Szabályozott szellőzés, helyiségenkénti érzékeléssel

2016-10-03 08:15:44 | Módosítva: 2016-10-03 08:25:24

Az energiatakarékosság jegyében épületeinket egyre korszerűbb hőszigetelést biztosító falszerkezetekkel és tökéletesen záródó nyílászárókkal látjuk el, amelyek a lehető legkisebb energiafelhasználást biztosítják. E hatékony megoldások alkalmazása mellett, nem szabad megfeledkezni a megfelelő épületszellőzés kialakításáról.


A szinte légtömör épülethatároló szerkezetek miatt, a friss levegő pótlása, valamint az elhasználódott, szennyezett levegő helyiségekből történő eltávolítása csak szellőztetéssel oldható meg. Míg egy gyengén szigetelt épület esetén a szabályozatlan szellőzésnek tulajdonítható az energiaveszteség 25-30%-a, addig egy korszerűen szigetelt épület hőveszteségének akár 50%-át okozhatja a hagyományos ablaknyitásos légutánpótlás és szabályozatlanul működő elszívó rendszer, ezért mindenképpen érdemes a helyiségenkénti érzékeléssel optimalizált szabályozott szellőzési rendszer kialakítása.

Az intelligens szellőzési rendszerek koncepciója a változó szükségletekhez igazodó légcsere elvén alapszik. A helyiségenkénti érzékeléssel vezérelt szellőzés – legyen szó páraszabályozott, vagy hővisszanyerős rendszerről – akár egy meglévő épületben utólagosan is kialakítható. A választható megoldások közül könnyen kiválasztható, az épület adottságaihoz, illetve a szellőzés kialakítására, felújítására szánt költségkerethez leginkább illeszthető rendszer.

Energiatakarékos, páraszabályozott szellőzési rendszer

A higro(pára)szabályozott rendszer automatikusan csak azokra a helyiségre koncentrálja a szellőzés intenzitását, ahol a használat függvényében aktívabb légcsere igény lép fel. Érzékelői segítségével a rendszer elvégzi a szennyezett levegő gyors és hatékony eltávolítását, mind a friss levegő utánpótlását, ugyanakkor a használaton kívüli helyiségekben csak minimális légcserét biztosít. A páraszabályozott szellőztető rendszer harmonikus együttműködésre tervezett elemei, a friss levegő utánpótlását optimalizáló higro(pára)szabályozású légbevezető elemek a lakószobákba (nappali, háló, gyerekszoba), nyílászárókba vagy falátvezetésekbe utólag is könnyen beszerelhetők.

A kiszolgáló helyiségekben (konyha, fürdő, WC…) a szennyezett levegő elszívását szabályozó, pára és/vagy mozgásérzékelős légelvezetők és a légcsatornákon keresztül csatlakozó, automatikus nyomásszabályzással vezérelt, alacsony fogyasztású EC motorokkal szerelt központi ventilátorok a légcsere igény mértéke szerint kerülnek méretezésre.

A páraszabályozott szellőzési rendszerrel folyamatosan biztosítható az épület helyiségeiben az optimális levegőminőség, ugyanakkor egy szabályozatlan szellőztető rendszerhez képest akár 20-40% fűtési energia takarítható meg.

Hővisszanyerős szellőzés szabályozási lehetőségei

A hővisszanyerős szellőztető készülékek kiválasztásakor a maximális energiahatékonyság érdekében nemcsak a hővisszanyerés hatásfoka, hanem az alkalmazott ventilátoregységek villamosenergia fogyasztása is fontos szempont. A helyiségenkénti légcsere szabályozás érdekében a készülékekhez illeszthetők a befúvás szabályozást végző térfogatáram szabályozó egységek, valamint a pára-, mozgásérzékelős légelvezető elemek.

Legyen szó páraszabályozott vagy hővisszanyerős szellőzésről a helyiségenkénti légcsere szabályozással az Aereco rendszerek a bent tartózkodók életritmusához igazítva optimálissá tehető a szellőzés, maximalizálható a komfortérzet, ugyanakkor elkerülhetők az alul- vagy túlszellőztetettségből adódó problémák.


Álmennyezet fölé rejtett hővisszanyerős szellőztető készülék


Páraszabályozott szellőzési rendszer: az Aereco páraszabályozott szellőzési rendszerek a helyiség használat függvényében optimalizálják a szellőzést ezáltal jelentős fűtési energia takarítható meg

Király Tamás cégvezető
Aereco Légtechnika Kft.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vezeték nélküli okostermosztát

Az új RDS110.R vezeték nélküli okostermosztát különlegessége, hogy a fűtött helyiség hőmérsékletének mérésén és öntanuló szabályozásán kívül rendelkezik a hőérzetet jelentősen befolyásoló...


Hogyan spóroljunk az energiával?

A Nemzeti Épületenergetikai Stratégia kapcsán az épületgépészeti szakmában vita folyik. Mi a gazdaságosabb, ha fűtőberendezéseink hatásfokát növeljük, vagy eleve csökkentjük a szükséges energia...