Téli előkészületek a kertben

Kertünk növényei közül nem csak a fagyérzékenyeknek van szükségük téli felkészítésre, hiszen minden egyedet megviselhetnek a hideg évszak időjárási viszonyai.

A díszfák, cserjék műtrágyázását és öntözését már nyár végén abba kellett hagyni, hogy a vesszők beérhessenek, azaz ne növekedésük közepette köszöntsön rájuk a tél. Az augusztus végi hajtásnövekedések mostanra már megfásodnak, és felkészülten várják a telet.
Metszeni ilyenkor ősszel jobban ráér az ember, mint tavasszal, ám ennek ellenére érdemes tél végére hagynunk ezt a munkát, mert akkor látható, hogy a téli fagyok milyen károkat okoztak. Ha most metszünk és kemény tél lesz, akkor a visszafagyott, elpusztult részek eltávolításával kezdhetjük - majdnem elölről - a metszést tavasszal is.
A rózsák, szőlők tövét kupacoljuk fel földdel, védendő a tövüket. Az örökzöldek, főleg a törpe örökzöldek köré hordjunk lombot, ami véd a kisebb fagytól, és a takarás hatására az olvadás is hamarabb indul meg. Az örökzöldek télen is vesznek fel vizet, hiszen lombjuk, ha csak minimálisan is, de párologtat. Ha csak jéggé szilárdult víz van jelen a talajban hosszú időn át, akkor sem megfagynak ezek a példányok, hanem a relatív vízhiánytól egyszerűen kiszáradnak.
A fagyérzékeny növényeket - ha tudjuk - fektessük a földre, és takarjuk lombbal. Ha ez nem járható út, akkor se fóliával, hanem papírral tekerjük be a már lombtalan vesszőket - fagyvédelem gyanánt. Ez a megoldás persze csak kisebb növények esetén kivitelezhető.
A laza ágrendszerű örökzöldeket madzaggal kössük össze, hogy a hó ne tudja szétnyomni ágaikat. Amennyiben az örökzöldek (tuják, oszlopos borókák stb.) lombját rendszeresen nyírjuk, úgy tömöttebb, kompaktabb lombozatot fejleszt a növény, ami kötözés nélkül is jobban ellenáll a hónyomásnak.
A lehullott lombot csak abban az esetben használjuk fel növények töve körüli talajtakarásra, vagy komposztálásra, amennyiben az egészséges volt, nem pedig betegség következtében hullott le.
A fagyérzékeny növények többsége, már a teleltető helyén tölti a novembert. A dézsásokat beköltöztetésük után párszor permetezzük le szisztemikus rovar-, és gombaölő szer keverékkel, mivel teleltetés során a növények fogékonyabbak bizonyos betegségekre, és egyes kártevők is rendszeresen megjelennek rajtuk a téli pihenőidőszak alatt.
E mediterrán eredetű növényeken (leander, mályvarózsa, citrusfélék stb.) rendszerint megjelennek a liszteskék (üvegházi molytetvek), levéltetvek, pajzstetvek, amelyek ellen ha nem védekezünk, tavaszra legyengítik, sőt el is pusztíthatják növényeinket.
A magasabb páratartalom, az alacsony hőmérséklet, és gyakorta a fényhiány is fellép a teleltető-helyiségben, ami végül is a növények szempontjából kényszermegoldás a téli hónapok átvészelésére. Ezek a körülmények mind a gombás fertőzések terjedésének kedveznek.
Ezt elkerülendő rendszeresen szellőztessünk, csökkentve a páratartalmat, és csak annyit öntözzünk, hogy növényeink lankadását megakadályozzuk, de a növekedés ne induljon meg. Ha a pincében, lakásban teleltetett mediterrán növényeinken hajtásnövekedést tapasztalunk, akkor csökkentsük az öntözést, a helyiség hőmérsékletét.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nzr

Címkék: tél, előkészület

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Közel nulla energetikai szint

Többször írtunk már arról, hogy 2019 elejétől új épületre csak akkor kaphatunk használatbavételi engedélyt, ha az megfelel aköltségoptimalizált követelményszint hatósági előírásainak.


Téli csúszásmentesítés

A téli csúszásmentesítés két fő feladata a hó eltakarítása és a csúszást megakadályozó anyagok kiszórása a különböző burkolatokra. A tavalyi téllel ellentétben idén már eddig is jócskán...