Terítéken a terítés

2008-10-16 21:21:30 |

A szép és az alkalomhoz illő terítés jelzi az asztalt körül ülők számára, hogy fontosak a vendéglátónak, jellemzi a terítéket készítő fantáziáját, ízlését, eredetiségét, sőt tanúságot tesz arról is, hogy ki mennyire ismeri az alapszabályokat a protokoll ezen területén, de azt is, hogy az illendő sablonokon túl miként varázsolja teljesen egyedivé a vacsorát vagy ebédet. Mindez a legegyszerűbb, leghétköznapibb családi ebédeknél is szükséges. Szerencsére az igényesség is divattá vált ezen a területen.

A divat sokszor bosszantó, sokszor ostoba és káros, sőt költséges, mégsem vonhatja ki magát senki e hatalmas pénzeket mozgató iparnak a hatása alól. Ha követi, ha nem, a környezetét befolyásolja, hatása van üzleteken, médiumokon, követelőző gyerekeken keresztül mindenkire. A határozott értékrenddel bírók örömmel tapasztalják az utóbbi időkben, hogy vannak divatok, melyek nem csak a felszínen jelentkeznek, hanem jóval tovább mutatnak. Kihatnak életmódra, szokásrendre, felelevenítenek szép hagyományokat és megnyugtatóan hatnak a hétköznapok rohanása közepette. Ilyen divat például a főzés, az egészséges friss alapanyagok felhasználásán keresztül, pedig a családi, baráti, társasági összejövetelek fontosságának értékelése.
A terített asztal összeköt, elsimítja a bosszúságot, föloldja a feszültséget és sok öröm forrása is egyben. Az ízek élvezetén, a finom és tápláló ételek elfogyasztásán túl esztétikai élmény is. A mindennapi családi étkezéseinknél ugyanazok az elvek érvényesülnek a terítésben, mint egy társasági esemény alkalmával.

 • egy személy részére egy kb. 60 cm átmérőjű félkörnyi területre van szükségünk a terítéshez,
 • az asztalra kerülő tárgyak stílusa kövesse az ünnepélyesség fokát,
 • egyszerű hétköznapi étkezésekhez sima dísztelen edényekkel is teríthetünk, ami lehet porcelán, üveg vagy mázas kerámia,
 • különleges események különleges terítést kívánnak,
 • fogások számától függően megfelelő számú tányér, evőeszköz és pohár szükséges,
 • az evőeszközöket kívülről befelé a használat sorrendjében helyezzük el,
 • a desszerthez használt villa és kanál a tányér elé is kerülhet,
 • a vizespoharat jobb középre tesszük, tőle jobbra a vörös, majd a fehérboros poharat helyezzük el közelítve a tányér felé,
 • az aperitifet és az étkezés utáni italt nem kell az asztalnál felszolgálni, az ehhez tartozó poharakat külön tálcára helyezhetjük,
 • a szalvéta balra kerüljön, díszhajtogatás esetén a tányér közepén is helyet kaphat,
 • halételekhez halkéssel, ennek hiányában két villával terítsünk.

