Bárki elvégezheti, ha körültekintően dolgozik

Hidegburkolatok ragasztása és fugázása

2010-08-01 19:22:09 | Módosítva: 2010-08-03 23:24:36

Falakon és járófelületeken tartós, dekoratív és könnyen tisztítható burkolatok alakíthatók ki különféle anyagú burkolólapok felragasztásával. Ha pedig a burkolást saját kezűleg kívánjuk elvégezni, akkor a burkolólapok és a ragasztóanyag kiválasztásától a burkolat elkészüléséig mindent magunknak kell szisztematikusan megcsinálnunk. Ehhez minden kritikus részfeladatra illetve annak megoldására is vonatkozó komplett "akcióterv" szükséges. Ennek a szigorú munkafolyamati rendszernek a betartása fontos feladat, és jórészt a sikeres munka kulcsa is.

Felkészülés

Maga a folyamat "több lépcsős" és némi szakmai ismeret sem árt. A mit mire és mivel kérdésekre adott pontos válaszok ugyanis alapvetők, és ezek szerint kell a segédanyagokat - felület kiegyenlítőket, kellősítőket, vízszigetelő anyagokat, ragasztókat és fugázókat is - kiválasztani. A gyártók manapság már komplett ragasztási rendszereket tudnak ajánlani, a különféle gyártmányú anyagokat nem célszerű fázisonként "keverni", váltogatni, mert a gyártók csak a saját gyártmányaik összeférhetőségét garantálják. Az általuk ajánlott rétegrendeket ezért szigorúan be kell tartani. A munka minősége azonban mindig a kivitelezőtől függ.

A burkolandó alap és a kerámialapok sokfélesége már eleve meghatározza a felerősítéshez alapvetően szükséges ragasztási rétegrend összetételét. Ne feledjük, hogy pl. a hagyományos falak mellett már megszokott a gipszkarton vagy a gázbeton falazat, esetleg az OSB lapfedés, ezek megfelelő előkezelést is igényelnek.
Miután nálunk majd egy tucat cég gyárt hidegburkolati ragasztókat, nem árt több cég kínálatából kiválasztani a burkoláshoz szükséges anyagokat. A legkisebb kiszerelési mennyiségre is érdemes odafigyelni, a megmaradó anyagok ugyanis gondot okoznak. A kis kiszerelésben is beszerezhető anyagoknál pedig minimalizálhatók a fel nem használt anyagmennyiségek.

Segédanyagok

Bizonyos esetekben, pl. betonpadlókon önterülő aljzatkiegyenlítőkre is szükség lehet, ha a felületen 1-2 cm-es egyenetlenségek mutatkoznak. Az oldalfalak egyenetlenségeit pedig vastagágyazású ragasztókkal lehet kompenzálni, amellyel 15-20 mm-es egyenetlenségek is szintbe hozhatók a burkolás során.
A burkolólapok ragasztásához mindenkor megfelelő alapfelület kell, amelynek kialakításához szükség lehet a különféle alapozók valamelyikére, amelyek a felület nedvszívását csökkentik, és jó tapadást biztosítanak a következő réteg számára. Nedves helyiségekben szükséges a többnyire kenhető vízszigetelők valamelyikének az alkalmazása is, amelyeket hajlaterősítő szalagokkal kombinálva kell alkalmazni, ami elzárja a nedvességet a falazattól. Ez különösen teraszoknál, vizes helyiségekben szükséges.

A burkolólapok felületre rögzítéséhez a sokféle csemperagasztó valamelyike szükséges. E ragasztók között vannak ún. alapragasztók, amelyeknek kicsi a rugalmasságuk, ezek csak könnyű és vékony csempék ragasztásához használhatók. A kis vízfelvételű gres lapokhoz, vagy padlófűtéshez már speciális magas rugalmasságú ragasztók valamelyike alkalmas, éppen úgy, mint a régi csempe felületre ragasztandó új burkolat felerősítéséhez.
A fugázó anyagok a burkolólapok közötti hézagok esztétikus feltöltéséhez szükségesek. Vízlepergető tulajdonságuk különösen vizes helyiségekben fontos. A sarkok és a dilatációs hézagok kitöltéséhez pedig csak nagy elaszticitású szilikonos fugázó anyagok a megfelelők. Ezek a fugázók színében is kaphatók, így nem ütnek el egymástól a felhordásuk után.

