Betonfestékek

2019-02-26 10:54:07 | Módosítva: 2019-02-26 10:56:36

A nyers, kezeletlen betonfelületek köztudottan nehezen tisztíthatók és nem is esztétikusak. Ilyen, mondhatni igénytelenebb kivitelű betonpadlók, lábazatok általában csak simított betonból készülnek, és hamarabb erodálódnak. Ezen viszonylag könnyen lehet változtatni, ha az ilyen felületeket speciálisan e célra kifejlesztett festékekkel vonják be. A bevonatok nemcsak védik, hanem dekoratívabbá is teszik a beton felszínét.


A betonfestékek bármilyen betonozott felületre felhordhatók, ám azoknak csak felületi védelmet biztosítanak, a struktúrájukon alig változtatnak. A kezelendő felületeken csak akkor lesz tartós a bevonatuk, ha eltávolítunk róluk minden olyan szennyeződést, amelyek ronthatják a festék tapadását, ezért a portól, és más, pl. olajos szennyeződésektől is meg kell tisztítani a befestendő betont. Ezt magasnyomású mosóval, vagy oldószeres mosással lehet elérni. A betonfestékeket csak teljesen száraz felületre lehet felteríteni, a friss betont pedig annak teles kiszáradása és portalanítása után lehet bevonni.

A betonfestékek ugyan különböző összetételűek, ám mindegyik ecsetelve, hengereléssel esetleg szórással hordható fel a betonpadlókra, lábazatokra. Ha pedig a már előzőleg festett felület felújítása a cél, akkor a felület átcsiszolása után lehet újból átvonni festékkel. Mélyalapozót csak abban az esetben szükséges alkalmazni, ha ez az adott festékhez szükséges. Ez a termékismertetőből, vagy a gyártó tanácsadó szolgálatától tudható meg.


A betonfestékek a nagyon erős igénybevételt még a szokásos kétrétegű felkenésük ellenére sem viselik el. Tartós és erős bevonatot csak kétkomponensű epoxi padlóbevonatokkal lehet biztosítani. A betonfestékek színválasztéka elég bőséges, amit az azonos gyártmányú különböző színek összekeverésével lehet bővíteni. A nagyobb szaküzletekben esetenként színkártya szerinti színkeverésre is lehetőség van. Ezzel a betonfelületeket tetszőleges színűre lehet festeni, ami nem elhanyagolható esztétikai körülmény, szemben a kezeletlen, vagy csak impregnált felületek szürke színével. A különböző színű festékek kreatív alkalmazásával – pl. világosra és sötétebbre festett részekkel – a különféle felületek esztétikai megjelenését is változatosabbá lehet tenni. Sőt, festősablont használva különféle mintázatok kialakítására is lehetőség van. Az alapszín azonban ez esetben is kétrétegű legyen. A mintát az alapszínre - sablont használva - lehet az adott gyártó termékével felhengerelni. Ezzel a módszerrel az egyszínű padlóbevonatokat tetszetősebbé, változatosabbá lehet tenni, és azért jelentős védelmet is lehet biztosítani számára.
Néhány betonfesték

AkroPon akrilát bázisú, diszperziós, színezett és gyorsan száradó, rugalmas padlóbevonó festék. Felülete fagyálló és nagy kopásállóságú. Külső és belső térben is használható. Járdák, lépcsők, teraszok és kisebb forgalmú helyiségek, garázsok padlóinak átfestésére alkalmas. Olaj- és sóállósága kiváló. Tartóssága két réteg esetén garantált. Hígítására víz használható, és 5-10%-ban szükséges. Ecsettel, hengerrel és szórással is felteríthető. 14-féle színben kerül forgalomba, és ezek egymással is keverhetők.


Az Akropol is több színben gyártott diszperziós, műgyanta kötőanyagú betonfesték, amely fagy- és kopásálló bevonatot ad a beton járófelületeknek és beton lábazatoknak. Ez a festék is 14 színben kapható. A felvitt rétegek 1 óra múlva átfesthetők.

A Héra padlófesték is jó kopásálló bevonatot biztosít a betonfelületeknek két rétegben felhordva. Vízzel 10-15%-ban hígítható, 14 színben gyártják. Az egyes rétegek 2 óra múlva már átfesthetők, amik ecsettel, hengerrel és szórással is felteríthetők.

Testes és jól fedő réteget ad a Bekament akrilbázisú diszperziós betonfesték. Alapozásához Bekament Grund alapozó szükséges egy rétegben, majd a száradást követően két rétegben kell a betonfestéket a teríteni.

Vastag és jól fedő bevonatot ad a Hemmax Cool vizes betonfesték is. A saját mélyalapozójával kell a festék tapadását elősegíteni, majd ezt követően akár egy rétegben is jó kopásállóságú és kiválóan terülő testes réteget alkot a kezelt felületeken.

