Ahogy szoktuk és kicsit másként

Étkezők

2009-05-24 23:03:10 | Módosítva: 2015-03-21 16:41:13

Az étkezésre nem, mint a létezésünkhöz szükséges és elengedhetetlen táplálékbevitelre gondolunk, hanem mint örömforrásra, élvezetre, közös baráti és családi együttlétek formájára és összetartó erejére.

Az étkező - bárhol is helyezkedjen el otthonunkban - életterünk egyik központja. Nyugodt légkörének megteremtése az együttlét és lakás harmóniájának kialakítása miatt sem lehet közömbös. 

Első lépésként az igényeket és a lehetőségeket figyelembe véve meg kell találnunk az ideális helyét. A konyhával való közvetlen kapcsolata az egyik fontos szempont. Ez nem minden esetben jelent egyterűséget. Lehet, hogy tálalóablak áll rendelkezésre, de pár méteres távolság sem nehezíti meg a szomszéd helyiségben való tálalást. A működőképességet javítja, ha az étkezőasztal közvetlen szomszédságában mód van tálalószekrény elhelyezésére.

Tágas hálószobába is tehetünk reggeliző asztalt Önálló ebédlő híján kreatívabbnak kell lennünk. Leggyakrabban a nappalival párosítjuk az étkező funkcióját. Ennek is sok előnye van. Fölidézi használata közben a hagyományos lakókonyhák hangulatát, amikor az egész család egy időben, egy helyen többféle tevékenységet végzett. A nehézséget is ugyanez okozza, különösen, ha televíziózás szokását tekintjük. Ebben az esetben nehezebb a kiegyensúlyozott étkezésre figyelni. Ideális lenne, ha az étkezőasztal kerülne a fókuszpontba. Ehhez funkcionálisan is jelölni kell a határokat, burkolatváltással, világítással, esetleg bútorok térbe állításával, vagy paravánok elhelyezésével.

Kisméretű nappali vagy egyéni igények esetén máshol is megtalálhatjuk az étkezőasztal vagy pult ideális helyét. Lehet ez a télikertben, verandán, tágas előszobában, sőt lépcsőfordulóban is. Ha a rendelkezésre álló térhez vásároljuk, vagy készíttetjük az étkezőbútort, bármelyik hely jól funkcionálhat ebédlői minőségében is.

Önálló ebédlő, hagyományos berendezéssel és terítési móddal Különleges alkalmakkor - vagy csak egyszerűen a meghittség fokozására - szokatlannak tűnő helyeken is étkezhetünk. Az ilyen helyszínek kialakítása nem az egész családnak szól.

A hálószobában a tér lehetőségeit figyelembe véve, két zsámoly vagy karosszék egy kis asztalkával vagy akár zsúrkocsival reggeliző hellyé vagy meghitt kávézás helyszínévé válhat. A legkisebb terasz vagy erkély is ugyanígy átalakítható. Udvarunk, kertünk zugaiban is létrehozhatunk kellemes étkezőhelyeket. Az otthon elkülönülést igénylő tevékenységet, alkotómunkát végző családtag saját dolgozószobájában is kaphat étkező helyet. 

Gondolnunk kell a beteg vagy a visszavonulást igénylő idős emberek étkezésére is. Az ő speciális igényeik nagyon fontosak egy családon belül, hiszen nehezen vagy egyáltalán nem tudnak alkalmazkodni. Az idős, de egészséges emberek is szeretnek saját lakóterükbe elvonulni, és saját közegükben vendégül látni barátaikat. A kisméretű teázásra, kávézásra, szendvicsek feltálalására alkalmas kisasztalok tökéletesek erre a célra.

Bármilyen kicsi is egy konyha, kell lennie benne egy helynek, ahol gyors reggelit szolgálunk föl a gyerekeknek, ahol megiszunk egy kávét a szomszédasszonnyal, vagy bekapunk pár falatot, ha egyedül vagyunk. Ehhez elegendő egy 30-40cm széles bárpult jellegű étkező is. Ez a lakás és a konyha működőképességét és persze komfortérzetünket is javítja.

A lépcsőfordulóban is elfér az asztallá nyitható tálalószekrény Az étkezőasztal méretét az összejöveteleink létszáma határozza meg. Az alapállapot általában családunk létszámára elegendő, de időnként bővítésre van szükség, ezért praktikus bővíthető asztalt vásárolnunk. A hozzátartozó székek kiválasztását ne csak a látvány határozza meg! A kényelem, a tisztíthatóság, a méret is ugyanilyen fontos.

Az ebédlőasztal alatti burkolat, esetleg szőnyeghasználat egyéni ízléstől függ, de vannak objektív szempontok is, amelyet nem hagyhatunk figyelmen kívül. Kisgyermekes családoknál érdemes törekedni a könnyen tisztítható burkolatok alkalmazására.

Az étkezések légköre lehet barátságos, pompázatos, meghitt, egyszerű, és lehet változatos stílusú, tökéletesen funkcionális a térszervezés, a legfontosabb mégis a közös étkezések szép hagyományának a folytatása.

A régi családi házakban és bérházakban gyakorlat volt az önálló ebédlő kialakítása. Az ilyen térszerkezetű otthonokban remek lehetőség nyílik arra, hogy mai életmódunknak megfelelően más funkciót is az étkezőhöz csatoljunk. A nappalit tehermentesíthetjük például, ha itt rendezzük be a számítógépes sarkot, de kiváló lehet olvasó vagy kézimunkázó helynek is.
Sőt, ha valaki dohányzik, arra is mód nyílik itt, hiszen szeparálható a lakás többi részétől, és gyorsan átszellőztethető.

A megvilágításnál több tényezőt kell figyelembe venni. Lényeges, hogy jól lássunk, de a túlzó fényhatások zavarják az étkezés meghittségét, a rosszul megválasztott izzók pedig megváltoztatják az ételek színét. Tehát a lámpák formáján, elhelyezésén túl erre is figyelmet kell fordítani.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna

Címkék: étkező, ebédlő, konyha

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tenyészidő és a hőösszeg

A tavasz még kicsit várat magára, ám a családellátó zöldségeskert tervezését és a vetőmagok beszerzését már érdemes elkezdeni. Az adott zöldségfajokon belül sokfajta van, ezeknek pedig lényeges...


Baktériumtrágyázás

A cím elsőre furcsa lehet, de már régóta tudott tény, hogy a talaj fizikai és kémiai tulajdonságai és tápanyag tartalma mellett a „talajélet” isnagymértékben hozzájárul annak termőképességéhez....