Felületkezelést csak a természetes kőpadlók igényelnek

Hidegburkolatok ápolása

2011-05-19 20:35:38 | Módosítva: 2011-05-19 20:36:04

Előző számunkban az ún. meleg padlók ápolását ismertettük, most pedig a kerámialapos és a természetes kőburkolatok felületi felújításához adunk néhány tanácsot. A legtöbb esetben a szakszerű és rendszeres takarítás mellett azonban e burkolatok csak különleges esetekben igényelnek felületi felújítást, ezért is olyan közkedveltek.

Kerámialapos burkolatok

A mázas kerámia lapok felülete rendkívül kemény, és könnyen tisztítható a legtöbb általános felmosó szerrel. Előtte azonban alapos porszívózás ajánlott, hogy a fugák is pormentesek legyenek. Felületük szárazra törlése különösen a fényes felületűeknél és a sötét színűeknél fontos, mert a foltosodás és a A kerámialapos burkolat a konyhákban is igényli a gyakori felújító ápolástfátyolosodás ezeken nagyon is észrevehető. A máz fényét a kerámiatisztítókkal lehet megőrizni. Vannak olyan tisztítószerek is, amelyek nemcsak a kerámialapok fényességét őrzik meg, de száradásuk után a feltörölt felületet csúszásmentessé is teszik. Ezeket főként vizes helyiségek mázas burkolataihoz érdemes használni, ahol fokozott az elcsúszás veszélye.
A kerámia padlók között a greslapos burkolatokra jobban kell ügyelni. Mivel ezek általában pórusos felületűek, a szennyeződések is könnyebben megtapadnak a felületükön. Ezekhez erős zsíroldó hatású tisztítószert ajánlott használni, amely kitisztítja a lapok pórusait, a fugákat, és a tisztító felújítást követően a felületük újból csúszásmentes lesz. A rendkívül kemény felületű padlók felújító kezelést nem, csak gyakori és alapos tisztítást igényelnek.

Kő- és márvány padlók

A nagyon elszennyeződött kőburkolatok gőztisztítóval is felújíthatókA természetes kövekből készített burkolatok általában nagyon érzékenyek a különféle vegyi hatásokra, ezért a tisztításukra és a felület felújításukhoz használt tisztítószerekre nagyon kell ügyelni. Tilos a felületük súrolása, illetve savas, vagy lúgos szerekkel történő foltmentesítésük. Az ilyen természetű szennyeződéseket azonnal semlegesítve fel kell törölni, megelőzve ezzel a mélyebb rétegekbe szívódásukat.
Fényesítésükhöz csak kő- és márványhoz való, többnyire szilikonos, viaszalapú szerek használhatók, amelyek bekenésük után puha ronggyal áttörölve kifényesíthetők. Általában vizes oldatok, vagy olyan adalékszerek, amelyek megadott arányban vízhez keverve enyhén csillogású felületet képeznek a felületen, amely az enyhébb szennyeződések megtapadását meggátolja.
Ettől függetlenül azonban a csiszolt kő és márványpadlók gyakori tisztítást és védőbevonat képzést igényelnek, hogy a használatból eredő kopások ne legyenek észrevehetők. Nagyobb felületek tisztítását, felújítását célszerű szakemberrel elvégeztetni, aki ezt polírozógéppel és speciális szereket alkalmazva képes elvégezni. Kisebb felületű padlók ápolását azonban a szakkereskedésekben kapható fényező és felújító szerekkel bárki elvégezheti, ha betartja a gyártói utasításokat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szőnyegtisztítás

Otthonunkban a szőnyeg a szennyeződéseknek talán a leginkább kitett kellék. Rendeltetéséből adódóan többnyire a padlót díszítik, és állandó használata során folyamatosan szennyeződik. Lassú, ám...


PVC padlók, saját kezűleg is lerakhatók

Még az különösebben nem igényes PVC burkolatokból is lehet minőségi és szép padló borításokat készíteni. A minta- és színválasztékuk meghökkentően változatos, és a lefektetésük sem igényel...