Honeywell C8600A1000

Szénmonoxid vészjelző készülék

Az utóbbi években a gyártók és forgalmazók áldásos tevékenysége nyomán csökkent a szénmonoxid mérgezésben elhunyt emberek száma. A tavalyi évben "már csak" 10-en haltak meg, ami örvendetes csökkenés a korábbi évekhez képest. A statisztikai adatok jól mutatják, hogy a szénmonoxid mérgezés odafigyeléssel és egy kis befektetéssel megelőzhető.

A legmodernebb fűtési rendszerben is adódhatnak nem várt események (madár a kéményben, szélturbulencia stb.), amely során a füstgáz a belső légtérből nem tud eltávozni, és meg is történt a baleset. A mind nagyobb igényt látva számos helyen kaphatók ma már különféle kialakítású, változatos szolgáltatásokkal rendelkező szénmonoxid érzékelő és riasztó készülékek. Az értékesítési tapasztalatok szerint a vészjelzők forgalma azután ugrik meg, amint egy tragikus végű mérgezési esetről hírt ad a média.
Remélhetőleg nem a tisztelt olvasó lesz az, akiről szól a hír, de nézzen körül otthonában, esetleg hívjon fűtéstechnikai szakembert, és győződjön meg róla, hogy megfelelő biztonságban van-e Ön és családja a szénmonoxid mérgezéssel szemben. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a rendszeresen karbantartott, új építésű, vagy "jónak kinéző" rendszerek is potenciális veszélyforrások.
Hallottunk olyan esetről, ahol egy kültéren vezetett kéményből egy adott széljárásnál és szélsebességnél a falról lelógó vakolatdarabon megtört áramlás vezette be a kéményből távozó füstgázt, és ezzel a halálos mérget is a fürdőszoba nyitott ablakán.
A szénmonoxid vészjelző elengedhetetlen az olyan lakásokban, házakban, ahol fosszilis tüzelőanyagokat használnak fel, égetnek el (gáz, olaj, fa, szén) akár fűtésre, főzésre vagy csak design elemként.
A vészjelző készülék kiválasztásánál nem mindegy, hogy családunk életét mire bízzuk! A Honeywell C8600A1000 típusú vészjelző készülék kiváló minőségével, megbízhatóságával és nem utolsó sorban megfizethető árával ért el kiemelkedő piaci pozíciót.
A készülék kifejlesztésekor a vonatkozó szabványoknak való megfelelésen túl külön hangsúlyt fektettek a téves riasztások kiküszöbölésére, elkerülve ezzel a nem kívánt pánikhelyzetet. A készülék konstrukciójából adódóan képes szimulálni az emberi szervezet szénmonoxidra adott reakcióját, és csak akkor jelez, ha a helyiségbe az egészségre valóban ártalmas mennyiségű szénmonoxid kerül.
A szénmonoxid az emberi szervezetben felhalmozódva okoz mérgezést. Kis szénmonoxid koncentráció hosszú távon is elviselhető, ám nagyobb mennyiség belégzése különböző tüneteket okoz. A vészjelző érzékelője a szénmonoxidot elnyelni képes speciális gélt tartalmaz. Az elnyelt szénmonoxid molekulák mennyiségétől függően a gél elszíneződik, a rajta átsugárzott infravörös fény erősségét gyengíti. A készülék akkor jelez, ha a gélen átjutó fényerősség egy meghatározott érték alá csökken.
Más konstrukciókkal ellentétben ez a működési mód alacsony, komoly tüneteket még nem okozó szénmonoxid koncentráció esetén csak akkor riaszt, ha a mérgező anyag jelenléte a helyiségben hosszabb ideig tapasztalható. Ha egy kisebb széllökés miatt a kazánból csekély mennyiségű füstgáz jut vissza a lakásba, a Honeywell szénmonoxid vészjelző nem riaszt, hiszen nincs a helyiségben az egészségre káros mennyiségű szénmonoxid. Ha a viharos idő elhúzódása, vagy a kazán, esetleg a kémény hibája miatt a légtérben nagyobb mennyiségben halmozódik fel a szénmonoxid, a készülék jelezni fog.
A vészjelző mindig jóval a komolyabb mérgezés kialakulása előtt jelez. Az egészségre még nem ártalmas szénmonoxid koncentráció esetén a készülék nem azonnal riaszt, elkerülve ezzel a téves és fölösleges riasztásokat.

Bognár Gábor
okl. gépészmérnök
Honeywell Kft.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Előzzük meg a szénmonoxid mérgezést

A fűtési idény kezdetekor sajnos rendszeresen megtörténnek az első balesetek, sőt tragédiák is. Talán ez az időszak még veszélyesebb, mint amikor már beállt a fűtésrendszerünk egyensúlya,...


Nyáron is sok a CO-mérgezés

A fűtési szezonon kívül sem telik el úgy egy nap, hogy ne következne be egy vagy több szén-monoxid-mérgezés. A meleg nyári időben ugyan nem fűtünk, de ez nem jelenti azt, hogy ne kellene...