Intelligens épületvillamosság

2010-09-22 22:15:41 | Módosítva: 2010-10-01 14:20:55

Az "intelligens" házak által kínált szolgáltatásokat három nagy csoportba tudjuk sorolni. Ezek a kényelem, a biztonság és a kommunikáció. Egyszerűen programozható, innovatív megoldások állnak rendelkezésünkre, ha ilyen rendszert választunk.

A buszrendszeren (EIB) alapuló épületvillamossági megoldások már jól ismertek Magyarországon is. Ettől a szisztémától lényegesen eltérő a külföldön egyre elterjedtebb Power Line (PL) adatforgalom. Ennél a rendszernél a kommunikáció az erősáramú hálózat nulla vezetékén keresztül történik. Ez a megoldási lehetőség két megközelítésből is előnyt jelent. Új épületek esetében nem kell plusz vezetékeket behúznunk, így költséget tudunk megtakarítani. A már működő épületek esetében pedig csak a szerelvényeket kell kicserélnünk, és akár lépésről lépésre tudjuk kialakítani az intelligens otthont.
A PL rendszernél is nagyobb szabadságot nyújt a rádiófrekvenciás (RF) technológia. Ez rádióhullámokon (868,3 MHz) keresztül biztosítja az utasítások továbbítását szabad terepen, akár 200 méterig. Előnye, hogy a jeladó szerelvényt csatlakoztatás nélkül lehet telepíteni. A jelvevő szerelvényt a hagyományos kapcsoló helyére vagy az elosztószekrénybe építhetjük be. A rádióhullámú technológia jeladó szerelvényeinek külső megjelenése megegyezik a többi szerelvényével, így akár sorolni is lehet a hagyományos szerelvényekkel.

Tanítható

A világítástól a redőnymozgatáson keresztül a fűtésszabályozásig minden könnyen kézben tarthatóA kényelmi rendszerek biztosítják számunkra többek között a fényerőszabályzás, a redőny- vagy fűtésvezérlés lehetőségét. A hagyományos buszrendszerektől eltérően lehetőség van a szerelvények csoportba történő rendezésére is.
Tegyük fel, hogy a fényerőszabályzóval ellátott folyosóvilágítást öt különböző helyről szeretnénk működtetni. Hagyományos szerelvényekkel nem könnyű a feladat megoldása. Ha az intelligens szerelvényeket választjuk, semmi mást nem kell tennünk, mint "megmondani" a szerelvényeknek, "nektek most a folyosóvilágítást kell kapcsolni", ami valójában egy nagyon egyszerű feladat.
A szerelvény burkolata alatt található tanuló (LEARN) nyomógomb megnyomásával lehet a programozást megkezdeni. Ha egy csoportot szeretnénk létrehozni, semmi más teendőnk nincs, mint kiválasztani a mesterszerelvényt - ez bármelyik lehet a csoportba sorolandó szerelvények közül -, megnyomni rajta a tanuló nyomógombot, majd ugyanezt a műveletet végrehajtani a csoportba sorolandó összes szerelvénnyel. A művelet végeztével a mesterkészülék gombjának újbóli megnyomásával zárhatjuk be a programozást. Ezekre a műveletekre általában tíz perc áll a rendelkezésünkre, tehát az egymástól távolabb levő szerelvényeket is kényelmesen programozhatjuk. Nagyon fontos, hogy egy szerelvény egyszerre több csoportban is részt vehet.
Természetesen nem csak egy funkcióhoz lehet több szerelvényt rendelni, hanem több funkciót is hozzárendelhetünk egyetlen szerelvényhez. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy például egy "elmentem/megjöttem" kapcsolót is kialakítsunk. Ezt a kapcsolót meg tudjuk tanítani a világítás, a redőnyök, a fűtés stb. szabályozására. Az általában a bejárati ajtó mellett elhelyezett kapcsoló lekapcsolásával - ha elmegyünk otthonról - le tudjuk oltani a lámpákat, le tudjuk ereszteni a redőnyöket, valamint a fűtés is alapszintre állítható. Hazaérkezésünkkor pedig - felkapcsolva a kapcsolót - minden az előbbivel fordított módon működik.

Több rendszer működtetése

Az "egyszerű" programozott szerelvények mellett úgynevezett "szcenárió" kapcsolókat is beépíthetünk a rendszerbe. Ezek több csoport vezérlését is meg tudják oldani. Kialakításukat tekintve lehetnek fixen telepített, IR (infra), illetve RF (rádiós) elven működő távvezérlők is. Ahhoz, hogy ezeket a lehetőségeket - csoport létrehozása, funkciók koncentrálása, kapcsolók - kihasználjuk, nincs szükségünk számítógépre, csak a kiválasztott intelligens szerelvényekre. Valamennyi szerelvény rendelkezik ugyanis egy azonosító számmal, aminek alapján meg tudják egymást különböztetni, illetve eldönteni, hogy az adott szerelvénnyel egy csoportba tartoznak-e.

