Kedvelt kerítés alapanyag

Drótfonatok

2010-07-29 01:16:34 | Módosítva: 2010-07-31 16:18:02

A kerítés szinte minden esetben birtokhatárt jelöl, amely egyben meg is gátolja az illetéktelenek behatolását erre a területre. Kivitelüket, magasságukat is ennek megfelelően célszerű megválasztani. Azt pedig, hogy milyen anyagból készülnek számos egyéni szempont szerint szokás kiválasztani. A díszes, kovácsoltvas jellegű kerítéseken kívül számos egyéb megoldás is számba jöhet. Az alábbiakban az egyszerűbb kerítésekhez használható drótfonatok és hegesztett rácsok tulajdonságait, és főbb jellemzőit vesszük sorra, a könnyebb eligazodást elősegítendő.

Hagyományos kerítés drótfonatok

Jellemzőjük, hogy acélhuzalból különféle fonási eljárással készülnek. A drótkerítéshez használható fonatok általában diagonálisan készült fonatok, amelyekhez horganyzott bevonatú acélhuzalokat használnak fel. Ez a legáltalánosabban alkalmazott kerítésanyag, amelynek magassága általában 1,2, 1,5, 1,8, 2, vagy különleges esetekben akár 3 m is lehet. A huzalvastagságuk 1,8-2,5 mm között változó, a fonatok nyílásmérete pedig 20x20, 30x30, 40x40, 50x50, 60x60 és 80x80 mm-es, huzalátmérőtől függetlenül. A horganyzottakon túl UV álló PVC bevonatú fonatok is beszerezhetők. A tekercsek hossza általában 25 m.

A kerítésfonatot mindig 3-4 vezérhuzalhoz kell erősíteni A kerítéshez szükséges oszlopok lehetnek kör- illetve négyszög keresztmetszetű zártszelvényű horganyzott acélidomok, illetve betonból készültek, esetleg 60 mm átmérőjű, favédőszerrel kezelt faoszlopok. A javasolt oszloptávolság 2-2,5 m, lehetőleg betonba ágyazva. A fonat felerősítéséhez 1,5 m magasságig 3 sorosan, e felett pedig 4 sorosan kifeszített horganyzott vezér huzalokat célszerű alkalmazni, amelyekhez rövid kötöző huzalokkal sűrűn kell a fonatot rögzíteni. A vezérhuzalokat különféle huzalfeszítőkkel lehet feszesre húzni, és helyüket az oszlopokon is rögzíteni kell. A fémcső oszlopokat felülről záró csúcsokkal ajánlott lezárni, a faoszlopok tetejét pedig kúpos lemezcsúccsal kell ellátni, vagy kúposra formálva kell elősegíteni a csapadékvíz intenzív elvezetését. A fémoszlopokat betonba ágyazva célszerű a talajba rögzíteni, vagy előre gyártott és a földbe süllyeszthető oszloptalpakra kell erősíteni.

A vízszintes vezérfonalakat különféle elemek segítségével lehet kifeszíteni Léteznek még ún. vadvédelmi hálók is, amelyek huzalátmérője és tekercsmagassága közel azonos a kerítés drótfonatokéval, ám az alsó és felső vezérszálak vastagabbak, ezért felszereléséhez nem szükségesek külön vezérhuzalok. Kivitelüket tekintve csavart-, vagy hegesztett szálúak. A hálószemek különböző nagyságúak, ám beszerezhetők olyan változatok is, amelyek sűrűsége alulról felfelé csökken, így a kisebb és a nagyobb állatok behatolása ellen is jó védelmet biztosítanak. A tekercsek hossza általában 25 m. Ezeket front kerítésként nem, inkább telekválasztó kerítésekhez szokás használni.
A hegesztett tekercses kerítések hasonlóak a fonott változathoz, azonban a szálaik nem diagonális-, hanem szabályos hálós kiosztásúak. A szálak ponthegesztetten csatlakoznak egymáshoz, így szilárdabbak a fonatoknál. A kockaméretük 5, 7, és 20 mm-es. A ponthegesztett tekercses kerítések többnyire tűzihorgany bevonatúak, de akad közöttük műanyag bevonatú is. A tekercsek hossza 25 m. Ajánlott oszloptávolság ennél a kerítésanyagnál is 2-3 m és hálószerkezet jó tartása miatt a vezérhuzalok alkalmazása szükségtelen. Családi, és hétvégi házak kerítéséhez is jól megfelel, akár épített lábazattal kiegészítve is.

Igen esztétikusak az UV álló zöld műanyag bevonatú fonatok Ezeken kívül gyártanak különféle díszkerítéseket, amelyek azonban főként virágágyásokhoz, vagy kertrészek alacsony elkerítésére felelnek meg. Ezek általában 2 mm vastag horganyzott huzalból ponthegesztéssel készülnek, tetejük némely gyártmánynál lekerekített, felületük műanyag bevonatú. Típustól függően legfeljebb 1,5 m magasak. A lyukméretük 7,5-10 cm, a szokásostól eltérő alakzatuk miatt kerti környezetben visszafogottan dekoratív a látványuk. Többnyire 10-25 m-es tekercsekben kerülnek forgalomba, és 10 évig garantálják a színes bevonatuk tartósságát. A felerősítésüket hosszabb részen általában földbe ütött alumínium csövekhez kötöző huzallal szokás megoldani. Az oszlopok távolsága 1-1,5 m és ezeket legalább 25 cm mélyen kell a talajba süllyeszteni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fémkerítések festése

Bárhogyan is óvjuk a külső fémkerítéseket és korlátokat, egy idő múlva a bevonatuk mindenképpen felújításra szorul. Az időjárás szélsőséges hatásai, és az előzőleg nem kellő gondossággal felvitt...


Festékek közvetlenül a rozsdára

A rozsda előbb-utóbb minden acél és vas felületen megjelenik, ellene csak rendszeres mázolással és speciális festékeket használva lehet védekezni. Ennek az oka, hogy még az időjárásnak leginkább...