A kertek királynője

2010-08-01 19:26:11 | Módosítva: 2010-08-09 21:00:43

Régebben minden falusi udvaron találhattunk néhány rózsatövet, amelyek sokszínű, illatos virágaikkal örvendeztették meg az arra járókat. A rózsa manapság is kedvelt növényünk, a nemesítés eredményeképpen sokféle, a betegségeknek ellenállóbb fajta közül választhatunk.

A rózsa napos helyen érzi jól magát, bőséges vízellátás és rendszeres tápanyag-utánpótlás mellett virágzik dúsan. Mind az edényben nevelt, mind az ágyásba ültetett tövek gyorsan elhasználják a tápanyagokat a talajból. Az erőteljes, egészséges fejlődéshez rendszeres, kiegyensúlyozott tápanyag-utánpótlásra van szükségük. Fontos, hogy a rózsák igényeinek megfelelő mennyiségű és arányú tápanyag felvehető formában álljon rendelkezésükre, különben a Liebig féle minimum-törvény szerint a hiányzó tápelem arányában veszi fel a növény a többit is. Bármelyik tápelem hiányzik, akár csak valamelyik kis mennyiségben szükséges mikroelem, a rózsák fejlődése lelassul, virágzásuk gyengül.
A folytonvirágzó fajtáknál különösen fontos a rendszeres tápanyagellátás. Nitrogénhiány esetén a növény növekedése lassul, a foszforhiány miatt a virágok maradnak aprók, a káliumhiány a télállóságot csökkenti. A mikroelemek hiánytünete levélen és virágon is megjelenhet, a vashiány első tünete a levélerek közötti sárgulás, a réz hiánya miatt a fiatal levek széle halványul, a mangán hiánya az idősebb leveleken megjelenő világos folt. A bór- és molibdénhiány miatt gyengébben virágzik a rózsa.
Az összetett Vitaflóra Rózsa tápoldat rendszeres adagolásával ezek a problémák megelőzhetők, a nitrogén-foszfor-kálium megfelelő arányú pótlása mellett a teljes körű mikroelem-ellátás is biztosított. A tápoldat az öntözővízzel együtt vagy levéltrágyaként, a rendszeres növényvédő permetezéssel együtt is kijuttatható. A Vitaflóra tápoldatot tavasztól, az első levelek megjelenésétől augusztusig rendszeresen kell a rózsáknak adagolni. Ősztől nem szabad a rózsákat tápoldatozni, időt kell hagyni vesszőik beérlelésére, a téli felkészülésre.

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Nemesített „erdei” gyümölcsök

Régen elődeink a gyümölcsök nagy részét nem termesztették, hanem az erdőben gyűjtötték. Ezen erdei gyümölcsöknek ma már vannak nemesített változatai, melyek jobb termést ígérnek, mint vadon...


Chemolak Ferro Color

A Chemolak festékgyár 130 éve kezdte meg működését. Minőségi termékei idén áprilistól már közvetlenül elérhetők Magyarország első Chemolak márkaboltjában, a XIII. kerületben.