Erkélyfelújítás korszerű anyagokkal

A betonszerkezetről felújításkor minden laza, máló anyagot a szilárd betonrészig el kell távolítani véséssel, vagy jobb esetben drótkefévelViszonylag még jó állapotú épületeken is gyakori, hogy az erkélyek vagy a terasz szemmel láthatóan a háznál is rosszabb állapotban van. Az erkély először esztétikailag, majd szerkezetileg is egyre gyorsabban romló állaga, csak alapos felújítással változtatható meg. Az ilyen rossz állapotú erkélyek, teraszok felújítására, állagmegóvására a Murexin átfogó termékrendszert kínál, amelynek alkalmazásához az alábbiakban adunk tanácsokat.

A felújító munkák első lépése az alapfelület előkészítése. A látható betonleválásoknál a korrózióvédelmi szakértők egyértelműen a laza részek mechanikus eltávolítását javasolják, amit vésővel, jobb esetben drótkefével lehet elvégezni, mégpedig egészen a kellő szilárdságú betonfelület eléréséig. Ezt követően kerülhet sor a megtisztított, rozsdátlanított betonacélok A betonból kiálló vasalásokat alapos rozsdátlanítás után műgyanta-cement bázisú rozsdagátló réteggel bevonva lehet a további korróziótól megvédeni, ami tapadóhídként is működikkorrózióvédelmére. A Murexin speciális, műgyanta-cement bázisú védőanyaga, a Ferrosave betonacél védőszer kimondottan e szerkezeti elemek hatásos védelmét biztosítja. Ez az anyag a korrózióvédelem mellett tapadóhídként is funkcionál a fém és a cementes anyagok között.
A javítandó betonfelületekre a továbbiakban tapadóhídként a Tapadásjavító habarcsot kell a felületre ecsetelni. Ez a réteg különösen nagy tapadószilárdságot biztosít a további javító, hiánypótló anyagok számára, s együtt alkalmazandó a Ferrosave betonacél védőszerrel. Arra ügyelni kell, hogy a tapadásjavítóra csak nedves állapotában lehet további javítóanyagokat felsimítani. A teljes betontakarás helyreállítását zsugorodásmentes, finomszemcsés betonjavító réteggel kell elvégezni. Nagyobb üregek kitöltésére a Durva betonjavító habarcs, simításhoz a finomabb szemszerkezetű adalékkal készített, esetleg a műanyagrostokat is tartalmazó, Szálerősítésű finom betonjavító habarcs használható.
A további javításokhoz megfelelő felületi tapadás szükséges, amit az ecsetelhető a Murexin Tapadásjavító habarcs felkenésével lehet biztosítani. Erre azonban csak nedves állapotában lehet a nedves javítóanyagokat felhordaniLényeges szempont, hogy az erkély szélein megfelelő vízorr kerüljön kialakításra. Ezt jelentősen leegyszerűsíti az rendszer alumínium teraszprofilja, amely egyben a homlokrész esztétikáját is előnyösebbé teszi, s nem is korrodál. A 3 m hosszú egyenes profilokat toldó- és sarokelemek egészítik ki. E profilokat a Murexin Gyorsflex fehér csemperagasztóval lehet időtállóan, speciális kiegészítők és szerszámok használata nélkül felerősíteni.
Végül a teljes járófelület csapadékvíz elleni védelmét és burkolatát kell elkészíteni. Ez azért fontos, mert a csapadékvíz elleni szigetelésre kerülő burkolatnak kell ellenállnia a további használattal járó igénybevételeknek.
A járófelület az adottságokhoz és az egyéni igényekhez igazodva lehet kent, ill. kerámia burkolat. Sima felületű beton vagy műkő erkélyeknél alkalmazhatjuk a kent burkolatot. Szívóképes felületen Murexin LF mélyalapozóval kell lealapozni a felületet, majd az alapozás után Durlin AQUA Betonfesték RC 414, vagy LF színes padlóbevonat kerül a járófelületre. E bevonatok előnye, hogy később egyszerűen javíthatók és karbantartást sem nagyon igényelnek.
A hiányos, sérült betonrészek kijavítására szolgálnak a különféle vastagságban bedolgozható betonjavítóhabarcsok. A Durva javítóhabarcs 2-4 cm, a Finom javítóhabarcs 0,5-2 cm vastagságban, bármilyen helyzetben leválás veszélye nélkül a felületekre simíthatóA műkő szegélyű, de kerámia vagy más anyagú (betonlap, mozaiklap stb.) lapburkolatú erkélyek, teraszok felújítása szigetelés nélkül nem adnak hosszú távon tartós megoldást. Először el kell távolítani a régi, sérült burkolatot és az elválló betonrészeket. Ha szükséges, aljzatkiegyenlítéshez és lejtéskorrekcióhoz a Murexin Kiegyenlítőhabarcs vagy a Kültéri Aljzatkiegyenlítő használható, amely a szigetelés alatti 1-3%-os lejtés kialakítását is lehetővé teszi. Erre kerül a kenhető és tartósan rugalmas Vastagfólia vagy Profi Vastgafólia 1K vízszigetelés és rendszer kiegészítői. Az így kialakított max. 3 mm vastag varrat és hézagmentes szigetelésre kizárólag csak Flex ragasztóval szabad rádolgozni, ezért a fagyálló burkolólapokat Flex csemperagasztóba ágyazzuk. A lapok fektetéskor törekedni kell a 100%-os beágyazódásra, ami úgy érhető el, hogy az aljzaton kívül a lapok hátoldalát is be kell kenni ragasztóval vagy Murexin A betonszélek kijavítása után célszerű a további védelmüket teraszelemek beépítésével biztosítani. Az alumínium Teraszprofilok 1-2 cm távolságba kerülő alsó élei a vízorr szerepét is betöltik, ami a vízelvezetés szempontjából nagyon lényegesVario Flex ragasztó alkalmazásával folyékonyágyba fektetjük a lapokat. A fugázáshoz is Flex fugázó anyag szükséges, mert csak ez az anyag alkalmas a teraszokon, erkélyeken fellépő extrém igénybevételek elviselésére. Végül a negatív sarkokat szilikonnal kell szakszerűen szigetelő tömítéssel ellátni.
Az így felújított erkély tartós használhatóságához megfelelő ápolás és karbantartás szükséges, amihez a Murexin Kft. több kiváló anyagot is kínál. A felújítási anyagokkal és az alkalmazott technológiával kapcsolatban további információkkal készséggel szolgál a Murexin.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: erkély, felújítás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lakásfelújítás és energia-megtakarítás

Otthonaink felújítása, mind a családi házak, mind atöbbemeletes társasházak energiahatékonyságának növelése, széles körben szolgálja a magán és a közösségi érdekeket. A felújítások...


Építkezzünk tudatosan

Az emberekben ősidők óta él avágy, hogy saját házat, otthont teremtsenek, mégis sokan nehezen szánják el magukat, hiszen rengeteg kérdés merülhet fel bennük egy építkezéssel kapcsolatban: mihez,...