Szivattyús öntözés

2008-08-07 22:31:01 | Módosítva: 2008-08-10 21:37:10

A szivattyúkat működési módjuk szerint két nagy csoportba sorolhatjuk; ezek a merülő szivattyúk és a felszíni, vagy más néven kerti szivattyúk.

A merülő szivattyúk lényege nevükben rejlik. Ezeket a szivattyúzandó vízbe kell merítenünk ahhoz, hogy működjenek. Egy-két kivételtől eltekintve centrifugál szivattyúk. Az elektromos részek (a motor és a kapcsoló) tökéletesen vízhatlan házba kerülnek, ez a megengedett legnagyobb bemerítési mélységig garantálja a biztonságot. A merülő szivattyúk házán nincs is szívócsonk, csak vízbevezető rácsozat, amely azt hivatott biztosítani, hogy a szivattyú által szállíthatónál nagyobb szilárd testek ne is kerüljenek a szivattyúba.
A merülő szivattyúk felnyomják a folyadékot a gyári adatként megadott szállítómagasságba. Ez a magasság nem a szivattyú tényleges helyzetétől, hanem a szállítandó folyadék felszínétől számítódik. A merülő szivattyúk teljesítménye szerint az emelőmagasság általában 6-9 méter, nagyobb teljesítményű szivattyúknál 11 méter. A magasnyomású merülő szivattyúk 30-50 méteres szállítómagasságot is produkálnak, a speciális mélykút szivattyúk pedig 50-80 méterre képesek felemelni a vizet. A magasnyomású merülő szivattyúk alkalmasak közvetlen öntözésre vagy öntöző szórófejek meghajtására. A mélykút szivattyúkkal nagy mélységből tudjuk a vizet a felszínre emelni, vagy kisebb mélységből nagy nyomással öntözni.
A folyadékszállító képesség a szállítómagassággal arányosan csökken. Minden szivattyúnak van egy szállítási karakterisztikája, amelyből megállapítható, hogy milyen magasságba mennyi vizet képes szállítani meghatározott időegység alatt.
A szivattyúk másik fő típusa a felszíni vagy kerti szivattyúk. Ezek nem merülnek (nem is merülhetnek) be a vízbe, hanem a felszínre telepítve szívócsövön szívják fel a vizet, majd nyomócsövön továbbítják azt. A szívócső végére egy visszacsapó szelepet (lábszelepet) kell szerelni, hogy a szivattyút üzembe helyezéshez fel tudjuk tölteni vízzel.
A szívócsőnek abszolút tömítettnek kell lennie. A szívócső vagy merev, vagy összeroppanás ellen védett ún. bordás merevítésű cső legyen.
A 2008-as év AL-KO újdonsága a szivattyúk F-es sorozata. Az "F" a "filter" szó rövidítése. Az AL-KO 1000 és 1400 W elektromos teljesítmény között kínál filteres szivattyúkat, mégpedig olyan kialakítással, hogy a szivattyúfej össze van építve egy szűrő és egy visszacsapó szelep résszel. (Ezek a szivattyúk megjelennek a házi vízellátókon, illetve a házi vízellátók hydrocontrollal kiegészített változataiban is.) Egy nagy méretű, 60 mikron szemcsenagyságú homokszűrő lett a szivattyúkba beépítve, ami mechanikai szűrést végez. A mechanikai szűrés nem csak az öntöző készülékeket és a csaptelepeket, hanem magát a szivattyút is hatékonyan védi a szennyeződésektől, és az ebből eredő károsodásoktól. A szűrő cseréjekor vagy tisztításakor nem ürül le a rendszerből a víz, mert a szűrő közepében lévő visszacsapó szelep megakadályozza a víz kifolyását. Annyira, hogy egy szűrőtisztítás után még légtelenítésre sincs szükség.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Húsvét után is locsolkodás

Nemcsak Húsvétkor fontos, hogy növényeink megfelelő vízmennyiséget kapjanak. Ha egész évben a megfelelő módon gondozzuk, locsoljuk őket, meghálálják: a gyep zöldebb lesz, virágaink gyönyörűbbek....


Gépesített gyepápolás

A pázsit a kerteknek mindig egy központi területe. Minősége, kondíciója az egész kertre rányomja bélyegét. A pázsit, gyep ápolásának számos művelete gépesíthető, támogatható hasznos technikai...