Kitűnő választás a kertipartihoz a sok színes tárgy és laza összevisszaságukAz asztalterítő anyagminősége jól kiegészíti a terítéket. Az egyszerű vonalú és egyszínű edények alá nyugodtan teríthetünk színes esetleg mintás pamutvászon abroszt. A nemes festett porcelánok alá világos színű damaszt vagy ripszterítő dukál. Akkor sem kell kétségbe esnünk, ha csak egyféle étkészlettel rendelkezünk, mert a textilek változtatásával más és más lesz az asztal összképe. A közkedvelt alátéteket terítőre helyezve, de önmagukban terítő nélkül is alkalmazhatjuk.
Ünnepi asztalnál az abrosz alá helyezzünk posztó alátétet! Ettől puha, lágy lesz a felület és szigetel is. Az üvegasztalok gyönyörű felületét sokan sajnálják leteríteni. Mindenki mérlegelje hogy, ha szabadon hagyja, étkezés közben asztaltársai lábát is szemlélheti. Kerti sütések alkalmából használhatunk rusztikus anyagokat erőteljes mintázattal, ez a kevés esetek egyike, amikor elfogadható a papírterítő is. A másik eset a kisgyerekek bulija, ahol akár mintás csomagolópapírt is használhatunk.
Kifinomult terítési mód egyszerű uzsonnáhozA televízióban látható főzőműsorok vetélkedő szereplő is minősítik magukat azzal, ahogyan a szalvétát használják. Szemmel láthatóan sokuknak fogalma sincs, hogy ivás előtt és ivás után is használni kell. Az egyszerűen összegöngyölt, gyűrűbefogott, masnival vagy más átkötővel díszített, illetve formára hajtogatott szalvéták textilből vagy papírból készülnek. Az egyszerűbb étkezésekhez papírszalvétát, az ünnepi terítékhez textilt ajánlunk. Mindkettő stílusos kiegészítője lehet az asztalnak. A ruhaszalvéta nagyobb méretű, és étkezések alatt mindenképp térdünkre fektetve illik használni.
Jó, ha minden háztartásban van többféle szervizkészlet. Egy kifejezetten elegáns, mindenféle tálat is tartalmazó a család nagy eseményeihez, egy semleges külsejű, aminek hangulatát folyamatosan változtathatjuk és ízlésünknek megfelelően reggelihez, vacsorához való tálak tányérok, amiből többféle összeállítást készíthetünk. Aki nem tudja ezt megvalósítani, ne keseredjen el, mert a praktikus, semleges alapkészletet folyamatosan lehet bővíteni, ezzel is elérhetünk ünnepélyes vagy akár vidám hatást is. Nagyon jó szolgálatot tehetnek a mázas népművészeti kerámiák, mert hangulatos reggeliző- és vacsorázó edények lehetnek, és a szabadban elköltött étkezésekhez is jól illenek.
Egyszerű reggeli terítés üdeségével illik a szabadban elköltött ételekhezMinden tányérkészlethez válasszunk stílusban illő poharat. A kristályok kizárólag együtt használhatók, nem illenek hozzájuk más üvegpoharak. A mai terítési trendekhez inkább használatosak a simavonalú poharak, amelyek bármilyen változatban egymás mellé tehetők. Az evőeszközök széles kínálatából azt válasszuk, ami leginkább illik tányérjainkhoz, de az is lényeges, hogy mekkora például a kanál, vagy hol van a kés súlypontja. Az ezüst és más nemesfém evőeszközöket tartogassuk különleges alkalomra, damasztabroszhoz, ezüst gyertyatartók és kristálypoharak mellé.
A terítés összhatását sokféleképp erősíthetjük. A tányérok és a terítő színe, a szalvéta és az alátétek mind, mind hangulati elemek. Sokszor nincs is szükség másra, ha ezek jól kiegészítik egymást. Az ünnepélyességet a nemesebb anyagok kiválasztásával fokozhatjuk. Gyertyák, mécsesek, organza másodterítők, gyöngyből készült szalvétagyűrűk, színes üvegkavicsok és számtalan dekorelem kapható a speciális boltokban. A találékonyság mégis fontosabb. Az otthonunkban meglévő kagylók, termések, madártollak, Egyszerű konyhaasztalon is lehet igényesen és ízlésesen teríteniszalagmaradékok csak arra várnak, hogy asztaldíszt, szalvétagyűrűt, mécsestartót, késtámaszt készítsünk belőlük. Persze más dekorációt kíván egy vacsora kettesben, mint a nagyi születésnapja. A legkedvesebb mindenki számára a nagy ünnepekre való terítés, mert a család évtizedekre visszanyúló hagyományait követi, és az újítások is a szokásrend keretein belül jönnek létre.
Ha valaki most készül új háztartást kialakítani, nagy élvezetben lesz része már a választék felderítése közben is, hiszen stílusban, árban is hatalmas a választék. A legfontosabb mégis az a szeretet és törődés, amivel családunknak, barátainknak főzünk. A finom ízek és a figyelmes kiszolgálás, pedig feledtetik az esetleges bakikat és hiányosságokat, mert minden tanulható, és mégiscsak a gondoskodás a legfontosabb.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ünnepi asztal

Az ünnepekhez általában valamilyen étkezés is hozzátartozik, és ilyenkor szokás az ünnepi asztalt feldíszíteni. Karácsony táján szinte minden házban található adventi koszorú, téli hangulatú...


Étkező

A konyha és az étkező a lakások legfontosabb részei, hiszen ennie még annak is kell, aki nem vezet nagy háztartást. Sok lakásban a nappali szerepe is leszűkül, egy jól kialakított konyha-étkező...