Hasznos kerti apróságok

2010-08-11 23:42:11 | Módosítva: 2010-08-14 00:23:10

Rengeteg olyan kerti kisgép kapható, amelyek egy-egy nagyon speciális munkafolyamat elvégzésére alkalmasak - és csak arra. Ezek nélkül meg lehet lenni, fenntartható egy kert, de az egyedi adottságok függvényében kell eldönteni, hogy hasznos lehet-e beszerzésük

Ahol sok a fű...

Egy nagy fűfelülettel rendelkező kertben például helye lehet egy gyepszellőztető gépnek, egy gyephengernek vagy egy műtrágyaszóró kocsinak. A gyepszellőztetőt leginkább tavasszal célszerű használni, hogy télen a hó tömege miatt letömörödött gyep alatti talajt kissé fellazítsuk, egyúttal az elhalt gyökérrészeket eltávolíthassuk. A gyephengernek a gyepszellőztetést követő sűrítési célú felülvetéskor, vagy új gyepfelület telepítésekor van jelentősége. Hengerezéssel kissé a talajba nyomjuk a magokat, biztosítva a gyorsabb kikelést. A műtrágyaszóró kocsi használatának az előnye a gyepek tápanyag-utánpótlásakor jelentkezik. A szer egyenletesebb elosztását biztosítja a területen, mint a kézi szórás. Egyenetlen műtrágyaelosztáskor rossz esetben egyes részeken túl nagy dózis kerül a talajra, ami a gyep helyenkénti kiégéséhez vezethet.

És ahol sok a fa...

Ahol sok a lombhullató fa, és a betonfelületek, gyepfelületek arány is nagy, ott a lombszívók, lombfújók beszerzése lehet nagy segítség a munkában.
Ezekre nem csak ősszel lehet szükségünk, bár akkor van igazi szezonjuk. Áruk - tudásuktól függően - 10-40 000 forint között van. Választásukkor érdemes megnézni a teljesítményük mellett a gyűjtőzsák méretét, ami szíváskor lényeges. 35-45 liter ideális ahhoz, hogy viszonylag ritkán kelljen üríteni, de a már telítődő zsákkal is kényelmesen dolgozhassunk.

A komposztaprító megszabadít minket a kerti hulladékoktól A többfunkciós típusok előnye, hogy szívja a lombot, és a gyűjtőzsákba gyűjti, közbe esetleg aprítja. Így gyorsítja a későbbi komposztálási folyamatot, és többet tud a gyűjtőzsákba szedni két ürítés között, de lombfújóként is használhatjuk. Ekkor értelemszerűen nem gyűjti össze a levelet, hanem fújásával, mintegy automata seprűként alkalmazva, tisztíthatjuk vele például a járdafelületeket.
Szintén egy fákkal, cserjékkel viszonylag nagy számban beültetett kertben nagy hasznát vehetjük a komposztaprítóknak, amelyek segítségével nem csak a lehullott lomb, hanem a metszéskor eltávolított vesszők, gallyak is komposztálhatóvá válnak aprításukat követően. E 30-80 000 forint közötti áron megvásárolható készülékek általában a maximum 35-40 mm átmérőjű gallyak aprítására alkalmasak.

Ágyásokban

A virágágyásokban a növények közötti részt takarhatjuk a gyommentesség érdekében kéreg-aprítékkal, ennek híján azonban Az ágyáskapával sokkal könnyebb bánni, mint egy rotációs kapávalrendszeresen gondoskodnunk kell a gyommentesítésről, főleg öntözött területen. Kapható már elektromos kiskapa is erre a célra, ami gyakorlatilag a nagy teljesítményű rotációs kapák kistestvére, jóval kisebb teljesítménnyel és munkaszélességgel. Ennek azonban előnye is van. A gép sokkal könnyebb, és 15-25 centiméteres munkaszélességének köszönhetően még az ágyásokban, a növények közötti részeken is könnyedén használhatjuk. Kis teljesítményéből adódóan a talaj felszínét éppen csak, hogy fellazítja, és a gyomokat kikapálja. Ez a kis felszínlazítás azonban elegendő ahhoz, hogy a talaj vízháztartására pozitívan hasson azáltal, hogy a talajból a nedvesség kipárolgását csökkenti.

És mindenhol...

A pár évvel korábbi árakhoz képest, ma már igen kedvezően lehet motoros háti permetezőket vásárolni. Ezeknek a vegyszer-porlasztása egyenletesebb, mint a hagyományos háti permetezőknek, ami hatékonyabb vegyszerfelhasználást tesz lehetővé. A védőfelszerelésre emiatt itt még fokozottabban szükség van, mint a nagyobb méretű cseppeket képező kézi pumpás típusoknál, és a szer elsodródásának is nagyobb a veszélye, így különösen fontos a megfelelő szélcsendes idő kiválasztása a munkavégzésre. A motoros permetezők általában 15-25 literes vegyszertartállyal rendelkeznek, áruk 25-50 000 forint között van.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nzr


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Komposztkazán

A komposztkazán a szerves anyagok humusszá alakulásakor, lélegző baktériumok által termelt hőt hasznosító rendszer. Lényeges előnye, hogy nincs fizikai égés, így a széntömeg nem szén-dioxiddá,...


Kertgondozás ősszel is

Ősszel a kert gondozása különleges odafigyelést igényel, mert a szélsőséges, hűvös időjárás növényeinkben és gyepünkben is könnyen kárt tehet, ha nem készítjük fel kellőképp a hidegre és a...