Hasznos kerti apróságok

2010-08-11 23:42:11 | Módosítva: 2010-08-14 00:23:10

Rengeteg olyan kerti kisgép kapható, amelyek egy-egy nagyon speciális munkafolyamat elvégzésére alkalmasak - és csak arra. Ezek nélkül meg lehet lenni, fenntartható egy kert, de az egyedi adottságok függvényében kell eldönteni, hogy hasznos lehet-e beszerzésük

Ahol sok a fű...

Egy nagy fűfelülettel rendelkező kertben például helye lehet egy gyepszellőztető gépnek, egy gyephengernek vagy egy műtrágyaszóró kocsinak. A gyepszellőztetőt leginkább tavasszal célszerű használni, hogy télen a hó tömege miatt letömörödött gyep alatti talajt kissé fellazítsuk, egyúttal az elhalt gyökérrészeket eltávolíthassuk. A gyephengernek a gyepszellőztetést követő sűrítési célú felülvetéskor, vagy új gyepfelület telepítésekor van jelentősége. Hengerezéssel kissé a talajba nyomjuk a magokat, biztosítva a gyorsabb kikelést. A műtrágyaszóró kocsi használatának az előnye a gyepek tápanyag-utánpótlásakor jelentkezik. A szer egyenletesebb elosztását biztosítja a területen, mint a kézi szórás. Egyenetlen műtrágyaelosztáskor rossz esetben egyes részeken túl nagy dózis kerül a talajra, ami a gyep helyenkénti kiégéséhez vezethet.

És ahol sok a fa...

Ahol sok a lombhullató fa, és a betonfelületek, gyepfelületek arány is nagy, ott a lombszívók, lombfújók beszerzése lehet nagy segítség a munkában.
Ezekre nem csak ősszel lehet szükségünk, bár akkor van igazi szezonjuk. Áruk - tudásuktól függően - 10-40 000 forint között van. Választásukkor érdemes megnézni a teljesítményük mellett a gyűjtőzsák méretét, ami szíváskor lényeges. 35-45 liter ideális ahhoz, hogy viszonylag ritkán kelljen üríteni, de a már telítődő zsákkal is kényelmesen dolgozhassunk.

A komposztaprító megszabadít minket a kerti hulladékoktól A többfunkciós típusok előnye, hogy szívja a lombot, és a gyűjtőzsákba gyűjti, közbe esetleg aprítja. Így gyorsítja a későbbi komposztálási folyamatot, és többet tud a gyűjtőzsákba szedni két ürítés között, de lombfújóként is használhatjuk. Ekkor értelemszerűen nem gyűjti össze a levelet, hanem fújásával, mintegy automata seprűként alkalmazva, tisztíthatjuk vele például a járdafelületeket.
Szintén egy fákkal, cserjékkel viszonylag nagy számban beültetett kertben nagy hasznát vehetjük a komposztaprítóknak, amelyek segítségével nem csak a lehullott lomb, hanem a metszéskor eltávolított vesszők, gallyak is komposztálhatóvá válnak aprításukat követően. E 30-80 000 forint közötti áron megvásárolható készülékek általában a maximum 35-40 mm átmérőjű gallyak aprítására alkalmasak.

Ágyásokban

A virágágyásokban a növények közötti részt takarhatjuk a gyommentesség érdekében kéreg-aprítékkal, ennek híján azonban Az ágyáskapával sokkal könnyebb bánni, mint egy rotációs kapávalrendszeresen gondoskodnunk kell a gyommentesítésről, főleg öntözött területen. Kapható már elektromos kiskapa is erre a célra, ami gyakorlatilag a nagy teljesítményű rotációs kapák kistestvére, jóval kisebb teljesítménnyel és munkaszélességgel. Ennek azonban előnye is van. A gép sokkal könnyebb, és 15-25 centiméteres munkaszélességének köszönhetően még az ágyásokban, a növények közötti részeken is könnyedén használhatjuk. Kis teljesítményéből adódóan a talaj felszínét éppen csak, hogy fellazítja, és a gyomokat kikapálja. Ez a kis felszínlazítás azonban elegendő ahhoz, hogy a talaj vízháztartására pozitívan hasson azáltal, hogy a talajból a nedvesség kipárolgását csökkenti.

És mindenhol...

A pár évvel korábbi árakhoz képest, ma már igen kedvezően lehet motoros háti permetezőket vásárolni. Ezeknek a vegyszer-porlasztása egyenletesebb, mint a hagyományos háti permetezőknek, ami hatékonyabb vegyszerfelhasználást tesz lehetővé. A védőfelszerelésre emiatt itt még fokozottabban szükség van, mint a nagyobb méretű cseppeket képező kézi pumpás típusoknál, és a szer elsodródásának is nagyobb a veszélye, így különösen fontos a megfelelő szélcsendes idő kiválasztása a munkavégzésre. A motoros permetezők általában 15-25 literes vegyszertartállyal rendelkeznek, áruk 25-50 000 forint között van.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nzr


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ágaprító

Az ágaprítók nem csak az őszi-téli időszakban tudnak nagy segítségünkre lenni. A nyári metszésekkor, aviharkárt szenvedett ágak levágása utáni aprításakor is hasznosak. Az aprított gallyak...


Erő, csend és környezetvédelem

Az ipari fejlődés irányvonalát és ütemét jelzi, hogy alig pár hónapja jelent meg lapunkban a Hitachi akkumulátoros fűkaszájának bemutatása, és íme itt a legújabb, hosszú működési idejű...