Házi kedvencek az autóban

2019-07-28 09:46:03 | Módosítva: 2019-07-28 09:57:55

Néhány jó tanács, mire figyeljünk a házi kedvencek szállítása során. Az Európai Unióban 64 millió macska és 66 millió kutya él, és minden negyedik háztartásban tartanak valamilyen háziállatot. Sok gazdi minden lehetséges helyre elviszi házi kedvencét, amely többségében kutya.


Hogyan szállítsuk a kutyákat?

Autóban történő szállítás előtt meg kell bizonyosodni arról, hogy a kutya már hozzá szokott az utazáshoz. Az állatok izgatottá válhatnak az utazás során felmerülő, a közlekedésben mindennapos zajoktól (sziréna, duda stb.), illetve egyes esetekben betegségre is hajlamosak, ezért érdemes az állatorvos véleményét egy hosszabb utazás előtt kikérni.

Ha van rá lehetőség, akkor az állat lehetőleg egy utas, állandó felügyelete mellett utazzon. Az ismerős szagok megnyugtatják a kutyát, ezért tanácsos az otthoni, saját játékait magunkkal vinni. Hosszabb utazás esetén mindig ügyelni kell a folyamatos folyadék pótlására, illetve bizonyos időközönként gondoskodni kell, hogy házi kedvencünk „könnyíthessen” magán. Megállás vagy várakozás esetén (főleg kánikulában) nem ajánlott 5-10 percnél hosszabb időre magára hagyni az autóban. Ilyen esetekben az ablakot kissé le kell engedni, de semmiképp ne legyen akkora a rés, hogy a kutya kibújhasson rajta. Vigyázzunk, mert nyáron a zárt autóban hamar elviselhetetlen lesz a hőmérséklet, az állat számára életveszélyessé válik.

Még, ha nagyon szeretné is, akkor se engedjük meg kedvencünknek, hogy az autó haladása során kilógassa fejét, mert ez balesetveszélyes, az állatra, a járművezetőre valamint a többi közlekedőre nézve is. Megoldás lehet a nyitott ablak problémájára, a teleszkópos biztonsági autós ablakrács, ami a lehúzott ablakra rögzíthető.

A járművezető figyelmét könnyen elterelheti az állat autóban történő szabad mozgása, amely balesethez vezethet. Főleg, ha izgága természet jellemzi az állatot, adott esetben bebújhat a pedálok alá, illetve közé, valamint a járművezető ölében is kellemetlenkedhet. Sajnos nem egy esetben előfordul, hogy a házi kedvencünk súlyos baleset okozójává válik, ami elsősorban a figyelmetlen gazdájuk felelőtlenségére vezethető vissza.

Mindenkinek a saját felelőssége, hogy milyen veszélynek teszi ki saját testi épségét, illetve házi kedvence egészségét, hiszen egy hirtelen fékezés során a járművezető által nem is észlelt sérüléseket is szenvedhetnek. Az 1/1975.(II.5.) KPM-BM Együttes rendelet 47.§ (2.) bek.-ben foglaltak szerint rakományt-, mely ez esetben az állat, úgy kell elhelyezni az autó belsejében, hogy a közlekedés-, valamint a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, illetve a jármű vezetőjét ne akadályozza a szabad kilátásban.

A rögzítetlen állat hirtelen fékezés esetén mint tehetetlen tárgy csapódik az üléshez, műszerfalhoz, szélvédőhöz stb., de akár az autó vezetőjéhez is, aki így megsérülve balesetet okoz. Az erre vonatkozó tesztek eredményei alapján az tapasztalható, hogy 50 km/óránál a saját súly 30-40-szeresének megfelelő erővel történő becsapódásról beszélünk. Tehát egy 2 kg-os yorkshire terrier kiskutya rögzítetlen teste, 50 km/h sebességnél 60 kg-os tárgynak megfelelő súllyal csapódik az útjában álló akadálynak, adott esetben a szélvédőnek.

Létezik ún. kutya biztonsági-ülés, amely lényegében egy táskát jelent. A kutyára rá kell adni a hámját, a felhelyezett „ülésben” van egy állítható póráz, melyet a hámra rögzítünk egy karabiner segítségével. Előnye, hogy a póráznak köszönhetően a kutyusnak van némi mozgástere, nincs bezárva egy ketrecbe, kilát, nyugodtabb marad az út folyamán, hiszen folyamatosan látja gazdáját és gazdája is bármikor rátekinthet.


Nehezebb dolgunk van a nagyobb és a nagy testű kutyákkal, akiknek a nem megfelelő rögzítése még nagyobb veszélyt jelent. Ilyen esetekben ajánlott használni az ún. kutya biztonsági övet, amely különböző méretei miatt bármilyen nagyobb testű kutya rögzítésére alkalmas. A hám megfelelő biztonságot és kényelmet nyújt nagytestű kutyánknak sétáltatás és utazás közben is, ugyanis a kutya testével érintkező egész felületét lágy neoprén bélés fedi. Az „X-Cross” kialakításnak köszönhetően a kutya mozgását követően sem mozdul el optimális helyéről.

Hogyan szállítsuk a macskákat?

Kényesebb a helyzet macskák szállítása esetén. A macskák nagyon érzékenyek környezetükre, új szagokra, új hangokra, az éles hangok közelsége pedig kifejezetten nyugtalanítja őket. Szállításuk mindig ketrecben történjen, a járműben történő szabad mozgásuk a kutyákénál is nagyobb veszélyt rejt magában a macskák szeszélyes természete miatt, illetve zavarhatják a járművezetőt vezetés közben és elvonhatják más járművezetők figyelmét.A szállításra használt ketrecet javasolt az első ülésre helyezni úgy, hogy a rajta található nyílás a járművezető felé nézzen, majd a biztonsági övet ezen átvezetve kell becsatolni. A lassú, nyugodt vezetési stílus elősegíti a macskák stressz-mentes közlekedését, míg a leengedett ablak és a hangos zene zavartságot okoz náluk.


Időközönként álljunk meg, gondoskodjunk étkeztetésükről és a folyadék pótlásáról, menetközben ne legyen étel és folyadék a ketrecben, mert az kiömölhet, és összekeni a macska bundáját, amely agresszív viselkedést válthat ki. Utazásnál is jó szolgálatot tesz, ez az összehajtható, úti itató kulacs. Jól záródó a palack, nem csöpög, nem folyik, az itatótál ráhajtható, így nagyon könnyen magunkkal vihetjük.Forrás: ORFK-OBB

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kisállatok a lakásban

Házi kedvenceink sok örömet tudnak szerezni a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt, ám ideális életkörülményeikről a tulajdonosaiknak kell gondoskodni. Ez pedig csak akkor teljesülhet...


Éjjeliszekrények

Függetlenül attól, hogy kinek-kinek mekkora lakása van, és abban a hálóhely hogyan van kialakítva, éjjeliszekrényre – vagy funkciójában éjjeliszekrényre – szükség van.