Locsolás öntözőkannából

2011-07-13 00:45:04 | Módosítva: 2011-07-15 22:19:51

Cserepes virágaink, fűszernövényeink különböző mértékben, de szintén igénylik a rendszeres öntözést. Nem mindegy azonban, hogy mikor és milyen módon locsolunk.

Sem a túlöntözés, sem a kevés víz sem tesz jót a növényeknek. A mennyiségen túl arra is figyelni kell, hogy egyenletesen legyen eloszlatva a vízmennyiség, és hogy mikor történik a locsolás. Az öntözés ideális napszakja a hajnal, ezért is praktikusak az automata öntözőrendszerek.
Egyedi növényeink vízellátására legegyszerűbb módszer a hagyományos locsolókannás öntözés. Ahol nincs vízvezeték, vagy motoros szivattyú, ott nincs is más eszköz a növények felfrissítésére. Jók a nagy, 8-10 literes kannák, melyeknek öntözőrózsája durvább lyukú, ezekkel a munka haladósabb. A kis, 4-5 literes kannák kiválóan alkalmazhatók palántaneveléskor, magvetések öntözésére, amikor kis mennyiségű öntözővíz egyenletes kijuttatása, a finom vízsugár az elsődleges követelmény.
Ha esővízzel szeretnénk öntözni - ami a növények számára a legjobb megoldás - érdemes nagy (legalább 200-300 literes) víztartályról gondoskodni. A tartályban a víz némileg fölmelegszik, és ez szintén előnyös a növények számára.
Ötletes megoldás az AL-KO Aquatrolley nevű, akkumulátoros, mobil öntözőberendezése. Ideális üvegházi növények, magasan lévő ágyások, nagy kertek locsolásához, ahova nehéz a vezetékes víz eljuttatása, de a kanna már nem elegendő. Külön előnye, hogy nem kell kézben cipelni, saját kerekein guríthatjuk virágtól virágig.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: locsolás, öntözés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Növényválság

Ha egy növény levelei lógnak, nem tartják meg a saját súlyukat sem, egyértelmű, hogy a növénynek vízre van szüksége. Amikor mi emberek, szomjasak vagyunk, azt csak mi magunk érezzük, mert...


Automata öntözőrendszer házilag

Minden kertbarát álma egy megbízható berendezés, mely nappal láthatatlan, éjszaka viszont mindent megöntöz helyettünk kertünkben. Ám tagadhatatlan, hogy a jót meg is kell fizetni. Az automata...