Kis kert, nagy öröm

2010-05-19 12:37:53 |

"Nem mindig a méret a lényeg!" - tartja a mondás, és ez igaz a díszkertekre is. Az itt bemutatott kert méreteit tekintve szerény, ám számos praktikus megoldást találunk benne, aminek köszönhetően minden belefér, amire szükség van.

A helyes térhasználat elve szerint - mivel csak kis hely állt a rendelkezésre - a nagyobb termetű növényeket a telek szélén helyezték el. Az itt található örökzöldek télen is díszítenek. Az idősebb fenyők, amint az alsóbb részek elkezdenek felkopaszodni, teret engednek néhány árnyéktűrő páfrányfajnak.
A telek határvonalának mentén, de beljebb pár méterrel és szabálytalan vonalvezetéssel, lett kialakítva a szélső ágyás, így természetesebb hatású, mintha egyenes vonalakkal követné a kerítés vonalát. Az ágyás és a füves rész határán - ahol más naposabb a terület - tavasztól-őszig évelő növények gondoskodnak a zöldtömegről, és egy-egy beültetett egynyári virág visz színt közéjük. Az évelő fajok funkciója a zöld háttér biztosítása, ám emellett minden évben pár hétig virágjukkal is díszítenek. Az egynyáriaknak - bár minden májusban újra meg kell vásárolni, és ki kell ültetni - előnyük, hogy egészen késő őszig folyamatosan virágoznak, színes foltokat képezve az ágyásokban.

A kert középpontjában a pázsit áll, amin helyet kapott egy kőgrill és egy medence is. A jó térrendezésnek köszönhetően nem kell nélkülözni a napos részeket sem, de árnyékos terület is található ezen a 300 négyzetméter körüli kertfelületen. A medence természetesen a legnaposabb részen van. Kis mérete ellenére, ha ellenáramoltató is van benne, akkor úszásra is alkalmassá tehető. A medence elhelyezésére a legnaposabb rész egyrészt azért előnyös, hogy a vizet és a körülötte levő térkövezést felmelegítse, másrészt így van legtávolabb a nagyobb növényektől, melyeknek levelei belehullhatnak, a takarítások gyakoriságát növelve.

A dézsás és nagy cserépbe ültetett növények a kisméretű kertek elengedhetetlen kellékei. Látványosak és mobilizálhatók, így mindig a kert azon részébe tehetők, ahol épp nincsenek útban. Egy kerti étkezés, vagy családi összejövetel alkalmával - amikor nagyobb helyre van szükség - e példányok gyorsan összerakhatók egy sarokba. Később pedig bárhova elhelyezhetők, ahol szükség van rájuk a látvány szempontjából.

A kisméretű kertekben nagyon jól lehet tervezni a horizontális síkokkal is, azaz egy csomó olyan növényt válogathatunk össze, melyek egymás alatt-fölött is jól megvannak. Fák alá tehetünk árnyéktűrőket, vagy tavaszi hagymás virágokat: nárciszt, tulipánt, jácintot. Mire a fák, cserjék kilombosodnak, ezek már elvirágoznak, és elkezdenek visszahúzódni a talajba, így a beárnyékolás már nem zavarja meg őket. Kis helyen ez, a növények időbeli aktivitásának a figyelembe vétele is előnyös lehet a tervezéskor. A lazább ágrendszerű fákra, melyek némi napfényt átengednek, függőcserepekben is felakaszthatunk pár növényt, akár a szobaiakból is, amelyek így a nyarat a szabadban töltik.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Képes kerti ötletek

Egy kert kialakításának sok mozzanatát le lehet írni, be lehet mutatni, ám rengeteg olyan ötlet van, amit elég meglátni, különösebb magyarázat nélkül tetszik az embernek,. Összegyűjtöttünk egy...


Örökzöldek

Bár a fenyőféléknek nem nagy ünnep a Karácsony, lévén sokukat ilyenkor ítélnek egy kis csillogást követően, vagy azt megelőzően halálra - ám e növények egész évben velünk vannak. Változataiknak...