A mindennapjaink része ez az eljárás - de valójában hogyan működik?

Vezeték nélküli töltés

2020-05-25 12:38:36 | Módosítva: 2020-05-25 15:10:39

A vezeték nélküli töltés eredete csaknem 200 éves. Michael Faraday angol fizikus fedezte fel 1831-ben, hogy a mágneses tér feszültséget idézhet elő egy vezetőben. Vagyis ő írta le elsőként azt az elektromágneses kölcsönhatást, amit elektromágneses indukciónak nevezünk.


Az eljárást Nicola Tesla, szerb-amerikai fizikus, feltaláló, gépész- és villamosmérnök fejlesztette tovább. Ő dolgozta ki az elektromos energia vezeték nélküli továbbításának módszerét.

 

Hogyan működik a vezeték nélküli töltés?

A vezeték nélküli töltőben lévő tekercsek elektromágneses mezőt generálnak, amit a töltőre tett telefonban elhelyezett tekercs elektromos árammá alakít. Az eljárás standard induktív kapcsolaton alapszik, a feszültségkülönbség miatt elektromos áram keletkezik a zárt áramkörben. Hátránya hogy hatótávolsága korlátozott: mindössze 5 mm.

Az elektromos energia átvitelének másik módja a mágneses rezonancia. Ebben az esetben a töltő és a telefon tekercse azonos frekvencián rezonál, az áramátvitel a két rezonáns tekercs között valósul meg.

 

A Qi szabvány

A Qi szabvány mára egyeduralkodóvá vált a vezeték nélküli töltés területén. Ez azért is jó hír, mert egy Qi-kompatibilis mobilt márkától függetlenül fel lehet tölteni egy Qi-töltővel. A Qi-t olyan nagy nemzetközi techcégek hozták létre, mint például a Samsung, a HTC, a Motorola, az LG, a Nokia vagy a Verzion. Sőt, feladva különutasságát, később az Apple is csatlakozott hozzájuk.

 

 

Baseus Simple Qi töltő: nagyobb töltőtekercsének köszönhetően a töltési teljesítmény stabil, az okostelefon helyzetétől függetlenül

fotó: Etuo.hu

 A modernebb töltők a mágneses rezonanciát és az indukciós eljárást egyaránt használják, így 5 mm helyett a telefon akár 45 mm-es távolságban is lehet a töltőtől.

Az sem mindegy, hogy a Qi-képes vezeték nélküli töltőt hol vásároljuk meg. Az online rendelés előnye, hogy 14 napig indoklás nélkül meggondolhatjuk magunkat - ez egyébként egyes kereskedőknél több, akár 30 nap is lehet.

 

Biztonságos a vezeték nélküli töltés?

A vezeték nélküli töltők az elektromágneses hullámokat speciális vezetőkön, a ferriteken keresztül továbbítják, nem pedig a levegőben. Továbbá a vezeték nélküli töltés kb. 110-250 KHz frekvencián működik, ami ezredrésze egy mikrohullámú sütő frekvenciájának. Így egyértelműen kijelenthető, hogy a technológia biztonságos. 


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Power bank

Bár a mobilok akkumulátor kapacitása folyamatosan növekszik, ezzel párhuzamosan azért a készülékek fogyasztása is ezt teszi. A nagy tudású okostelefonok sokszor az egy napos üzemmel küzdenek,...


Wifi telefon töltés

Nemsokára a vezeték nélküli töltéshez még arra sem lesz szükség, hogy mobilunkat az indukciós töltődokkra helyezzük. Az is elegendő lesz, hogy egy helyiségben tartózkodunk vele, és a töltő...