A burkolólapok

A burkolólapok kiválasztása is fontos szempont, mert a kis méretűekkel nehéz bánni, és lassú velük a haladás, a nagyok pedig kellő gyakorlat híján nehezen illeszthetők síkba, de tempósan lehet velük haladni. Ez természetesen a burkolandó felület nagyságától is függ. A szükséges lapmennyiség kiszámolásánál legalább 10-15% ráhagyás szükséges a törések miatt, a leszabandó lapokat pedig egész lapnak kell tekinteni.
Nagyon fontos, hogy a lapok kaliberszáma azonos legyen. A lapok gyártáskori mérettűrése ugyanis változó, az azonos számúaké viszont azonos, ami az egységes fugahézagok kialakítását könnyítik meg. A kaliberszám az azonos színtónusra is garancia.

Jó, ha van fektetési terv

Az oldalfalak vagy a padlók burkolásához érdemes fektetési, illetve kiosztási rajzot készíteni. Ma a hálós elrendezés a divatos, ám a 45 fokban elforgatott elrendezés is kedvelt. Hátránya, hogy a szélső lapok sok pontos szabást igényelnek. E rajz alapján eldönthető az is, hogy a burkolást mely viszonyítási ponttól kell kezdeni. Ablakok esetében ennek a középvonala lehet a viszonyítási pont. Ha pedig egyik szélen túl keskeny csík keletkezne, célszerű félosztásnyival arrább helyezni az egész csempesort. E rajz a szükséges csempemennyiség kiszámítást is megkönnyíti.
A burkolólapokat általában 2-3-5 mm-es fugaközökkel szokás egymás mellé ragasztani, ami megfelelő hézagoló keresztekkel biztosítható. Ezt is figyelembe kell venni a kiosztási rajzon. A kiugró sarkokon pedig célszerű műanyag vagy fém csempeszegélyek beépítésével lekerekített sarkokat létrehozni. Ezek 2,4 m hosszú, különböző színű szálakban kaphatók, mennyiségük a kiosztási rajz alapján könnyen kiszámítható.

A lapok felragasztása

A szükséges anyagok beszerzése után hozzá lehet fogni az érdemi munkához. A padlónál előbb az aljzatkiegyenlítő kerüljön a felületre, falra pedig az alapozót kell felhordani, majd száradását követően az esetlegesen szükséges kenhető vízszigetelő fólia felkenése következhet. E réteg megkötése után lehet csak hozzáfogni a burkolólapok felragasztásához.

Általában célszerű az alsó sort felragasztani, mégpedig egyenes élű felső vezetőléchez igazodóan. A padló vagy a bázisfelület ugyanis többnyire egyenetlen. A lécet a legmélyebb részhez igazodva kell felerősíteni, a lapokból pedig ennek megfelelően kell a felesleget levágni. A burkolandó felületre általában 5 mm-es fogazott simítólappal ajánlott a megadott arányban vízzel bekevert vékonyágyazású ragasztók valamelyikét felteríteni. A lapokat puha ütésekkel, kissé megmozgatva kell a ragasztóba nyomni, a szintezésüket gumikalapáccsal ütögetve lehet beállítani.
A műanyag hézagoló keresztek a felület szintjébe kerüljenek, és a fugahézagokat már most nedvesen tisztítsuk ki. Mindig csak annyi ragasztót keverjünk be, amennyit még a bőrösödésük előtt fel tudunk használni. A ragasztót is csak akkora felületre terítsünk fel, amennyire a ragasztó szikkadása előtt kényelmesen fel tudjuk illeszteni a csempelapokat. A ragasztót gyakran keverjük át, de utólag vizet tilos hozzá keverni. Ha a bekevert ragasztó már kezd meghúzni az edényben, helyette keverjünk be egy újabb adagot. Mennyiségét a haladási teljesítményünkhöz mérten határozzuk meg.
A kiálló sarkoknál a csempeszegélyt mindig ragasztóba ágyazva rögzítsük, így ideálisan lekerekített éleket alakíthatunk ki. Nagyon fontos, hogy a felragasztott lapok minden szempontból szintbe kerüljenek, amit vízszintmérővel vagy egyenes léc élével minden lap felragasztása után horizontálisan és vertikálisan, sőt átlósan is ellenőrizzünk. A kenőlappal bordásan felterített képlékeny anyag ugyanis a megkötéséig még zömíthető, azaz lehetővé teszi a lapok szintbeállítását.

