Az áttételesekkel könnyű dolgozni

Metsző- és ágvágó ollók

2010-08-11 23:39:47 |

A kertek tulajdonosai nagyon jól tudják, hogy az elültetett bokrok, fák szinte észrevétlenül megnőnek, és ha ezek nincsenek rendszeresen visszavágva, bizony hamar elterebélyesednek. A fás ágakat pedig egyre nehezebb megfelelően visszavágni.

A metszési munka elég fárasztó, különösen, ha azt nem jó szerszámmal végzik. Ezért érdemes a régi ollókat korszerű, új fejlesztésű típusokra cserélni. A választék bőséges, ám a célnak megfelelők kiválasztásánál érdemes a "kényelmi" szolgáltatásaikat is figyelembe venni.
Az egyszerű metsző ollók nem kerülnek ugyan sokba, ám ezekkel a metszési munka fárasztó, mert a szerszám használata felesleges erőráfordítást igényel.

Vékony hajtásokhoz a könnyű mellévágó és ujjvédős metszőolló is megfelel Egy korszerű és jól kiválasztott metszőollóval viszont szinte élmény dolgozni. Ezek titka az ergonómiailag jól megtervezett nyél, annak gyakran lágy, tenyérkímélő burkolata, és nem utolsó sorban a speciális anyagokból, különféle bevonatokkal ellátott vágó élek, amelyeket a nyél különféle erőfokozó áttételeken keresztül mozgat. Ez eredményezi, hogy az ilyen szerszámmal kevesebb erőkifejtéssel lehet vastagabb ágakat is átvágni.

A könnyű, ujjvédős metszőollók pengéje is cserélhető Van olyan, amelyiknek szárai fogasíves rendszerűek, mások pedig fogaskerék áttételen keresztül képesek növelni a szerszám vágóerejét. Lényeges tehát, hogy az áttétel mennyire növeli meg a kezünk által kifejtett erőt.
A pengék ún. mellé- vagy rávágók. Az előbbi főként a vékonyabb ágrészek átmetszéséhez használható, míg a rávágó pengéjűeknél az ág átvágását a felső penge végzi, a hornyolt vágóüllő pedig vágáskor az ágat csak megtámasztja. Ezek a pengék éle gyakran speciális kialakítású és maga az alkatrész cserélhető is.

A masszívabb kivitelű és rugalmas nyélborítású rávágó pengéjű ollók vastagabb szárak vágására is alkalmasak A nyelek anyaga könnyű edzett alumínium vagy üveg-, illetve szénszál erősítésű műanyag. Ergonómiailag körültekintően kialakítottak, igazodva a szerszámok egyéb szerkezeti kialakításához. A nyelek burkolata részben vagy teljesen lágy, csúszásgátló bevonatú. A zárszerkezet minden típuson könnyen elérhető, és egy ujjmozdulattal nyitható, oldható, de vágáskor nincs útban. Az ollók rugója pedig vágáskor nem igényel jelentősebb erőkifejtést, csak amennyi a pengék működtetéséhez feltétlenül szükséges.

Az erőrásegítést tehát a különféle ötletes áttételek mechanizmusa biztosítja, ez azonban csak az egyik előnye a korszerű metszőollóknak. A különféle fejkialakítású szerszámok ugyanis a nyéllel kifejtett erőt a fej dőlésszögének különféle szögbe döntésével is elősegíthetik, pontosabban a vágásokat ideálisabb helyzetben lehet elvégezni. Vannak típusok, ahol ezt külön is be lehet állítani, ám a gyártók inkább a nyélhez viszonyítva jelentős szögeltérésű fejállással teremtik meg az ideális vágási pozíciót, amely még a fej fölött végzett vágásoknál is jól érvényesül.
A vágó élek is különbözőek. Egyeseknél az alsó penge speciális fogazásával könnyíti meg a vágást, másoknál pedig az alsó csak megtámasztja az ágat és a felső végzi magát az ág átvágását. Ezek a rávágó ülős ollók. A pengék többnyire tapadásmentes bevonatúak és gyakran cserélhetők is, ami feleslegessé teszi az utóélezésüket. Némelyik metszőollónál a racsnis áttétel három húzással könnyíti meg a vastagabb ágak átvágását.
A metszőollók általában 12- 22 mm vastagságú hajtások gyors és könnyű átvágására alkalmasak és a márkás termékekre akár 25 év garanciát is vállalnak a gyártók. Igényes műszaki megoldásaik és hosszú élettartamuk természetesen az árukban is megmutatkozik, ami többszöröse egy "mezei" metszőollónak.

