A felületi kopások teszik szükségessé

Fapadlók felújítása

2012-04-21 13:53:52 | Módosítva: 2012-04-21 13:53:52

Amennyire szépek és dekoratívak az ápolt és megkímélt hajó-, svéd- vagy tömörfa padlók, annyira lehangoló a mély karcolásokkal „felszántott”, kopott felületűek látványa. Ez utóbbit többnyire a használat és a rendszeres gondozás hiánya okozza, jelentősen megrövidítve ezzel a szükséges felújítások közötti időt. Ez természetesen a padló anyagától is függ, hiszen a keménységük és a bevonatuk eltérő. Egy biztos, az elhasználódott felületű padlók felújítására előbb-utóbb sort kell keríteni.

Mikor aktuális a felújítás? A válasz e kérdésre látszólag egyszerű; amikor már a padlófelület olyan kopott, hogy a tisztítása szinte észrevehetetlen, a padló felülete pedig kopott, sérülésekkel tarkított, a bevonata pedig sok helyen a nyers fáig lekopott. A szennyeződések ilyen esetekben mélyen beszívódhatnak a padló faanyagába, és csak felületének jelentős lemunkálásával állítható vissza az eredetit megközelítő tiszta állapot.

Ezt csak a fapadlók felületének teljes lecsiszolásával lehet elérni. A nagyon elszennyeződött és nem minőségi anyagból készült hajópadlóknál azonban ez nem is lehetséges, mert a szennyeződések túlságosan mélyen behatoltak a faanyag rostjai közé, és sem vegyi kezeléssel sem csiszolással nem tüntethetők el. Az ilyen foltosodásokat a lakkozás markánsabbá teszi, soha nem lesz tiszta a padló felszíne. Az ilyen padlókat újra kell cserélni, vagy szalagparkettát, esetleg laminált padlót ajánlatos ráfektetni. Ideális esetekben azonban a fapadlók lecsiszolásával újszerű állapotba hozhatók az elhasználódott padlófelületek.

A felület lekoptatása

Minden felújítható fapadlóról először a látható sérüléseket és a kopott bevonó réteget kell teljesen eltávolítani. Ezt csak padlócsiszoló géppel lehet elvégezni. A padlók felületéről olyan vastag réteget célszerű lekoptatni, hogy tiszta, sima és sérülésmentessé váljon. A lecsiszolt anyagvastagság ugyanis befolyásolja a további felújítások lehetőségét. Míg a tömör parkettát ideális esetben akár ötször is fel lehet csiszolni, addig a szalagparketta 3,8-5 mm vastag ún. koptató keményfa felső rétegét csak egy-kétszer lehet így felújítani. Ehhez általában síkcsiszoló tárcsás gép szükséges.

A fenyőfa hajópadlóknál viszont az egyenetlen kopások, szálkásodás miatt ajánlatos nagyoló csiszoláskor több kisebb fogásban eltüntetni az egyenetlenségeket, mert a lágyabb anyagból könnyű jelentősebb réteget lecsiszolni. Ezért is lényeges a fapadlók rendszeres ápolása és kíméletes használata, mert ezzel nő az élettartamuk, és a felújítások közötti idő is hosszabb lesz. Ez parketták esetén ideális esetben akár 10-15 év is lehet, hajópadlóknál pedig a használattól függően 6-8 év.

A faanyagok fokozatosan összeszáradnak ezért a padlóelemek között rések keletkeznek, amelyek a felületi csiszolással nem tűnnek el. Ha a lécek közötti hézagok már túl szélesek, akkor érdemes az egész padlót még csiszolás előtt átrakatni. A hézagkitöltő fugaanyagok ugyanis idővel kiperegnek a résekből, és ez nemcsak rontja az egységes összhatást, hanem a padló takaríthatóságát is megnehezíti.

A padlók csiszolása végezhető saját kezűleg is, de óvatosak legyünk, mert könnyű alig korrigálható hibákat véteni a munka közben. Amúgy a gép kölcsönözhető, bár a szállítása nehézkes. A nehezen hozzáférhető helyekhez szélcsiszoló is szükséges, ami újabb kiadással jár. A munka pedig nagy figyelmet igényel. Ezért ajánlatos az ilyen munkát szakemberre bízni. A padlófelújítás viszont így többe kerül, mert a szakemberek csak lakkozással együtt vállalják az ilyen munkát, 1800-2500 Ft/m2 áron.

