Szabályozott szellőzés, helyiségenkénti érzékeléssel

2016-10-03 08:15:44 | Módosítva: 2016-10-03 08:25:24

Az energiatakarékosság jegyében épületeinket egyre korszerűbb hőszigetelést biztosító falszerkezetekkel és tökéletesen záródó nyílászárókkal látjuk el, amelyek a lehető legkisebb energiafelhasználást biztosítják. E hatékony megoldások alkalmazása mellett, nem szabad megfeledkezni a megfelelő épületszellőzés kialakításáról.


A szinte légtömör épülethatároló szerkezetek miatt, a friss levegő pótlása, valamint az elhasználódott, szennyezett levegő helyiségekből történő eltávolítása csak szellőztetéssel oldható meg. Míg egy gyengén szigetelt épület esetén a szabályozatlan szellőzésnek tulajdonítható az energiaveszteség 25-30%-a, addig egy korszerűen szigetelt épület hőveszteségének akár 50%-át okozhatja a hagyományos ablaknyitásos légutánpótlás és szabályozatlanul működő elszívó rendszer, ezért mindenképpen érdemes a helyiségenkénti érzékeléssel optimalizált szabályozott szellőzési rendszer kialakítása.

Az intelligens szellőzési rendszerek koncepciója a változó szükségletekhez igazodó légcsere elvén alapszik. A helyiségenkénti érzékeléssel vezérelt szellőzés – legyen szó páraszabályozott, vagy hővisszanyerős rendszerről – akár egy meglévő épületben utólagosan is kialakítható. A választható megoldások közül könnyen kiválasztható, az épület adottságaihoz, illetve a szellőzés kialakítására, felújítására szánt költségkerethez leginkább illeszthető rendszer.

Energiatakarékos, páraszabályozott szellőzési rendszer

A higro(pára)szabályozott rendszer automatikusan csak azokra a helyiségre koncentrálja a szellőzés intenzitását, ahol a használat függvényében aktívabb légcsere igény lép fel. Érzékelői segítségével a rendszer elvégzi a szennyezett levegő gyors és hatékony eltávolítását, mind a friss levegő utánpótlását, ugyanakkor a használaton kívüli helyiségekben csak minimális légcserét biztosít. A páraszabályozott szellőztető rendszer harmonikus együttműködésre tervezett elemei, a friss levegő utánpótlását optimalizáló higro(pára)szabályozású légbevezető elemek a lakószobákba (nappali, háló, gyerekszoba), nyílászárókba vagy falátvezetésekbe utólag is könnyen beszerelhetők.

A kiszolgáló helyiségekben (konyha, fürdő, WC…) a szennyezett levegő elszívását szabályozó, pára és/vagy mozgásérzékelős légelvezetők és a légcsatornákon keresztül csatlakozó, automatikus nyomásszabályzással vezérelt, alacsony fogyasztású EC motorokkal szerelt központi ventilátorok a légcsere igény mértéke szerint kerülnek méretezésre.

A páraszabályozott szellőzési rendszerrel folyamatosan biztosítható az épület helyiségeiben az optimális levegőminőség, ugyanakkor egy szabályozatlan szellőztető rendszerhez képest akár 20-40% fűtési energia takarítható meg.

Hővisszanyerős szellőzés szabályozási lehetőségei

A hővisszanyerős szellőztető készülékek kiválasztásakor a maximális energiahatékonyság érdekében nemcsak a hővisszanyerés hatásfoka, hanem az alkalmazott ventilátoregységek villamosenergia fogyasztása is fontos szempont. A helyiségenkénti légcsere szabályozás érdekében a készülékekhez illeszthetők a befúvás szabályozást végző térfogatáram szabályozó egységek, valamint a pára-, mozgásérzékelős légelvezető elemek.

Legyen szó páraszabályozott vagy hővisszanyerős szellőzésről a helyiségenkénti légcsere szabályozással az Aereco rendszerek a bent tartózkodók életritmusához igazítva optimálissá tehető a szellőzés, maximalizálható a komfortérzet, ugyanakkor elkerülhetők az alul- vagy túlszellőztetettségből adódó problémák.


Álmennyezet fölé rejtett hővisszanyerős szellőztető készülék


Páraszabályozott szellőzési rendszer: az Aereco páraszabályozott szellőzési rendszerek a helyiség használat függvényében optimalizálják a szellőzést ezáltal jelentős fűtési energia takarítható meg

Király Tamás cégvezető
Aereco Légtechnika Kft.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Norvég elektromos fűtés megoldás

Az elmúlt időszakok gáz ár változásai miatt egyre nagyobb figyelmet kapnak az alternatív fűtés megoldások. Cégünk világszerte ismert norvég gyártók fűtéstechnikai megoldásaival kínál komplett,...


Energiatakarékossági tippek

Az áramszolgáltatók sokszor hívják fel a lakosság figyelmét arra, hogy az energiaáraktól függetlenül, takarékoskodjunk az energiával. Igaz, van olyan ország, ahol olyan sok földgáz és gázolaj van,...