Egyszerű a megoldás!

Vizesedő vázkerámia anyagú falak?

2008-10-19 23:42:53 | Módosítva: 2008-10-20 00:59:29

Napjainkban az utólagos falszigetelésselfoglalkozó szakembereknek egyre többször kell szembesülni azzal a problémával, amit a hibás vízszigetelésű, égetettvázkerámia falazóelemekből készült falazatok jelentenek.

Fúrjuk meg az átnedvesedett falszerkezetet a külső talajszintnélmagasabban, de a belső padlószinthez legközelebb egy sorban,120 mm tengelytávolságban,közvetlenül az ágyazóhabarcs felett vízszintesen, 12 mm átmérőjűfúrószárral. A fúrás mélységétúgy kell beállítani, hogy az utolsócellaelválasztó falon is keresztülhatoljon, azonban a falazóelemteljes átfúrása nem szükséges.
A furatokba kinyomó pisztoly segítségével egyenletesen és folyamatosan húzott csíkban kell bejuttatni a DRYZONEŽinjektálókrémet. A furatonkénti mennyiség kiszámítható: 1 m2 falkeresztmetszetre 1,5 tubus (=900 ml) DRYZONEŽ-tkell felhasználni.
Néhány nap elteltével a DRYZONEŽinjektálókrém a falazóelem és azágyazóhabarcs kapilláris hálózatán keresztül fokozatosan felszívódik, hidrofób tulajdonságúvá téve afuratok környezetét
A folyamat eredményeképpen a falszerkezet injektáltzónájában a DRYZONEŽinjektálókrém teljesenösszefüggő hidrofób réteget képez a felszivárgó nedvesség ellen.

A múlt század ötvenes évei előtt, hagyományos technológiával kivitelezett épületek tömör kisméretű tégla, illetve kő anyagú falszerkezeteinél sikerrel alkalmazottmegoldások (hullámosított fémlemez besajtolás, nyomás alatt a falba juttatott injektáló anyagok) e korszerű falszerkezetianyag esetén egyáltalán nem, vagy csakkörülményesen vethetők be. A problémamegoldásának igénye egyre égetőbb, hiszen a lakóépületek döntő többségénélma már leginkább vázkerámia falazóelemeket alkalmaznak, sok esetben gyengeminőségű, vagy hibás technológiával készített talajnedvesség elleni vízszintes falszigeteléssel együtt. A felvizesedő falszerkezetek egészségi, hőszigetelési ésesztétikai problémát egyaránt jelentenek. Milyen gyakorlati problémákkal is kellszembenéznie annak, aki vázkerámia falazatok utólagos vízszigetelését szeretnéelvégezni? Hagyományosnak tekinthetőinjektálásos technológia esetén az üregrendszer miatt az injektáló folyadékanyagfelhasználása aránytalanul nagylenne, hatékonysága az anyag elfolyásamiatt ellenőrizhetetlen és megkérdőjelezhető. Hullámosított fémlemez besajtolása a vázkerámia falazóelem vékony cellafalainak roncsolásával jár együtt, mígrésvágásos falszigetelésnél a vágási hézag utólagos kiinjektálása a falazóelemjellege miatt meglehetősen körülményes.
A fenti kihívásokra ad választ a DRY-ZONEŽ injektálókrém alkalmazása. Az egyedülálló felszívódási és hidrofób tulajdonságokkal rendelkező termék állagábólfakadóan hatékonyan alkalmazható a hagyományos, tömör, szilikát falszerkezetianyagokon kívül az üregrendszerrel rendelkező falazóelemek szigetelésére is. A szigetelés technológiai lépései vázkerámia falazóelemekből készült falszerkezetesetén az alábbiak:
A technológia további nagy előnye, hogynincs szükség költséges berendezésekre,ugyanakkor – mivel az odafigyelésen és a nedvesedés okának feltárásán kívülnem igényel különösebb szakértelmet – akár házilagos kivitelezésben is elvégezhető.

További információt találnak a DRYZONEŽ injektálókrémről a www.dryzone.eu/hu oldalon, ill. a Bitimpex Kft. honlapján: http://www.bitimpex.hu/ (Tel: 06/30-9519262)

Koza András
épületszigetelő szakmérnök

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Utólagos falszigetelések

Régi épületeknél gyakran okoz problémát a falak nedvesedése. Oka, hogy az épületszerkezetek azon részei, amelyek érintkeznek a talajjal, nedvességet vesznek fel, és a kapilláris elv miatt a...


Beltéri kerámia- és kőpadlók tisztítása

A kellemetlen, csatakos idő beköszöntésével a szokásosnál több szennyezőanyag kerül a lakásba. Ezen a lábtörlő használata és az utcai cipők papucsra cserélése ugyan sokat segít, ám ennek...