Stabil támasz a könyveknek

2008-08-07 23:13:48 | Módosítva: 2008-08-08 00:14:02

Azt ugye mindenki tudja, hogy amelyik polcon nem teljes a könyvek sora, az utolsók - támasz híján - eldőlhetnek akkor is, ha ezeket ferdén a többieknek támasztjuk. A rendet szeretők ezt könyvtámasszal akadályozzák meg.

Az ilyen támaszok azért is hasznosak, mert a drága könyvek gerince így nem ferdül el, és ezt nem átvitt értelemben, hanem szó szerint így igaz. Az ilyen könyvek hamarabb mennek tönkre, különösen, ha csak ragasztott a kötésük. Egyszóval a könyvtámaszok egyáltalán nem haszontalan dísztárgyak.
Az ezermestereknek természetesen csak "anyagárat" kell értük fizetni, hiszen saját kezűleg könnyen elkészíthetik, pl. az alábbi minták alapján. A lényeg az, hogy a támasz szilárd, és egyben mutatós is legyen.
Anyagául kb. 30 mm vastag, megközelítően könyvszélességű, (kb. 180 mm-es) fenyőfát szerezzünk be. Előbb a függőleges támasztó lapot vágjuk alakra, amely lehet lekerekített sarkú négyzet, egyenlőszárú háromszög, vagy akár egyik sarkán lecsapott négyzet. A vaskos fatömb éleit és oldalait csiszoljuk simára, sarkait pedig finoman kerekítsük le. Az oldaltámaszok alakját is az előbbi formákhoz igazodóra, korongformára, háromszögűre, illetve lecsapott sarkú négyzetre alakítsuk. A korong széléből vágjunk le egy 12 mm széles darabot. Az oldaltámaszokat is csiszoljuk simára, majd falazúrral egyenletesen színezzük be a felületüket, és lakkozzuk is le több vékony rétegben. A támaszlapot is csiszoljuk simára, majd ezeket is többször lakkozzuk le. Ezután már csak az oldaltámaszokat kell az oldalukra ragasztani, ám nem árt, ha ezeket két kis 6 mm vastag köldökcsappal is megerősítve rögzítjük a helyükre. A kész támaszokat most már csak a könyvek mellé kell állítani, többé nem fognak oldalra dőlni, és könyvespolcaink új színfolttal lesznek gazdagabbak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: könyvtámasz

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Pára, hőszigetelés, szellőzetlenség, penész

Nem először és bizonyára nem utoljára írunk penészes lakásokról, gombás falakról, rossz levegőjű otthonokról. Az érdekes az, hogy ez a probléma nem szűnőben van, hanem inkább egyre növekszik, és...


Olvasósarok

A könyvekre és az olvasásra sokan keresztet vetettek az utóbbi években, de szerencsére nem váltak be ezek a jóslatok. Bár az olvasási szokások átalakultak a digitális folyóiratok és az internet...