Digitális rádiózás

Az utóbbi hónapokban sokat hallani a digitális műsorszórásra való átállásról. Főként a földfelszíni, analóg televízióadások megszűnéséről esik szó, de a váltás idővel a rádiók esetében is végbemegy. 2011-ben eldobhatjuk régi rádiónkat, vagy csak egy újabb lehetőséggel leszünk gazdagabbak?

Az Európai Unió irányelve szerint a tagországoknak 2011 végéig kell áttérni a digitális műsorszórásra. A kormány néhány hete elfogadta a rádiózásról és a televíziózásról szóló törvény módosításáról, valamint a műsorterjesztés és digitális átállás szabályairól szóló törvényjavaslatokat (1014/2007. (III. 13.) Korm. Határozat). A határozat 5. pontja így szól:

"Annak érdekében, hogy a fogyasztók műsorválasztéka a jelenlegi földfelszíni analóg televíziós műsorszórás adta lehetőségekhez képest jelentősen növekedjen, és a műsorterjesztés minősége az elérhető technológiai fejlettséghez igazodva javuljon, a földfelszíni analóg televízió műsorszórást 2011. december 31-ig teljes körben át kell állítani digitális műsorszórásra."

A digitális átállás nemcsak a földfelszíni műsorszórást érinti, hanem valamennyi digitális műsorterjesztésre használt platformot: a kábeltelevíziós hálózatokat, a műholdas műsorszórást és a Magyarországon 2006-2007-ben megjelent hagyományos vezetékes telefonhálózaton történő internetes műsorterjesztést (IPTV) is. A műholdas és az IPTV rendszer már jelenleg is digitális, de a háztartások több mint felét kiszolgáló kábeltelevíziós hálózatok többsége egyelőre analóg. Itt a digitális átállás alapvetően az érintett kábeltársaságok üzletpolitikájától függ.
Fontos kiemelni, hogy a digitális átállás egyaránt vonatkozik a televízióra és a rádióra, ám természeténél fogva eltérő módon valósul meg e két médiumnál. Míg a televízió esetén az analóg földfelszíni műsorszórás leállását kell megvalósítani, addig a rádió esetén a műsorterjesztés digitális átálláshoz csak a lehetőséget kell biztosítani.

Sikertörténet nyugaton

Az európai országok közül leggyorsabban Nagy-Britanniában terjed a digitális rádiózás (DAB). 2004 végén 1,2 millió készüléket regisztráltak a brit háztartásokban, ami 178%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Számos nemzetközi piacon hasonló növekedés tapasztalható. A reklámok megjelenése után Dániában 1 év alatt 350%-kal nőtt a termék eladása, míg Belgiumban 2003-ról 2004-re 500%-kal emelkedett a háztartások birtokában lévő rádiókészülékek száma. Dániában jelenleg a lakosság 99%-a élvezheti csaknem 20 szolgáltató adását a DAB rendszeren keresztül. 2004 végére összesen 35 ezer digitális rádió talált gazdát, pedig év elején még mindössze 7 ezer darab eladását regisztrálták. Norvégia decemberben 4000 digitális rádió eladásáról számolt be. Jelenleg a norvég lakosság 70%-át fedik le a digitálisan fogható rádióadók, de hamarosan több népszerű FM-adó átirányítását tervezik. A World DAB Forum becslései szerint világszerte több mint 300 millió ember él valamilyen DAB digitális rádióadó vevőkörzetében. Az Eureca Research tanácsadó cég előrejelzései alapján 2010-re várhatóan csaknem 40 millió digitális rádió lesz Európában.

A digitális rádiózás helyzete Magyarországon

A DAB hazai bevezetését a Híradástechnikai Tudományos Egyesületen belül működő DAB Kör indította el (ma HTE Digitális Rádió Kör). Az első kísérleti adást a Magyar Rádió és az Antenna Hungária 1995. december 1-jén, a magyar rádiózás megszületésének 70. évfordulója alkalmából Budapesten kezdte meg. A kísérleti DAB-rendszer jelenleg nyolc rádióprogram sugárzására nyújt lehetőséget (multiplex), amelyből négyet használ ki a Magyar Rádió a Kossuth, a Petőfi, a Bartók Rádió, valamint a Classic+ részére. A műsorok mellett - egyelőre kísérleti jelleggel - programkísérő információk találhatók (Programme Associated Data, PAD). A sugárzás két adóberendezéssel történik, a Széchenyi-hegyi /250 W/ és a Száva utcai /250 W/ adókkal, melyek Budapestet és kb. 30 km-es körzetét fedik le. Az országos kereskedelmi műsorok multiplexbe illesztése a szabályozási háttér véglegesítése után válik lehetővé.

A DAB (Digital Audio Broadcasting) előnyei

• Vételjavulás: Mozgó gépkocsiban az analóg környezetben jelentkező torzítások, elhalkulások megszűnnek. Lakásban a készülék elhelyezése nem kritikus, hordozható készülékkel nem kell keresgélni a torzításmentes vétel helyét, az antenna beállítását
• Hangminőség javulás: CD minőség, a hangminőség a műsor igényeihez igazodhat, a dinamika a környezeti zajviszonyhoz állítható, zene/beszéd hangosságarány állítható. A DAB rendszerben az egyes audio programok adatsebességét MPEG-1/2 kettes rétegű audio kódolással csökkentik. Mindkét kódoló pszicho-akusztikus elvű, melyekben figyelembe veszik az emberi hallás frekvencia tartománybeli elfedési tulajdonságait, és az ennek következtében kialakuló dinamikus hallásküszöböt, a hallás idő tartománybeli elfedését és a hallás frekvenciától függő pontosságát.
• Programszám növekedés: a jó beszédminőségű csatornák száma szinte korlátlan.
• Felhasználóbarát kezelő felület: nincs hangoló gomb, listából választható ki a szolgáltatás, függetlenül attól, hogy az hol található, szolgáltatás összetevő választható a műsor műfaja (könnyűzene, hírek, stb.) és nyelve alapján.
• Járulékos szolgáltatások megjelenése: szolgáltatás, szolgáltatás összetevő nevének kiírása, műsorkísérő adatok (műsorcím, szerző, előadók, ezek életrajza, zenei műsor szövege, állóképes illusztrációk, pl. ismeretterjesztéshez), teletext jellegű szolgáltatások, multimédia, korlátozott interaktivitás.
• Közlekedési információk: automatikus átkapcsolás az aktuális szolgáltatásból abba a szolgáltatásba, amelyben a készülék helyére van érvényes közlekedési információ.
• Adatátvitel: közlekedésirányítás, műholdas helymeghatározási rendszerrel kombinálva, szöveges és képi információátvitel, multimédia.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs

Címkék: DAB, digitális, rádió

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hol tart ma a digitális TV?

Több mint egy éve indult el digitális földi televíziós szolgáltatás, melynek keretében előfizetési díj nélkül elérhető SD és HD minőségű programok vehetők tetőantennás vétellel, kiváló minőségben....


Lindab tetővel, tetőfelújítással biztonságban

A Lindab tetők és kiegészítői gazdaságosan gondoskodnak a ház és alakók tökéletes védelméről biztonságos és tartós tető kialakítása a ház állagának megóvása szempontjából stratégiai kérdés. Ez...