Az otthont öltöztető illatok

Az illóolajokkal történő gyógyítás, természetes légfrissítés, relaxálás újra renesznszát éli. Kis befektetéssel - hiszen csak egy aromamécses kell hozzá - lakásunkat hangulatunknak, vagy egészségi állapotunknak megfelelő illattal tölthetjük be.

A növények illóolajai

Az illóolajok a növényi anyagcsere melléktermékei, amelyet külöféle eljárásokkal lehet kivonni. Ezeknek az olajoknak a neve onnan ered, hogy szobahőmérsékleten maradéktalanuk elillannak. Azaz, ha illóolajat cseppentünk egy papírlapra az kis idő múlva onnan nyom nélkül elilan. Ha zsíros nyomot hagy, akkor hígított, vagy nem tisztán illóolaj-tartalmú volt az anyag, amivel e kísérletet elvégeztük.
Az illóolajak ára rendkívül változatos. Ennek oka, hogy bizonyos növények nagy mennyiségben tartalmazzák ezeket at anyagokat, könnyű kinyerni belőlük, így ezek viszonylag olcsóbbak. Más növények nagyon kis mennyiségben tartalmazzák az értékes összetevőket, ami értéküket is meghatározza.
Az illóolajok illata rendkívül intenzív, összetevőiknek a száma akár ötszáz is lehet. A borsmenta nagyon karakteres illóolaja laboratóriumi vizsgálatok szerint egymilliószoros hígításban is megkülönböztethető illatú, íze pedig még négymilliószoros hígításban is felismerhető.
Az illóolajok gyógyászati, relaxációs hatása azon alapul, hogy a szagok nagyon fontos szerepet töltenek be mindennapjainkban. Ennek ellenére, míg a színekre vannak külön szavaink, a szagok, illatok megkülönböztetésére nincsenek. Az orrüregben elhelyezkedő szaglószervünkben százmillió szaglósejt működik. A látással és hallással ellentétben a szagingerek közvetlenül jutnak el az agyba, hiszen a szagló nyálkahártya sejtjei agyidegsejtek.

Az illóolajok fő tulajdonságai

Hatóanyag-koncentrációjuk magas (ezért mindig hígítva használandók), állandóan, és intenzíven párolognak szobahőmérsékleten is. Forráspontjuk 100 °C fölötti, vízben nem oldódnak. Belsőleg használva, kis koncentráióban oldhatjuk az illóolajokat mézben, tejszínben, tejben, alkoholban, tojás sárgájában. Az összes természetes illóolaj baktériumölő és fertőtlenítő hatású. Az eukaliptusz illóolaja például még a vírusokat is elpusztítja. Használatuk során kérjük ki szakember tanácsát, mivel vannak olajok, amelyek helytelen dózisban, belsőleg használva görcsöket is okozhatnak. Ilyen a kakukkfű, kömény, vagy a zsálya.
Számos aromalámpákban párologtatható illatosító készítmény van forgalomban, ezeknek azonban nem mindegyike illóolaj. Az olcsóbb készítmények általában szoba levegőjének illatosítására alkalmasak, de ezeknél gyógyhatással nem számolhatunk. Belsőleg pedig tényleg csak természetes, növényekből kinyert tiszta illóolajat használjunk. Nátha esetén egyik legjobb orvosság a kockacukorra cseppentett citrom illóolaj, de csak akkor, ha nem citrom illatú olajról, hanem citrom illóolajról van szó!

Az illóolajok használata

A növények illóolajait többféle módon használhatjuk a mindennapokban. Legismertebb módszer ezek párologtatása illatosító lámpával. Az illatosító lámpák rengeteg színben, formában kaphatók: köztük iparművészeti remekekből is válogathatunk, ahol az illat mellett a meghitt fény is hozzá tartozik a lámpa "szolgáltatásaihoz". Emellett meghűlés és légúti betegségek esetén inhalálhatunk az illóolajokkal, szaunázáskor is élvezhetjük nyugtató hatásukat. Borogatásoknál is alkalmazhatjuk e növényi termékeket, vagy fürdővízhez keverve. Ezeken kívül masszázsolajok alkotórészeként is ismertek, de parfümöket is készíthetünk, vagy belsőleg is alkalmazhatjuk az illóolajakat.
Az illóolajok párologtatásának elterjedt eszközei a különféle aromamécsesek, amelyben egy kis gyertya, vagy mécses melegíti a fölötte lévő tálkában levő vizet, és az abba csepegtetett illóolajokat. Az illóolajokat közvetlenül a radiátorokon elhelyezett párásító edények, tálcák vizébe is tehetjük, csak ebben az esetben nem tudjuk szabályozni az illat intenzitását. Aromalámpák esetén - ha elegendőnek érezzük a levegőben az illóolaj koncentrációját - egyszerűen eloltjuk a mécsest, és letakarjuk az olajat tartalmazó tálkát. Ügyeljünk arra, hogy az illóolajat ne közvetlenül, hanem vízbe cseppentve párologtassuk. Ennek híján heves égéssel belobbanhat az olaj.
Az aromalámpa csészéjének vizébe 5-20 csepp olajat szokás tenni. Ez a mennyiség függ a helyiségben tartózkodók egyéni illatérzékenységétől és az illóolaj fajtájától is, hiszen vannak intenzívebb és kevésbé erős illatú kivonatok. Ha egyszerre egyféle olajat párologtatunk, akkor karakteres, könnyedén megkülönböztethető illatra számíthatunk. Illóolaj keverékkel is próbálkozhatunk, ám ez esetben ne keverjünk háromnál többfélét egyszerre, mert kellemetlen illat-kavalkádot kaphatunk.


A fürdővízbe ne közvetlenül cseppentsük az olajat, mert szétfut a felszínén. Helyette előbb keverjük el az olajat tejben, vagy szagtalan és tartósító-mentes folyékony szappanban, és ezt öntsük a fürdővízbe. A tejben oldott illóolaj a száraz bőrnek is jót tesz.
Masszázsolajat házilag is készíthetünk, mindössze arra van szükség, hogy mandulaolajba, mogyoró-, vagy jojobaolajba cseppentsük az illatot szolgáltató illóolajokat.
Parfüm készítésének legjobb alapanyaga a jojobaolaj, amelynek 10 ml mennyiségéhez 15-30 csepp illóolajat, vagy azok keverékét vegyítsünk.
A másik illatszer, ami növényi illóolajokból készülhet a kölni, ennek alapja a jojobaolaj helyett alkohol és víz, aminek 50 ml mennyiségéhez 40-60 csepp illóolajat keverjünk.
Belsőleg mindig csak kis mennyiségben (2-3 csepp/alkalom), naponta maximum háromszor alkalmazzuk az illóolajakat. Egy ilyen kúra időtartama összesen ne haladja meg a három hetet!
Az illóolajat ne közvetlenül, hanem valamilyen vivőanyagba csöppentve (méz, kockacukor) vegyük be, és belsőleg alkalmazva konzultáljunk szakemberrel!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert

Címkék: illat, illóolaj

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szobaillatosítók

Aki rendszeresen takarít, nemdohányzik az otthonában, ésgyakran szellőztet, annak lakásában a levegő tisztának és frissnek mondható. Ez azonban csak vágyálom, amit számos körülmény befolyásol, és a...


A szagtalan WC titka

A lakóterekben a levegőt többféle terhelés éri, melyek a mindennapi tevékenységünkből adódnak. A levegő elhasználását a CO2 feldúsulását nagyon nehezen tudjuk érzékelni, a páratartalom...