Interneten keresztül

Amennyiben nem elégszünk meg az eddig ismertetett szinttel, és szeretnénk otthonunkat hozzákapcsolni a világhálóhoz, egy speciális modem segítségével ez is könnyedén megoldható. Bárhonnét a világból kapcsolatba tudunk kerülni lakásunkkal, a monitoron megjelenő ikonok segítségével távvezérelhetjük azt. Ehhez egy speciális oldal jelenik meg kijelzőnkön, ami tartalmazza lakásunk helyiségeit, az ott elhelyezett szerelvények felsorolását, és azok aktuális állapotát (ki- vagy bekapcsolt helyzet, fényerősségszint, termosztát- vagy klímabeállítás, vízcsapok helyzete stb.).

Akár PDA-ról is beavatkozhatunk otthonunk működésébeA különféle funkcióvezérlések külön oldalakon ellenőrizhetők, vezérelhetők. Ha kihasználjuk a kameracsatlakoztatási lehetőséget is, azok képe is megtekinthető a számítógép segítségével. A mobiltelefonok internetes csatlakozási lehetőségével ugyanezek az oldalak ma már egyszerűen elérhetőek, azok kijelzőjének, gombjainak segítségével ugyanezek a műveletek megvalósíthatók.
Az internetre kapcsolódás lehetősége újabb lehetőségeket nyit az intelligens ház esetében a biztonsági rendszerek kialakításánál. Ezeket a rendszereket két nagy csoportba tudjuk sorolni. Az első csoportba tartozó készülékektől jelzéseket kaphatunk, ha a megfigyelt rendszer nem megfelelően működik. Ebbe a csoportba gáz-, vízszint- és hőmérsékletérzékelők tartozhatnak. Abban az esetben, ha bekövetkezik a rendellenes működés - gázszivárgás, csőtörés stb. -, a vészjelző rendszer fény- és hangjelzést ad számunkra.

Egy felületről szabályozható a hűtés-fűtésEzek mellett a jelzőrendszer - mivel általában relés kimenettel is rendelkezik -, lehetőséget ad a beavatkozásra is. Ha például elektromágneses szelepekkel tudjuk vezérelni a gáz, illetve folyadék útját, a relés kimeneten át a rendszer el tudja zárni a csapokat, így azonnal megszünteti a probléma eredetét, ami még nagyobb biztonságot ad számunkra.
A második csoportba a betörésjelző rendszerek tartoznak. Napjainkban a legtöbb ilyen rendszer az illetéktelen behatolás esetén az épület külső falán elhelyezett berendezés segítségével fény- és hangjelzést ad, valamint a biztonsági szolgálat, illetve a rendőrségre bekötött rendszerek riasztják a járőrszolgálatot, akik azonnal a helyszínre indulnak. Ezen túlmenően intelligens házunk a riasztás pillanatában küld egy SMS-t mobiltelefonunkra, és a már előbb látott internetes oldalra elkezdi küldeni az érintett helyiségben felszerelt kamera képét, ami természetesen rögzítésre is kerül.

Zene, lakáson belüli kommunikáció

Végül, de nem utolsósorban érdekes megoldás a Galea Life kihangosító rendszere. Egy helyiséges kihangosításnál a beépített rádiónak vagy a külső bemenetre csatlakoztatott hangforrásnak köszönhetően a lakás egy helyiségében (pl. konyha, fürdőszoba) egyszerűen tudunk kellemes zenét hallgatni.
Több helyiséges kihangosítás esetén a lakáson belül egyfajta kommunikációs rendszert alakíthatunk ki a hagyományos szolgáltatásokon túl; központi hívás funkció, szoba-szoba közötti kommunikáció, szoba - zóna közötti kommunikáció, gyermekfelügyelet, ébresztőóra stb. A rendszer lehetővé teszi három különböző hangforrásból (központi, helyi rádió, külső bemenet) történő választást.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hidrogént a földgázhoz

Tavasszal átadták a kardoskúti Akvamarin projektet, amely egy 2,5 megawatt összteljesítményű elektrolizáló rendszerrel állít elő hidrogént. A hidrogén tárolására szintén helyben folynak...


Páramentesítők

Az újra és újra megjelenő penészesedés csak a különféle páramentesítő készülékek alkalmazásával kerülhető el. A helyiségek méretétől és a páratartalmától függően használhatók tablettás, vagy a...