Bútorok új szerepkörben

Kétlaki bútorok

2010-03-28 15:33:58 |

Gyakran arra kényszerülünk, hogy lakókörnyezetünkben helyhiány, anyagi okok vagy valamilyen praktikus megfontolás miatt egy berendezési tárgyat többféle funkcióban is használjunk, vagy eredeti rendeltetésétől eltérő módon vegyünk birtokba. Ez sokszor kényszerítő okok nélkül is nagyon izgalmas lehet.

A kinyitható vagy több elemből fekvőfelületté alakítható ülőbútorok használata a leggyakoribb. Ennek oka, hogy kevés lakásban áll rendelkezésre önálló vendégszoba, így ez ideiglenes hálóhelyként szolgál. Lényeges szempont, hogy milyen gyorsan alakítható át ággyá, mennyire kényelmes, rugalmas és egészséges a fekvőfelülete.

Ebédlő és beszélgetősarok. Két funkció egyben. Mindkettőnek kényelmes és praktikus.Sajnos sok helyen állandó fekvőhelyül szolgál a kinyitható kanapé. Elegendő szoba híján a szülők a nappaliban kénytelenek aludni. Ez elég sok kényelmetlenséggel jár. Este és reggel pakolni kell az ágyneműt és a körülöttük lévő bútorokat is. Ezt soha nem mulaszthatjuk el, senki nem lustálkodhat a nappali közepén, mert a család jövése-menése zavarja és őt is a környezetében élők. Ráadásul betegség esetén még nyugalmat sem találni. Más alkalmakkor pedig bárki átsétálhat a meghitt együttléten.

Ha csak tehetjük, keressünk olyan megoldást az elhelyezésre, például galériára, hogy a bútor használója a legkevésbé legyen kiszolgáltatott helyzetben. Térhatárolókat - paravánt, térbe állított bútort, függönyt, parapet falat - tervezhetünk, hogy védve érezze magát az alvó. Mindezekkel persze a berendezés sem lesz szokványos és a hátrányból, előnyt kovácsolhatunk.

Vajon mit rejt az asztalszoknya? Valószínű, csak egy egyszerű állványtAz elmúlt években az anyaghasználat sokkal változatosabbá vált a lakberendezésben. Az egyre jobb minőségű műgyanta lakkok és különleges viaszok lehetővé teszik, hogy nem csak méregdrága egzóta fából készült bútorokat használhatunk kert- vagy teraszbútorként, hanem hazai fafajtákat is alkalmassá tehetünk erre. A jól megmunkált és felületkezelt székeket és asztalokat bátran kivihetjük a szabadba. Bírni fogják a napfényt és a párát is. Ezzel a megoldással megszabadulhatunk a nagyon csúnyán öregedő és használat közben egyre romló felületű műanyag bútoroktól.
A vendégség vagy a kerti szezon végén a fa bútorokat a lakásban is elhelyezhetjük, használhatjuk. Egyre gyakoribb, hogy speciális kerti bútorok töltenek be szerepet a belső térben. A romantikus, meleghangulatú lakásbelsőkhöz jól illeszthetők a fonott fotelek és asztalok. A rattanból készült berendezési tárgyak láttán, pedig kevesen asszociálnak teraszberendezésre, bár a férfiak általában nem rajonganak ezekért a bútorokért a belső terekben. Az elmúlt években hazánkba érkező távol-keleti bútorok kompromisszumot jelentenek. A fából és tengeri fűből készült darabok erőteljesebbek, és sokak számára elfogadhatóbbak szobaberendezésként.

A hajókoffer tároló és éjjeliszekrény is egybenHelyszűke esetén bátran összevonhatjuk az ebédlő és a társalgó funkcióját, hiszen mindenki imád az étkezőasztal körül beszélgetni. Ha a székeket karfásra cseréljük, vagy fotel jellegű párnázott változatot használunk senki nem fogja hiányolni a külön beszélgető sarkot. Megoldás lehet a funkció összevonásra az is, ha a hagyományos dohányzóasztal helyett nagyméretű, állítható magasságú asztalt használhatunk. Így a kanapén vagy a fotelben étkezhetünk. Az ilyen típusú asztalt az ügyeskezű barkácsolók maguk is elkészíthetik.

Többfunkciós lehet egy bútor oly módon is, hogy nem eredeti céljára használjuk föl. Különlegessé tehetünk bármilyen enteriőrt, ha régi, már elfeledett porosodó A régi ruhásszekrény rejti az otthoni számítógépes munkahelyet; nagy ötlet kevés pénzbőlkincseinket kicsit átformáljuk. Ráadásul ezzel jelentős mennyiségű pénzt is megspórolunk.
Használhatunk régi koffert dohányzóasztalként, íróasztalt pelenkázóként, hálószobai toalett tükröt előszobabútorként, telefonasztalkát éjjeliszekrényként. Régi komódunkba belevághatjuk a mosdókagylót, amiből így kiváló fürdőszobabútor válik. Egy öreg ládára karfát szerelve jó kis ülőkét készíthetünk, ami a régmúlt ládapadjaira emlékeztet. Fiókos konyhaasztalból készülhet íróasztal, de a nagyapa borotválkozó tükrét ráhelyezve remek pipereasztalt is alkothatunk. Végtelen a sor, csak bátorság és kreativitás kell hozzá.

Az otthonteremtés személyes meghitt dolog. Nem mindig a design katalógusok szerinti összeállítások válnak be a legjobban. Az egyéni lehetőség és ízlés kell, hogy meghatározza a berendezés alapját. Az ötleteket pedig - ha mi magunk nem tudjuk kitalálni - megkaphatjuk szakemberektől is, és ez a szolgáltatás ma már nem luxus, nem elérhetetlen.

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna

Címkék: bútor, kanapé

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Konyhai felső szekrények

Egy háztartásban a házi munkának majdnem a felét a konyhai munka teszi ki, ezért fontos a berendezés emberközpontú kialakítása. Ez azt jelenti, hogy a berendezésének kialakításakor mindig az ott...


Szekrénybe zárt ágyak

A kis alapterületű lakásokban egy kényelmes fekhely elhelyezése mindig gondot okoz. Ez még a kinyitható kanapékkal vagy hálóhellyé alakítható ülősarkokkal is csak kompromisszumok árán oldható...