Ágvágók

A teleszkópos nyelű ágvágok feje szögbe állítható az ideálisabb vágás érdekében A vastagabb, már fás szerkezetű ágak átvágása már jelentős erőráfordítást igényel, és e munkákhoz az ágvágó ollók használhatók hatékonyan. Ezek a metszőollókkal szemben hosszúnyelű, kétkezes szerszámok, amelyekkel akár 30-45 mm átmérőjű fás ágak is könnyen levághatók. Fejszerkezetük kissé hasonlít a metszőollókéra, ám a vágó élük robosztusabb, és a nyelük akár a 700 mm is lehet. A nyél egyes gyártmányoknál teleszkópos kivitelű, tehát a hossza reteszelve akár kurtítható is. Ezzel is növelhető a vastagabb ágak átvágásához szükséges erő, mivel a hosszabb erőkarral növelhető a szerszám fejének átvágó ereje.

Az ollók vágóereje az állítható hosszúságú nyelekkel is növelhető Az ágvágók nyelének hosszabbításával megnöveli ugyan a szerszám átvágó erejét, ám ez a nyitási szélesség növekedése miatt hátrányos is lehet. Ezt némely fix szárhosszúságú gyártmánynál a szárak alakjának megtörésével igyekeznek csökkenteni, más típusoknál pedig a vágófejnél fogasívvel, fogaskerekes vagy csuklós mechanikával csökkentik, ami esetenként még a vágóerőt is akár húszszorosan megnöveli.

Az edzett és tapadás csökkentő bevonattal ellátott, speciális kiképzésű pengék többnyire rávágó rendszerűek, azaz a vágóüllőre záródnak, a fej pedig esetenként szögbe is állítható. A nyél anyaga könnyű, edzett alumínium, vagy szálerősítésű műanyag, amit a végén lágy, csúszásmentes anyagú markolat zár le. A szárak hossza általában 50-70 cm közötti, típustól függően. A szárak teljes összecsukódását nemcsak a pengék egymásra záródása, hanem rugalmas ütközőbakok is biztosítják. Ezek ugyan elég terjedelmes szerszámok, mégsem mondhatók túlsúlyosaknak, mivel a korszerű anyagoknak köszönhetően az önsúlyuk ritkán haladja meg az 1,7 kg-ot.
Az ágvágók speciális változatai teleszkópos kivitelűek. Ezek speciálisan hosszú és állítható hosszúságú nyélre szerelt ágvágók, amelyekkel létra nélkül lehet a magasabb fák ágait levágni. A nyél hossza típusonként változó, de több mint 2 m, amit akár 4, 5, 6 m-re lehet megnövelni. Ehhez hozzáadandó még a saját testmagasságunk és így akár 7 m-es magasságban is lehet velük dolgozni.

Az ágvágók fogasív áttétele határozza meg a vágóerőt Fogaskerekes vagy csigás erőátvitellel működnek. A kést a nyélben futó húzókötéllel, hüvellyel vagy húzógombbal lehet működtetni. A speciálisan kialakított kés a horog alakú támasztó pofára záródik, a vágófej pedig esetenként - az ideálisabb vágási pozíció megteremtéséért - szögben elforgatható. Az átvágható ágak vastagsága többnyire 3-4 cm körüli, a könnyű üvegszál erősítésű nyél pedig igény szerinti magasságba állítható. Némely típushoz a nyelet külön kell beszerezni.

Az ágvágóknál a vágóerő csökkentését némely típusnál karos áttételekkel oldották meg E szerszámoknál azonban nemcsak a nyél hossza, hanem az összsúly is fontos. A magasabb ágak levágásakor ugyanis a vágófej ágra helyezését megnehezítheti a súlyos ágvágófej mozgatása. A megfelelő típust mindig a fák magasságához igazodva kell kiválasztani, mert ezzel metszéskor szinte teljesen elkerülhető a fárasztó létrázás. A 4 cm-nél vastagabb ágak eltávolítását már célszerű ágvágó fűrésszel végezni, mert ezekkel már csak e szerszámok képesek megbirkózni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: metszőolló, ágvágó

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Metszés logikai alapokon

Sokan gondolják, hogy metszeni bonyolult dolog, ezért félnek is belevágni, nehogy valamit elrontsanak. A különleges koronaformák kialakítása tényleg nem egyszerű, hiszen több évre előre kell látni,...


Szórakoztató kertészkedés

Március kezdetével nyakunkon a tavasz, a rügyfakadást pedig már minden profi és hobbikertésznek illik komplett eszköztárral várnia. Jöjjön hideg vagy meleg, a Fiskars eszközökkel felszerelt...