Tavasz... töltődés

Wellnes jár az akkunak is!

2012-04-24 20:58:31 | Módosítva: 2012-04-26 12:36:35

Napjainkban egyre jobban terjed a Li-ionos akkumulátorok felhasználási terülte. Először a notebookok akkumulátorait cserélték le, a régi Ni-Mh-ról Li-ionra, de mára a szerszámgép akkumulátoroknál is egyre elterjedtebb ez az áram­forrás.

Elsőre gondolhatnánk, hogy ezek felhasználása, gondozása lényegesen könnyebb, mint a régi Ni-Mh/Ni-Cd akkuké. Használjuk az akkut legalább havonta egyszer, még akkor is, ha száraz és hűvös helyen tartottuk. Tisztítsuk meg a fém csatlakozót alkohollal vagy egyéb, elektronikus felszerelésekhez készült zsírtalanítóval. Ez jobb vezetőképességet biztosít, ami segíti az energia áramlását az akkuból.

A gépek akkumulátorainak maximális élettartama 1-5 év. Ahogy az újratölthető akku közeledik élettartama végéhez, a felhasználó a használati idő csökkenését fogja észlelni. És ha ez bekövetkezik, akkor is van megoldás! Az újonnan vásárolt gyári akkuk sok esetben igen drágák. Ezt felmérve a LI-ION Kft. kialakított egy olyan szervizt, ahol az elhasználódott, nem megfelelően működő akkukat felújítják. A felújításra hozott akkukat szétbontják, és a benne található összes akkucellát kicserélik bevizsgált, minőségileg maximálisan megfelelőre, melyeket a Li-ION Kft. a saját nevére gyártat (LION LTD néven), és importál.
A Li-ionos akkumulátorok többsége tartalmaz beépített elektronikát. A szervizelés következő szakaszában az akku elektronikáját az új cellákhoz programozzák (ciklusszámláló, kapacitás és egyéb paraméterek). Az akkumulátor elektronikájának programozása nélkül – csak az akkucellák cseréjével – a felújítás értelmetlen, mert hibás működést eredményez (pl. hibás töltöttségi szint, üzemelési idő jelzés, nem teljes töltés).

Energia mindenhez kell

Nézzünk szét magunk körül, hány olyan dolgot, felszerelést tudunk felsorolni, amihez elemet, akkut, áramot használunk! Ugye, hogy meglepően magas szám lett az eredmény! De vajon megfelelően bánunk-e az elektromos berendezéseinkkel? Tudjuk-e, hogyan lehet környezetbarát módon megújítani a használt akkukat? Fontos-e, hogy hatékonyan hasznosítsuk az energiát, ráadásul a költségekkel is takarékoskodjunk?

A titkot a gyártók nem szeretik megosztani a vásárlókkal: NEM KELL ÚJ AKKUT VENNI! A legtöbb akku felújítható. Az akkuk kis cellákból állnak össze. Ezeket egy profi szervizben ki lehet szedni az akkuból, és mindet ki lehet cserélni. Ilyenkor szükséges az elektronikát is az új cellákhoz programozni, ezért ehhez a munkához mindenképpen nagy tapasztalattal rendelkező, megbízható szakember szükséges. Így sokat spórolhatunk, ráadásul a környezetünket is kíméljük, hiszen nem terheljük fölöslegesen soha le nem bomló anyagokkal. A felújított akku ugyanolyan értékű, mint az után gyártott vagy a gyári akkumulátor. Különbség az árban azért van, mert a felújításnál nem kell az akku burkolatát és elektronikáját, csomagolását újra megvásárolni.


Bővebb információ:
http://li-ion.hu
LI-ION Kft.
1142 Budapest, Dévényi u. 1.
Keressen minket FAcebookon vagy Twitteren!
Telefonon: (06-1) 236-0322

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Még marad a szaldós elszámolás

Október azelőrehozott napelemes igénybejelentésekrőlszólt, a péntekiMagyar Közlönybőlpedig megtudtuk, meddig maradhat szaldós elszámolásban, aki még idejében telepített napelemes rendszert -...


Mi lesz a napelemekkel?

A napelemes szakmát hatalmas csapásként érte a kormány múlt év végi döntése az újonnan létesített napelemes rendszerek hálózati visszatáplálásának megszüntetéséről, pontosabban...