Ön tudatos kertöntöző?

Locsolunk vagy inkább pocsolunk?

2012-06-22 22:12:16 | Módosítva: 2012-06-22 22:12:16

Jelenleg 11 fővárosi és Budapest környéki kerttulajdonosból átlagosan mindössze egy tudna arra a kérdésre pontos választ adni, hogy havonta hány köbméter vizet használ el kertöntözésre. A mintegy száznegyvenezer kerttel rendelkező ingatlantulajdonosnak ugyanis csak kis százaléka használ locsolási mellékmérőt, holott ennek segítségével sokkal tudatosabban gondozhatjuk növényeinket.

A Fővárosi Vízművek szolgáltatási területén élő kerttulajdonosok vízfogyasztása a nyári hónapokban általában jelentősen megnő. De hogy pontosan mennyivel fogy több víz a locsolás miatt, azt ma még csak kevesen kísérik figyelemmel. Pedig egy egyszerű eszköz lehetőséget ad ennek mérésére. A locsolási célú mellékvízmérővel (locsolómérővel) ellenőrizhetővé válik a locsolásra fordított víz mennyisége, így használatával nemcsak forintokat takaríthatunk meg – amennyiben az órát a számlázási rendszerbe vetetjük, csupán a vízdíjat kell megfizetnünk –, de környezettudatosabb kertöntözővé is válhatunk.

A locsolómérő előnyei ellenére azonban a fővárosi lakosságnak csak kis százaléka élt eddig ezzel a megtakarítási lehetőséggel – a lakosság fennmaradó része locsolómérő hiányában nem tudhatja pontosan, hogy mennyi vizet locsol el havonta, így esetükben az is előfordulhat, hogy jóval több ivóvizet pocsolnak el a szükségesnél. Holott a locsolómérő hosszú távú haszna semmiképpen sem elhanyagolható. Ha figyelembe vesszük, hogy Földünk vízkészletének mindössze 2,5 százaléka édesvíz, egyáltalán nem mindegy, mennyi ivóvizet locsolunk el naponta, hetente, havonta – talán szükségtelenül. Ráadásul még egy további nyilvánvaló előnye is van a locsolómérőnek: használatával könnyedén elkülöníthető a locsolásra szánt vízmennyiség díja; ezáltal a kiadások pontosabban tervezhetővé válnak.

Az a kerttulajdonos pedig, aki mégsem él ezzel a lehetőséggel, de szeretné csökkenteni a költségeit, május elsejétől október végéig tíz százalékos kedvezményt igényelhet a szennyvízelvezetés, illetve a szennyvízelszállítás díjából. A kedvezményt a csatornázott ingatlanok tulajdonosai a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt., a csatornázatlan ingatlannal rendelkezők a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. ügyfélszolgálatán igényelhetik.
Ezen túl hasznos információkat és tanácsokat találhatnak a Fővárosi Vízművek honlapján, a www.vizmuvek.hu oldalon is, ahol egy kalkulátor segítségével még azt is kiszámolhatják, mennyi idő alatt térül meg a locsolómérő szerelési költsége.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

mirror avatarja

mirror        

Megnéztem! Hát mit ne mondjak! A vízművek aztán nem szívbajos az árakat illetően.Magam egy évvel ezelőtt szerettem volna külön mérőórát szereltetni Pest környéki telkemre,ám ennek megvalósítása csaknem 70 000 Ft -ba került volna. Ettől aztán elment a kedvem.

Öntözővíz és tápanyag

A növények öntözésére használt víz elsődleges funkciója nem atápanyag biztosítása, hanem a különböző módokon a növényhez juttatott tápanyagok szállítása, közvetítése. A természetes vizekben...


Növények szárazságtűrése

A vízhiány elviselése részben a növény fajából adódó genetikai hátterétől függ: lényeges, hogy eredetileg milyen élőhelyről származik. A nemesítés mellett némi szoktatással, edzéssel is javítható a...