Hogyan lehet megtakarítani a vízdíj felét és védeni a környezetet is?

2008-10-14 19:33:02 | Módosítva: 2008-10-18 15:14:02

Általános, világméretű tendencia, hogy a jó minőségű ivóvízbázisok - elsősorban az emberi tevékenységnek köszönhetően - veszélybe kerültek, és fogytán vannak. Ebből adódóan már néhány országban (pl.: Spanyolország, Nagy-Britannia, Ausztrália, Izrael) korlátozzák az ivóvíz szabad felhasználását.

A víz és csatornadíjak itthon is rohamosan emelkednek (lásd a diagramot). Az ivóvíz-takarékos technológiák mindenhol egyre nagyobb és jelentősebb teret hódítanak, nagyléptékű innováció figyelhető meg ezen a területen. A technikai fejlődésnek köszönhetően 5-10 évente megújuló, változó berendezések (pl. víztakarékos mosógépek, mosogatógépek, WC tartályok, csaptelepek...stb.) kerülnek alkalmazásra a fogyasztói oldalról.
Ma már kimondottan luxus, folyó csapvíz alatt dinnyét hűteni, vagy akár hálózati vízről kertet locsolni.
A környezettudatos szemlélet terjedésének köszönhetően, nem csak effektív költség megtakarítás miatt választják az esővíz-hasznosító berendezések alkalmazását. Hiszen az esővíz épületen belüli alkalmazásával (wc öblítés, mosás, kocsimosás), a több mint 50%-os ivóvíz(díj) megtakarítása mellett, a csapadékvíz csatorna hálózat, a szennyvíztisztító telepek és az ivóvíz bázisok tehermentesítése is megvalósul.
A konkrét mérési eredmények alapján, már tényként állítható, hogy a tetőfelületekről levezetett, megfelelően szűrt, tárolt és szállított esővíz semmiféle vízminőségi problémát nem eredményez azokon a fogyasztási pontokon, ahol nincs szükség az élelmiszer minőségű, drága ivóvízre.
Az esővíz-hasznosító rendszerek létesítésének kiforrott műszaki és technikai háttere lehetővé teszi, hogy nem csak a nagy mennyiségű vizet alkalmazó üzletágak (szállodák, bevásárlóközpontok, sportlétesítmények, mosodák, benzinkutak...stb) alkalmazzák, hanem a végfelhasználók, lakosok is.
A csapadékvízzel történő mosás eredményeként nem szükséges a vízlágyító kémiai szerek alkalmazása, kevesebb mosószer szükséges. Így jelentősen csökken az elhasznált víz vegyi terhelése is.
A fent említett néhány kiragadott érvből látható, hogy nem csak pénzügyi megtakarítást eredményez az esővíz hasznosítása, hanem hozzájárul a környezetünk védelméhez, hogy gyermekeink és unokáink is használhassák és élvezhessék Földünk kincsét: a vizet. Ne hagyjuk elfolyni a jó minőségű, értékes csapadékvizet.

Dienes György
építőmérnök

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ereszcsatornák

A háztető fontos kiegészítője az esővizet, hóolvadékot biztonságosan elvezető ereszcsatorna. Az eresz állapota nem pusztán esztétikai kérdés, a ház egészére kihat.


Belvíz elleni védekezés

A 2010-es év rendkívüli mennyiségű csapadékkal járt a Kárpát-medence területén. A szokásos 550 mm/éves csapadékkal szemben az ország nagy részén 1000 mm-nél is több csapadék hullott. Emiatt a nyári...