Különleges a hatásuk

Belső kőburkolatok

2012-05-10 23:22:32 | Módosítva: 2012-05-10 23:22:32

A lakásdíszítésnek egyre kedveltebb elemei a különféle tégla és kő, vagy ahhoz hasonló struktúrát imitáló burkolatok. Ezek azonban nem szokványosnak mondható, hagyományos értelembe vett burkolóanyagok, hanem burkolási célra előkészített természetes kő- vagy azokhoz nagyon hasonló küllemű és anyagú elemek.

Előnyük a hagyományosnak mondható természetes kőanyagokkal szemben, hogy csekély a vastagságuk, viszonylagosan kicsi súlyuk miatt könnyen szállíthatók, és a felerősítésük is egyszerűnek mondható. Ráadásul szinte minden szilárd fal felületre felerősíthetők. Az anyaguk természetessége és struktúrája különleges falfelületeket eredményez, és így az ilyen falburkolatok szinte bármilyen helyiségben különleges hatásúak.

Kőutánzatú falburkoló elemek

Alapvetően az ilyen kő falburkolók két csoportra oszthatók. A természetes kövekből készültekre és az egyéb, kőőrlemények, zúzalékok, különböző kötőanyagokból formázott, az eredeti kőhöz megtévesztően hasonló burkolóelemekre. Ez utóbbiak nagy előnye, hogy 3-5 mm vastagságúak, némelyik gyártmány hő hatására még élre is hajtható, továbbá, hogy a szállításuk a kis önsúlyuknak köszönhetően semmi gondot nem okoz.

Az ilyen falburkoló elemek többnyire kézi formázásúak és színtónusuk, alakjuk, felületi struktúrájuk, mintázatuk nem ismétlődik, ezért rendkívül valósághűek. Több gyártó terméke között lehet választani. Némelyik gyártmány kötőanyaga gipsz, másoké cement, vagy egyéb hőre meglágyuló anyag. Ez egyébként azzal az előnnyel is jár, hogy az ilyen burkolólapokat melegítéssel élre lehet hajlítani, ami a mintázat folytonosságát biztosítja, pl. tégla burkolatok, terméskőlapok felragasztásakor. A vékony burkolólapok egyébként bekarcolva könnyen méretre törhetők, könnyen élre munkálhatók.

A kőutánzatú burkolóelemek felragasztásához flexibilis csemperagasztó használható, és a különféle elemek fugázásához is ezt az anyagot lehet alkalmazni. A kőutánzatú fali burkolóanyagok mérete gyártmányonként változó, a vastagságuk legfeljebb 35 mm, és még a gipszkarton falakra is problémamentesen felerősíthetők. A formailag változatos kialakítású elemek között akár még nagyméretű, domborúra formázott kőutánzatú elemek is beszerezhetők, amelyeknek a hátoldala természetesen síkfelületű, a könnyű felragasztás érdekében. Ezen kívül számos változatos blokk kialakítású elem is gyarapítja az utánzatok választékát.

Valódi kőlapos burkolóelemek

A valódi kő falburkoló elemek különféle természetes kövekből készülnek, és kőkereskedésekben szerezhetők be. A vastagságuk általában 1-4 cm. Csak szilárd falazatokra, ragasztóhabarcsba ágyazva erősíthetők fel. Méretük, alakjuk kőfajtánként igen változatos, ám fali díszburkolatként a keskeny elemek a kedveltebbek, amelyekből pl. pattintott felületű, igen változatos felületmintázatú burkolatokat lehet kialakítani. Szín és méret szempontjából bő a kínálat. Választás előtt nem árt egy lakberendező tanácsait is kikérni, mert az ilyen burkolatok nem olcsók, és az esetleges változtatás nem is könnyen valósítható meg.

Az igényes valódi kővel burkolt falfelületek akkor igazán attraktív hatásúak, ha a helyiségnek egy bizonyos meghatározott felülete lesz ilyen módon burkolva, és a kivitelezését szakember végzi el. A szabálytalan alakú kőlapokkal ugyan az ügyesebb kezűek is elboldogulnak, ám a keskeny elemekből rakott falburkolatok ideális felületi strukturáltságának kialakításához már kellő gyakorlat és jó színérzék szükséges. A kevert színű kövekből kialakított, egyenetlen felületi struktúrájú és keskeny elemekből készített burkolatoknál ugyanis különösen fontos az elemenként változó, vegyes színhatás, amit csak gyakorlott szakember képes elkészíteni. Ez a felületi tagoltságra is igaz, aminél a túl nagy egyenetlenségek nem előnyösek. A burkolóelemek szoros illesztésére is ügyelni kell, mert ez az egész felület összhatását ronthatja. Fugázásra csak a nagyobb felületű lapburkolatoknál van szükség, a keskeny és változó hosszúságú kövekből rakottakra a szoros illeszkedés a jellemző.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mgabi avatarja

Mgabi        

Szeretnék érdeklődni kőutánzatú falburkoló elem iránt, mely külterben is alkalmazható. Több terméket is említenek, konkrétan tudnának terméket és céget mondani? Márciusi számukban van egy belső burkolat. Ez külső térben is alkalmazható?
Köszönettel Mgabi

WPC burkolat Kül- és beltérben

Mivel tavasztól késő őszig egyre több időt töltünk a teraszon, még inkább megnőtt az igény a tartós, gondozásmentes, de modern kültéri burkolatok iránt, amelyek ellenállnak a szélsőséges...


TW FugaTech

A TerraWay® burkolatok kétkomponensű epoxi műgyanta és mosott finom kőzúzalék vagy kavics keverékéből állnak, amelyek a ragasztó anyag megkötését követően kemény járófelületet alkotnak. A...