Parketta csiszolása

A padlófelújítás saját kezűleg is elvégezhető. Előtte a szegélyléceket, fém küszöblemezeket célszerű felszedni, és az egész helyiség berendezését ki kell pakolni. A csiszoláskor először 40-es szemcsenagyságú papírral - a fal síkjával párhuzamosan - kell a padlót sávonként oda-vissza és egyenletes sebességgel haladva végigcsiszolni. Az anyaglehordás mélységét a haladási sebességgel lehet szabályozni. A lecsiszolt sávok mindig egy kissé fedjék egymást.
Ha a padló egyenetlen felületű, előbb átlós irányban célszerű összecsiszolni az egészet, majd következhet a hosszirányú sávos nagyoló csiszolás. A géppel nem lecsiszolható fal melletti részeket szélcsiszolóval kell lekoptatni. Ezt követően az esetleges hézagokat kell speciális padlóhézagoló tapasszal besimítva kitölteni, majd következhet a simító csiszolás 60-as csiszolóanyaggal. Teljesen nyommentes felületet pedig még egy finomabb, 120-as csiszolóanyaggal való átcsiszolással lehet elérni.

A hajópadlók csiszolása

A fenyőfa hajópadlók alapanyaga puhább a parkettákénál, ezért az ilyen padlókat nagyobb gonddal kell lecsiszolni. Ha felülről szegezettek a padlódeszkák, akkor csiszolás előtt a szegeket ajánlatos mélyebbre ütni. Az anyag összeszáradása miatt előbb mindenképpen ajánlatos az átlós irányú összecsiszolás, majd következhet a szálirányú nagyolás minimális anyaglehordás mellett. Egyébként szálirányban már simító fogással célszerű a felületet finomítani, amit akár kétszer is meg lehet ismételni a csekélyebb anyaglehordás érdekében. A finomcsiszolás mindenképpen szükséges, hogy lakkozás után szép sima felületű legyen a padló. A deszkák között azonban az elszennyeződés miatt a csekély hézagok is látszani fognak.

Szalagparketták csiszolása

Mivel a szalagparketták felső kemény rétege nem túl vastag, felújításkor nem ajánlott a hagyományos csiszológépet használni, mert az nagyoláskor túl vastag réteget koptatna le a felületéből. A horizontál korongos csiszológép alkalmasabb e célra, ám ez csak az igényesebb parkettcsiszolók eszköze, kölcsönzőkben nem lelhető fel. Lakkrétege gyárilag felhordott. Egyenletes, lekoptatása a közepes szemcsenagyságú simító csiszolóanyaggal, a hengeres gépekkel nagy figyelemmel is elvégezhető. A finomító csiszolás feltétlenül szükséges, hogy a nyers fafelület teljesen sima legyen.

Felületbevonás

A teljesen simára és nyers fáig letisztított fapadlót alaposan portalanítani kell. A felületbevonást csak a por leülepedése és felporszívózása után lehet elkezdeni. A nyers fafelületre általában valamilyen erősen kopásálló lakkot szokás felteríteni. Ezek többnyire egy komponensű, vizes bázisú bevonó anyagok, bár akad közöttük néhány egy- és kétkomponensű oldószeres parkettalakk is. Bevonatuk selymes, vagy fényes, kellő védelmet szinte mindegyik 3 rétegben felhordva biztosít a padlónak.

A lakkok általában ecsettel vagy lakkhengerrel hordhatók fel, és a rétegek között előnyös a finom felületi csiszolás is, ami a rétegek tapadását erősíti. Kiválasztásukhoz érdemes előzetesen tájékozódni a különféle gyártmányok tekintetében, használatukhoz pedig szigorúan be kell tartani a gyártó előírásait.

A lakk felhordása mindig az ajtó felé haladva történjen, a rétegek közti idők betartása mellett. A kész lakkbevonatot a teljes kikeményedés miatt pár nap után lehet teljesen igénybe venni. A karbantartó felületi ápolásokat pedig 2-3 havonta ajánlott megejteni, hogy a felület hosszú éveken keresztül újszerű állapotú maradjon.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vinyl padló az egész lakásban

Avinyl padlóegy többrétegű, speciális műanyag, amely megfelelő merevséggel és kopásállósággal rendelkezik. Van rajta UV-réteg is, így a napfény kevésbé károsítja a hagyományos PVC padlóhoz...


Elektromos fűtés

Bár még a szakemberek körében is gyakran vitákat generál, az elektromos fűtés létjogosultsága a modern lakásépítészetben megkérdőjelezhetetlen. A hőszivattyútól az elektromos radiátorig...