Felületkezelést csak a természetes kőpadlók igényelnek

Hidegburkolatok ápolása

2011-05-19 20:35:38 | Módosítva: 2011-05-19 20:36:04

Előző számunkban az ún. meleg padlók ápolását ismertettük, most pedig a kerámialapos és a természetes kőburkolatok felületi felújításához adunk néhány tanácsot. A legtöbb esetben a szakszerű és rendszeres takarítás mellett azonban e burkolatok csak különleges esetekben igényelnek felületi felújítást, ezért is olyan közkedveltek.

Kerámialapos burkolatok

A mázas kerámia lapok felülete rendkívül kemény, és könnyen tisztítható a legtöbb általános felmosó szerrel. Előtte azonban alapos porszívózás ajánlott, hogy a fugák is pormentesek legyenek. Felületük szárazra törlése különösen a fényes felületűeknél és a sötét színűeknél fontos, mert a foltosodás és a A kerámialapos burkolat a konyhákban is igényli a gyakori felújító ápolástfátyolosodás ezeken nagyon is észrevehető. A máz fényét a kerámiatisztítókkal lehet megőrizni. Vannak olyan tisztítószerek is, amelyek nemcsak a kerámialapok fényességét őrzik meg, de száradásuk után a feltörölt felületet csúszásmentessé is teszik. Ezeket főként vizes helyiségek mázas burkolataihoz érdemes használni, ahol fokozott az elcsúszás veszélye.
A kerámia padlók között a greslapos burkolatokra jobban kell ügyelni. Mivel ezek általában pórusos felületűek, a szennyeződések is könnyebben megtapadnak a felületükön. Ezekhez erős zsíroldó hatású tisztítószert ajánlott használni, amely kitisztítja a lapok pórusait, a fugákat, és a tisztító felújítást követően a felületük újból csúszásmentes lesz. A rendkívül kemény felületű padlók felújító kezelést nem, csak gyakori és alapos tisztítást igényelnek.

Kő- és márvány padlók

A nagyon elszennyeződött kőburkolatok gőztisztítóval is felújíthatókA természetes kövekből készített burkolatok általában nagyon érzékenyek a különféle vegyi hatásokra, ezért a tisztításukra és a felület felújításukhoz használt tisztítószerekre nagyon kell ügyelni. Tilos a felületük súrolása, illetve savas, vagy lúgos szerekkel történő foltmentesítésük. Az ilyen természetű szennyeződéseket azonnal semlegesítve fel kell törölni, megelőzve ezzel a mélyebb rétegekbe szívódásukat.
Fényesítésükhöz csak kő- és márványhoz való, többnyire szilikonos, viaszalapú szerek használhatók, amelyek bekenésük után puha ronggyal áttörölve kifényesíthetők. Általában vizes oldatok, vagy olyan adalékszerek, amelyek megadott arányban vízhez keverve enyhén csillogású felületet képeznek a felületen, amely az enyhébb szennyeződések megtapadását meggátolja.
Ettől függetlenül azonban a csiszolt kő és márványpadlók gyakori tisztítást és védőbevonat képzést igényelnek, hogy a használatból eredő kopások ne legyenek észrevehetők. Nagyobb felületek tisztítását, felújítását célszerű szakemberrel elvégeztetni, aki ezt polírozógéppel és speciális szereket alkalmazva képes elvégezni. Kisebb felületű padlók ápolását azonban a szakkereskedésekben kapható fényező és felújító szerekkel bárki elvégezheti, ha betartja a gyártói utasításokat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Térkőburkolatok lerakása

A kerten belüli járdák és kocsibeállók megszokott és olcsó betonburkolatával szemben ma már inkább a sokkal tetszetősebb térkővel burkolt felületek a kedveltebbek. Számos érv szól mellettük;...


Légtisztítás szűréssel

A kültéri levegő tisztaságával, illetve szennyezettségével nagyon sok fórumon foglalkoznak. Életünk megrövidítője, betegségek forrása a szennyezett levegő. De nem kevésbé fontos a lakás...