A hiba gyorsan megszüntethető

Csöpög a csap

2012-04-19 22:29:09 | Módosítva: 2012-04-19 22:29:09

A csöpögő csapokon naponta akár egy teljes kád vize is elfolyhat, ami növeli a vízszámla összegét, de ezen túlmenően még fokozott vízkövesedést is okoz. Az ilyen hibák azonban gyorsan orvosolhatók még az elhasználódott csapbetétek esetében is. Nem is kell miattuk feltétlenül szakemberhez fordulni, mert a megfelelő alkatrészek viszonylag olcsón beszerezhetők, a munka nem igényel sok időt és speciális szerszámokat sem.

A vízcsapok közel sem egyformák, már ami a külső megjelenésüket illeti, belső szerkezeti egységeik szempontjából azonban nagyon hasonlóan működnek. A hagyományosak egy menetes orsó elforgatásával, tányérszeleppel zárják el a víz útját. A betétek mérete azonban változó, amire ajánlatos figyelni. A korszerűbb kerámiabetétes csapoknál ezt a funkciót egy vertikálisan elfordítható henger, illetve kerámia lapok végzik el. A csapok akkor kezdenek csepegni, ha ezek az elemek az állandó használat következtében megkopnak, deformálódnak. A javításkor többnyire elég a tömítést új darabbal kicserélni, bár kritikusabb esetekben akár az egész csapbetétet kell cserélni, pl. az orsó, vagy a kerámiabetét kopása miatt. Az ilyen javítások előtt mindig zárjuk el a vízhálózat szakaszoló csapját.

Orsós csapbetétek javítása

Először a csap betétjét kell megvizsgálni. A régebbi orsós tengelyű csapoknál az is előfordulhat, hogy az orsó kissé megnyitott állapotában kellemetlen, kattogó zajt hallat. Ez kopott orsóra utaló jel, és ezen már csak a komplett betétcsere (ún. szelepfelsőrész) segíthet. Ám akár a tömítés cseréhez, akár a teljes csapbetét kicseréléséhez magát a betétet kell kiszerelni a csaptestből. Ez a csap forgató gombjának leemelése után lehetséges. A gombokat többnyire műanyag tüskés csapok rögzítik a csapbetét tengelyfuratába, vagy önzáró, hornyolt bordás hüvelyek szorítják a helyükre. A rögzítő csap kiemelésével, illetve a gomb erősebb felhúzásával már mindegyik leemelhető. Egyéb csavaros rögzítések is léteznek, de a takaró műanyagbetétek óvatos kipattintásával már hozzáférhető a gombot rögzítő elem, amelynek kiemelése után lehúzható a gomb.

Ezután már viszonylag könnyű a betétet, azaz a szelepfelsőrészt kihajtani a csap fészkéből. Ezek általában a hagyományos és modern vonalú szólócsapokból, illetve a két orsós keverő csaptelepekből is villáskulccsal, állítható pofás szerelőkulccsal kihajthatók. Az univerzális cső, vagy vízpumpafogó durva sérüléseket okozhat, ezért ezek használata nem ajánlott!

Következő feladat, hogy ellenőrizzük a szeleptányér tömítését. Legtöbbször ennek kopása okozza a csöpögést. Kicserélése percek alatt elvégezhető, ha van megfelelő méretű tömítőgyűrű vagy gumitárcsa. Ám mivel az ilyen csapbetétek csak működési elvükben hasonlóak, méretükben eltérőek, a megfelelő tömítést célszerű a kiemelt darabot mintaként használva beszerezni. Az egységcsomagokban több, ritkán használatos tömítés is van, ezért nem gazdaságosak. A különféle tömítések a szerelvény szaküzletekben könnyen beszerezhetők.

A szeleptányérok kiképzése sem egyforma, vannak csavaros-, kúpcsapos-, vagy tányérperemes rögzítésűek. Mindig csak a megfelelő méretű és kialakítású betét kerüljön a kopott darab helyére. Ilyenkor nem árt a csaptengely felső gumi O-gyűrűjének épségét is megvizsgálni. Ezek kopása is okozhat csepegést a csap tetején. A felső lapos anya kihajtása, vagy a felréselt alátét kiemelése után ehhez is hozzáférhetünk, csere esetén némi szilikonos zsírral megkenve szereljük vissza a helyére. Ilyenkor a tengely menetes részét is ajánlott megzsírozni. A csaptest szelepülését is érdemes megvizsgálni, az esetleges lerakódásokat könnyű lekaparni a szelepülés felületéről, mert ezek a tömítés épségét károsíthatják. Az így kijavított csapbetétet már vissza lehet szerelni a helyére.

