Alacsony fűtésszámlák

Bioklimatikus ház

2014-06-05 11:50:48 | Módosítva: 2015-01-16 09:57:51

A képeken látható házcsoport Barcelona közelében a hegyekben épült fel. Tervezője szerint több mint 75%-kal kevesebb energiát fogyaszt, mint egy hasonló nagyságrendű, szokványos építőanyagokból készült ház.


Az épületegyüttes hat előre gyártott modulból tevődik össze, amelyek természetesen összekapcsolódnak egymással. A cél az volt, hogy az épület megközelítse a passzív házak energetikai normáit, de az ennek érdekében szükséges kompromisszumokat csökkenteni lehessen, a ház élhetősége a maximális legyen. Az optimális szerkezet, és a lehető legalacsonyabb költségek érdekében a tervező a fa mellett döntött, mint egyetlen építőanyag, amit az építéshez használ.

Együttműködve a faiparral

Az építész maximálisan együttműködött az iparággal, hogy az építőanyag minden pozitív lehetőségét kihasználhassa. Ehhez külön ún. bioklimatikus tanulmányokat is végzett, ami a ház kivitelén és energia fogyasztásán meg is látszik. 


A hat különböző modul össze van kapcsolva, tehát a téli használat során komplett házként funkcionál. A modulok tetején napkollektorok kaptak helyett, ami nagyrészt fedezi a téli fűtést, többek közt azért is, mert a falak termikus ellenállása (szigetelése) nagyon jó. Nyáron a fedett terasz közvetlen kapcsolatot biztosít a környezettel, ekkor olyan, mint egy nyaraló.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Építészeti megoldások - Passzívház Magyarországon

Áprilisi lapszámunkban röviden összefoglaltuk a passzívházak alapvető jellemzőit, mostani írásukban pedig egy konkrét, megépült családi házat mutatunk be, először építészeti szempontból.


ÖKO ház Mexikóban

Az épület Mexikó hegyei közt épült fel, méghozzá rendkívül meredek részen, és csak egy sziklának tűnik a hegyoldalban.