Locsolás öntözőkannából

2011-07-13 00:45:04 | Módosítva: 2011-07-15 22:19:51

Cserepes virágaink, fűszernövényeink különböző mértékben, de szintén igénylik a rendszeres öntözést. Nem mindegy azonban, hogy mikor és milyen módon locsolunk.

Sem a túlöntözés, sem a kevés víz sem tesz jót a növényeknek. A mennyiségen túl arra is figyelni kell, hogy egyenletesen legyen eloszlatva a vízmennyiség, és hogy mikor történik a locsolás. Az öntözés ideális napszakja a hajnal, ezért is praktikusak az automata öntözőrendszerek.
Egyedi növényeink vízellátására legegyszerűbb módszer a hagyományos locsolókannás öntözés. Ahol nincs vízvezeték, vagy motoros szivattyú, ott nincs is más eszköz a növények felfrissítésére. Jók a nagy, 8-10 literes kannák, melyeknek öntözőrózsája durvább lyukú, ezekkel a munka haladósabb. A kis, 4-5 literes kannák kiválóan alkalmazhatók palántaneveléskor, magvetések öntözésére, amikor kis mennyiségű öntözővíz egyenletes kijuttatása, a finom vízsugár az elsődleges követelmény.
Ha esővízzel szeretnénk öntözni - ami a növények számára a legjobb megoldás - érdemes nagy (legalább 200-300 literes) víztartályról gondoskodni. A tartályban a víz némileg fölmelegszik, és ez szintén előnyös a növények számára.
Ötletes megoldás az AL-KO Aquatrolley nevű, akkumulátoros, mobil öntözőberendezése. Ideális üvegházi növények, magasan lévő ágyások, nagy kertek locsolásához, ahova nehéz a vezetékes víz eljuttatása, de a kanna már nem elegendő. Külön előnye, hogy nem kell kézben cipelni, saját kerekein guríthatjuk virágtól virágig.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: locsolás, öntözés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Egyszerű öntözéstechnika

A csapadék egyenlőtlen eloszlása miatt ma már szinte elképzelhetetlen intenzíven gondozott kert fenntartása öntözés nélkül. Egy automata öntözőrendszer kiépítése – főleg ha szakemberrel...


Locsolunk vagy inkább pocsolunk?

Jelenleg 11 fővárosi és Budapest környéki kerttulajdonosból átlagosan mindössze egy tudna arra a kérdésre pontos választ adni, hogy havonta hány köbméter vizet használ el kertöntözésre. A mintegy...