Ha teljes szelepfelsőrészt cserélünk, akkor ajánlatos a régit mintaként magunkkal vinni, mert ez megkönnyíti a megfelelő cserealkatrész kiválasztását. Ilyen javításoknál egyébként célszerű a sérült, vagy lazán a tengelyre illeszkedő gombot, csapkereket is újra cserélni. Ezek az alakrészek is megvásárolhatók a szerelvény üzletekben. Kádtöltő csapoknál párban érdemes cserélni.

Egykaros csapok kerámiabetéteinek javítása

Bár igaz, hogy ezek a csapok sokkal ritkábban hibásodnak meg, de a kemény csapvíz, a gyakori használat ezeket sem kíméli, és a kopás csepegést is okozhat.
A kar leszerelése általában könnyű. A rögzítő csavarját osztott színű műanyag betét rejti, kihajtása után a kar már könnyen leemelhető a betét csaprészéről. A csepegés oka többnyire a vízkő lerakodás, enyhébb esetben a speciális kenőanyag kimosódása. Szerencsés esetben egy alapos tisztítással, citromsavas oldattal történő vízkőmentesítéssel, és a szilikonos kenőanyag pótlásával megszüntethetők a hibák. A betét kiemeléséhez a kerámiabetétet rögzítő menetes gyűrűt kell kihajtani. A betét zárólapja alatt vannak a csepegést okozó és esetlegesen kopott kerámialapok. Kiemelésük után juttassunk szilikonos zsírt közéjük, az egyenletes eloszlatás az alkatrészek megmozgatásával biztosítható.

Ha nem túl kopottak, akkor újra visszaszerelve megszűnik a csepegés. Ezzel ugyan elodázhatjuk a betétcserét, ám nem árt, ha még kiszerelt állapotban biztosítékként- beszerzünk egy teljesen új kerámia betétet. Kis szerencsével ez nem okozhat gondot, ha eleve olyan csaptelepet vásárolunk, amelynek az alkatrész pótlása biztosított. A hazai gyártású és márkás csaptelepekhez könnyen lehet cserealkatrészeket vásárolni, ám a távol keleti gyártmányoknál már kisebb ennek az esélye. A kerámia betétek mérete különféle, de ha a szelepülésük és magasságuk megfelelő, a szokványos csaptestekbe könnyen beszerelhetők.

A perlátorok sem örökéletűek

A csapoknál már szinte általános tartozék a perlátor, azaz a gyöngyöző betét. Ez a kifolyócső végébe erősített, és több szűrőt tartalmazó menetes betét némileg csökkenti a kifolyó víz mennyiségét a takarékos vízfogyasztás érdekében. Ám idővel a kemény víz hatására fokozatosan elvízkövesednek, és jelentősen csökkenthetik a kifolyó víz mennyiségét. Erre a kiömlő vízsugárból lehet következtetni, no meg a perlátor szegélye mellett kialakuló vízköves „gallér” is erre figyelmeztet.

A betét tisztítását már ekkor érdemes megkísérelni. A perlátort kiszerelve vízkőoldóban, ecetes vagy citromsavas oldatban hosszasan áztatva esetleg még kitisztíthatók az eltömődött szűrőlyukak. Visszaszerelésük után láthatóan erősebb lesz a kifolyó víz sugara, ám a nagyon eltömődöttek már nem tisztíthatók ki teljesen, ezért helyettük ajánlatos újat vásárolni, és azt visszaszerelni a kifolyócső végére. A szereléshez villáskulcsot célszerű használni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fürdőszoba átgondoltan

Fürdőszobát tervezni sokkal komolyabb megfontolást igényel, mint egy átlagos lakószobát, mert minden berendezési tárgy fix helyet kap, és mindezekhez falon belüli egységek is tartoznak. Utólagos...


Jó tömítőanyag vizes helyiségekbe

Építkezésnél felújításnál bármikor szembetalálkozhatunk azzal a problémával, hogy milyen is egy jó tömítőanyag.