Milyen csővel szereljünk?

Sokan állítják a fejlett nyugati országokban, hogy volt már kőkorszak, bronzkorszak, fémkorszak, de ma már elértük a műanyagok korszakának kezdetét. Vajon igaz ez hazánkban is? A kérdés...