Teraszárnyékolás új lehetőségei

2019-08-20 12:54:39 | Módosítva: 2019-08-20 13:09:41

A meleg nyári hónapokban sokakban felmerül az igény a teraszon, vagy a kert megfelelő részén egy több funkciót biztosító, jól árnyékolt pihenőhely kialakítására. Ezek ugyanis a télikertektől eltérően nem építési engedélykötelesek, viszont az új rendszerű teraszárnyékolókkal kiválóan megvalósíthatók. E létesítményeknek nagy előnye, hogy az árnyékolt területek különféle változatai számos, az adott rendszerhez illeszkedő kiegészítő elemmel bővíthetők, komfortosíthatók. Ezáltal az árnyékolt területek nemcsak a nyári melegben, hanem jó esetben akár egész évben használhatóvá válnak.


A modern kert- és teraszárnyékoló rendszerek

Ideálisan megvalósítható az élettér növelése akkor is, ha már a telken nincs szabályosan beépíthető terület, és a lakóház területét sem lehet tovább bővíteni. Az ilyen árnyékoló rendszerek hivatali ügyintézés nélkül telepíthetők, bővíthetők. Az árnyékoló rendszerek ugyanis pont azt a célt szolgálják, hogy esztétikus, komfortos és védett terek egyszerű kialakítását tegyék lehetővé. A klasszikus pergoláktól eltérően e szerkezetek az árnyékolt helynél sokkal többet nyújtanak. A modern rendszerekbe integráltan beépítve valósul meg a csapadékvíz elvezetése, az elektromos kábelezés, a fűtési lehetőség és a világítás is. Az árnyékolásuk pedig szabályozható, és oldalzáró elemekkel kiegészítve a hely még jobban kihasználható lesz.

Ideális esetekben, az árnyékolásra már az építkezés előtt, a terasz kialakításakor érdemes gondolni. Ilyenkor még megvalósítható, hogy a terasz és árnyékolása az épülettel együtt egységes képet alkotva valósuljon meg. Ha ez már nem valósítható meg, akkor a meglevő teraszhoz kell kiválasztani a megfelelő árnyékoló rendszert. Az árnyékoló szerkezetek lehetnek szabadon állók, épülethez vagy kész épített szerkezethez integráltan beépíthetők vagy arra ráépültek.

Az új fejlesztésű teraszárnyékoló szerkezetek egyik jellegzetessége a 150 fokban elfordítható lamellás tetőszerkezet. Típustól függően ezek lehetnek egy- vagy kétoldalra összegyűjthetők is. A lamellák anyaga minőségi alumínium ötvözetből készül és integrált elemei a csapadékvíz elvezetésére is alkalmasak. A szélállóságuk 160 km/ó, felületük porszórt bevonatú, a színeik pedig szinte tetszőlegesek lehetnek. A lamellák elforgatásával elkerülhető a textilfedésű árnyékolók alatt megrekedő meleg levegőréteg beszorulása. Biztosítható a levegő szabad áramlása, és egyben a beeső napfény is az igényeknek megfelelően szabályozható. A lamellák a csapadékvíz elvezetése mellett a téli hó súlyterhelését is elviselik. Oldalzáró elemekkel kiegészítve az ilyen teraszok akár e terület téli használatát is lehetővé tehetik. A váz ún. kapcsolt és sorolt vázszerkezetű, és a két szerkezet oszlop nélkül is egymáshoz kapcsolható. Sorolni pedig tetszőleges számú felülettel lehetséges. A rendszerhez – a beépítési változatoktól függően – tartóoszlopok szükségesek.


Telepíthetők bármely épített szerkezethez, pl. ráépíthető egy meglevő tetőszerkezetre vagy annak nyitott mélyedésébe. Ilyen esetekben a fix szélálló tetőfedés kombinálható a szabályozható felületű textilárnyékolók valamelyikével. Az integrált vízelvezetésű acéllamellák biztosítják a csapadékelvezetést, az árnyékoló textíliák szabályozható felületével pedig az árnyékolás szabályozható. Masszív szerkezete nagyon stabil, az oldalelemek, kiegészítők pedig integráltan csatlakoztathatók a rendszerhez. Az oszlopok elhelyezése és a tetőkinyúlásuk variálható, ezért a már meglevő teraszokhoz is jól igazítható. Viszonylag magas, 8-10 fokos dőlésszög jellemzi ezeket az árnyékolókat, amelyek szélállósága 120 km/h. A lamellák anyagát porszórásos eljárással színezik az igényelt színre.