Nyílások kialakítása

Szinte minden burkolt felületen akad néhány csőkiállás, amit pozícionálva kell kivágni. E célra használható fúrógépbe fogható csempemaró vagy gyémántszemcsés koronamaró, esetleg keményfém lapkás körkivágó. A lyukat 5-8 mm-es ráhagyással vágjuk nagyobbra, a széleket pedig csiszolóhengerrel munkálhatjuk simára. A lyuk így bővíthető is. A cső körüli rést majd fúgázás után vízzáró szilikonos tömítővel kell lezárni. A nyílások ezért csak akkorák legyenek, hogy a szerelvények takaró tányérjai teljesen elfedjék a kontúrjukat. Ha levehető burkolati elemeket is beiktatunk a burkolatba, akkor ezek határoló fugái is a többivel azonos méretűek legyenek, hogy ne bontsák meg a burkolat egységességét.

A fugák feltöltése

Miután a burkolat nyersen, azaz csempekeresztekkel megtűzdelve már teljesen készen van, és a ragasztó is teljesen megkötött, következhet a fugázás. Előtte azonban még az összes hézagoló elemet el kell távolítani, és a réseket meg kell tisztítani. Ezt főként a keresztek helyén kell elvégezni, mert e helyeken könnyen megtapad az esetleg kitüremlő ragasztó. A tisztítást portalanítás kövesse.
A többnyire flexibilis fugázó anyag bekeverésekor pontosan be kell tartani a keverési arányt és némi pihentetés után a massza alaposan átkeverendő. A fugázó anyagot gumis simítólappal két oldalról, átlós mozdulatokkal lehet a lapok közötti hézagokba tömöríteni, majd a felesleget lehúzni. A csempézett felületet ezt követően nedves szivaccsal kell letisztítani, majd tiszta textíliával szárazra törölni. Így elkerülhető, hogy a lapok felületén fátyolos réteg maradjon. Kis idő múlva a fugák felületét ajánlatos kerek fémrúddal lesimítani, hogy a fugaanyag felülete teljesen sima legyen.

A sarkokban, és ahol fokozott vízszivárgás várható, szilikonos tömítőanyagot kell a fugázáshoz használni. Ez a rugalmas és vízzáró anyag kiegyenlíti a burkolat esetleges mozgását, és a víz beszivárgásának is útját állja. Csak por és szennyeződésmentes felületen lesz tökéletes az anyag tapadása.
A fugák széleit célszerű szigetelő szalaggal lehatárolni, és a kinyomó csövet megfelelő átmérőjűre kell vágni. A tömítőanyagot úgy kell adagolni, hogy a kinyomott massza teljesen kitöltse a fugát. A felesleges anyagot még frissiben mosószeres simítólappal, vagy akár az ujjbegyünkkel lesimítva távolítsuk el, majd azonnal húzzuk le a behatároló ragszalagokat. A tömítőanyag megszilárdulása után a ragszalag eltávolítása cakkosra tépi a fugatömítés szélét, ami a szélek felválását is okozhatja. Másnap pedig érdemes egy cementfátyol eltávolító folyadékkal teljesen eltávolítani a burkolólapok esetleges fátyolosodását, ami a további tisztántartásukat is megkönnyíti.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: burkolat, burkolás, fuga

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Az én házam, az én váram

Többet dolgozunk, mint régen, így értékesebbé vált minden perc, amelyet családunk körében tölthetünk. Nem mindegy, mi vár ránk otthon, milyen környezetbe térünk haza feltöltődni egy fárasztó nap...


Kis javítások otthon

Otthonunk állandó használatban van, emiatt szinte állandó karbantartást is igényel. Mindemellett folyton meg is hibásodik valami, mert ami elromolhat, az el is romlik. Haezeket időben nem...