Repedés töltő tulajdonságú a Disbocret betonfesték, amely a 0,1 mm-es felületi repedések eltömésére is alkalmas. Jó fedőképességű, sztirol akrilát diszperziós bevonó anyag. Új és régi durva beton felületek átfestésére is alkalmas. Kültérben és beltérben is használható matt festék, ami színkártya alapján 78 pasztell színárnyalatban keverhető ki.

Vízzel hígítható a Hydrover padlófesték is, amely bármely beton vagy cement alapú felületre ecsettel vagy hengerelve hordható fel. Az első réteget 5-10%-ban ajánlott hígítani, a másodiknál ez már szükségtelen. Már 30 perc múlva porszárazak a rétegek, ám csak 1 nap után vehetők használatba a lekent felületek. A festék fehér színű, de adalékok hozzákeverésével színezhető.

Dekoratív járófelületekre, lépcsőkre, beton padlókra portalanító bevonatként kiválóan használható a selymesfényű Héra betonfesték. 8 alapszínben kerül forgalomba, és ezek egymással keverve számos árnyalat kikeverését teszik lehetővé. Az erősen nedvszívó felületeket előbb ajánlott Falfix mélyalapozóval előkezelni, ami a felületek telítésén túl tapadásjavító hatású is. A festék 2 óra múlva már átfesthető, és jó fedőképessége ellenére is csak 2 rétegben ad időtálló bevonatot.

Különleges akrilát diszperziót, színező és kopásállóságot növelő pigmenteket tartalmaz a Dunaplast teraszfesték. Beton és aszfalt burkolatok, teraszok, műhelyek, garázsok stb. padlózatainak kopás- és UV-álló bevonására kifejlesztett selyemfényű kültéri festék. Ecsettel és hengerrel hordható fel, két rétegben ad kopás- és csúszásgátló bevonatot. Betonfelületekre az első réteget 20%-os hígításban kell felhordani.

Oldószermentes, minőségi festékanyagokkal színezett vizes polimer diszperziós festék a Remistar, amelyet kimondottan betonfelületekhez fejlesztettek ki. A felületek struktúráját nem fedi el, ám kiváló időjárás-állóságú, matt fényű bevonatot ad. Több alapszínben gyártják, és ezeket egymással keverve növelhető az alkalmazható színek választéka, így design-felújításokhoz, járdákon és egyéb betonfelületeken is alkalmazható. Nedvszívó, és már megkötött betonfelületekre is alapozás nélkül felhordható.

Vizes diszperziós festék a Spektra, amely ugyancsak a betonfelületek védelmére és dekorálására alkalmas bevonatot ad. Kopásálló, és a szerves oldószerekkel szemben is ellenálló a bevonata.

A diszperziós festékeken kívül az Ambienta betonfesték minőségi akril anyagú oldószeres betonfesték, amelyet kimondottan betonfelületek állagmegóvására fejlesztettek ki. Rétegei gyorsan száradnak, de újra csak 6 óra múlva kenhető át. A bevonata védi a betonfelületeket a felületi eróziótól és az időjárás hatásaitól. Összesen 8 színben gyártják, ezek egymással keverhetők.

Félfényes felületet ad az oldószeres Supralux Garázs padlófesték, amelyet főként belső térben ajánlott használni. Külső térben csak a festék 20%-ban hígított alapozását követően ad tartós, kopásálló, kemény és rugalmas, vegyszereknek ellenálló bevonatot. A festéket 5 színben gyártják, melyek ugyancsak egymással keverhetők. Ez a festék is csak két rétegben felhordva – az alapozáson felül – ad kopásálló felületi védettséget.

A Valmor garázsfesték az átlagosnál nagyobb felületi terhelésnek kitett felültek, mint pl. autóbeállók, járdák, műhelyek, verandák bevonására alkalmas selyemfényű termék. Az első réteg felhordásához 20%-ban lakbenzinnel hígított festéket kell használni, a második réteghez azonban már nem szükséges hígítani. A rétegek között 6 órás száradási időt kell hagyni, hogy jól takarítható és ellenálló bevonat alakuljon ki a kezelés után. Színezése az alapszínek összekeverésén túl kézi pasztákkal csak kis mértékben lehetséges.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Betonkoszorúk hőszigetelése

Az épület koszorújának építőanyag általában eltér a falazat anyagától. Miután ez a rész alapvetően fele az épület szilárdságáért, ezért ezt egybeöntött betonból készítik. A beton hőszigetelő...


Üvegszállal erősített betonlemez

A fibreC olyan üvegszállal erősített betonlemez, amely egyesíti a beton és az üvegszál előnyeit: nemcsak szilárd, alakítható és hosszú élettartamú, mint a beton, hanem az üvegszálaknak köszönhetően...