A ponyvás, baldachinszerűen összegyűjthető teraszárnyékolók látványa mediterrán hangulatú. Minden szokásos kiegészítővel elláthatók, és komfortosságuk is hasonló a textiles árnyékolókéhoz. A különbség csupán annyi, hogy az árnyékoló anyaga nem szövött, hanem vastag PVC fólia. A baldachinos árnyékolók egyik előnye, hogy az integrált vízelvezetést alacsony, akár 4 fokos dőlésszög esetén is biztosítják, és nagy területek lefedésére alkalmasak. Így akár egy 6,5x13 m-es területet is megosztás nélkül, egy ponyvával lehet árnyékolni.

Az árnyékoló szerkezetek és az alap kiegészítők működtetése távirányítóval lehetséges, teljesen automatizálható, és intelligens épületrendszerekhez is csatlakoztatható, telefonról is működtethető. A kézi vezérlés kizárt, csak motoros működtetés lehetséges, kivételek a mobil üvegfalak és az oldalsó tolópanelek. Ez utóbbiak motoros mozgatása is megvalósítható, az üvegfalakat azonban csak kézzel lehet a kívánt helyzetbe állítani.

A korszerű árnyékolók telepítéséhez statikailag megfelelően kialakított alapfelület szükséges. Ezt még a telepítés előtt a forgalmazó által megadott méretben és szerkezettel kell elkészíteni, ami azért lényeges, mert erre lesz rögzítve az árnyékoló egész tartószerkezete. (Kivételt képeznek a már meglevő tetőbe erősített változatok.) Fontos, hogy kiépített vízelvezetéssel, igény szerint ugyancsak integrált elektromos vezetékezéssel rendelkezzenek. A világítást a lamellákba vagy az oszlopokba süllyesztett LED világítást adja. Aki pedig e helyen zenét is szeretne hallgatni, az számítson arra, hogy e terek torzítják a hangzást. Speciális hangtechnikai megoldással azonban ez is javítható.

A korszerű, integrált árnyékoló rendszerek karbantartást nem, csak tisztítást igényelnek. Ezt az igényesen kialakított mechanikus megoldások garantálják. A felületek tisztítása azonban nagyon fontos, mert ezzel biztosítható a mozgó részek akadálytalan működése. Az alumínium elemeket nagynyomású mosóval, a textilanyagokat pedig nem nagynyomású szappanos vagy tisztítószeres, majd tiszta folyóvízzel lehet letisztítani. Az integrált árnyékoló rendszerek biztosítják a szabadban tartózkodás élményét, de e mellett a zárt helyiségekben megszokott kényelemről sem kell lemondani.


A szabadon álló árnyékoló rendszerek a kert bármely területén felépíthetők, mert nem engedély kötelesek


Az eddig nem fedett teraszok árnyékolása is megvalósítható az integrált rendszerekkel


Az új árnyékolók szilárd vázszerkezete oszlopok nélküli rögzítésüket is lehetővé tesziAz árnyékolók jellegzetessége az állítható szögű lamella rendszer, amellyel szabályozható az árnyékolás mértéke és a levegő szabad áramlása


Az integrált teraszárnyékolók elemei a csapadékvíz elvezetését is megoldják


Az oszlopok közé szerelhető vászon-, vagy üvegoldalak szerkezetileg igényes módon csatlakoztathatók, növelve ezzel is a lefedett terület komfortosságát


A fix, szélálló tetőfedés kombinálható a szabályozható textilárnyékolók valamelyikével, és általa szabályozható a benapozás mértéke


A terasz fölé emelt fixtető kombinálható baldachinos, szabályozható felületű textil, vagy PVC ponyvával


Az integrált teraszárnyékolók hatékonysága, komfortossága a tetőhöz és az oszlopokhoz korrektül csatlakoztatható oldalüvegekkel és árnyékoló textíliákkal növelhető


Az esti világítást az oszlopokba, vagy a lamellákba integráltan beépített LED szalagok biztosítják


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Virágállványok a lakásban

A hideg idő beálltával több figyelmet fordítunk szobanövényeinkre. A kertből, a teraszról is beköltöztetünk néhány példányt, és a lakás komfortérzetét is növeljük több szobanövénnyel. Azt is...


Ablakkertek

Képes ötletadó ablakkertépítéséhez!