Illatárasztó növények

Az ablak- és erkélyládák virágai a szép színükön kívül, kellemes illatukkal is kitűnhetnek. A különböző fűszernövények igazi pikáns illattal árasztják el környezetünket.
A petúniák például az első fagyokig szakadatlanul virágoznak és illatoznak. A napos helyet kedvelik, rendszeres öntözéssel és némi tápoldatozással gyönyörűek lesznek. A szagos rezeda (odorata) sem a szerény külsejével, hanem kellemes illatával tűnik ki. Nagymamáink kedvelt virága szintén a fagyok beálltáig virul.
A kerti vanília elnevezés nagyon találó az erősen, vaníliához hasonlóan illatozó virágra. Többnyire ibolyaszínben virágzik, de néha előfordul fehérben is. Legtöbbször egynyári virágként szokás nevelni. A fagyoktól védett hűvös, de világos helyen lehet átteleltetni. Az előnevelt palántát legjobb virágládába ültetni, és napos helyre tenni. Ezen felül már csak bőséges vízellátást igényel. A sarkantyúka, illetve kapucnivirág belseje nektárt tartalmaz. Virágszíne a halvány sárgától egészen a barnás-bordóig minden árnyalatban megtalálható. Virágai egész nyáron nyílnak, leveleit egyes helyeken salátaként fogyasztják. Igénytelen, szinte minden földben megél, de kedveli a kötöttebb földet. Az illatos ternye júniusi virágzása idején olyan gazdagon nyílik, hogy zöld levelei szinte nem is látszanak ki. Napfényigényes és a szárazságot is elviseli, de csak kifejlődött állapotban. A jó vízáteresztő meszes talajt kedveli, tápigénye csekély.
A csüngő szegfű napos, meleg fekvésben nyílik egész nyáron át. Ezért érdemes napsütötte, de huzatmentes helyre kitenni. A meszes és tápdús talajt kedveli, az esőzéstől óvni kell. A bazsalikom is kellemes illatárasztása miatt kedvelt. Ételek fűszerezéséhez előszeretettel használják. A napfényes fekvést és a laza, könnyen melegedő, közepes tápanyagtartalmú talajt kedveli. Mérsékelt vízigényű. Visszavágásakor erősen bokrosodik.
A kakassarkantyúnak (Plectranthus australis) a levelei illatoznak. Gyors növésű, ezért hamar eléri az egy méteres hajtáshosszúságot. A hajtáscsúcsok lecsipkedésével bokrosítható, levágott hajtásai meggyökereztetésével pedig szaporítható. A tápdús talajt kedveli, rendszeres öntözés mellett.
Illatos levelű még a díszcsalán is, melynek jelentéktelen virágai a levelek hónaljában nyílnak, rövid fürtökben. Jó szerkezetű tápdús talajban, és napfényes fekvésben szépen színeződik. Annyira vízigényes, hogy a rendszeres öntözéséről gondoskodni kell.
A rózsamuskátli is illatos levelű, méghozzá citromillatú. Virágai fehér, rózsaszín vagy bíborpiros színűek, többnyire kicsik, de kecsesek. Tőzeg alapú földkéregben, (Florasca C) típusföldben nevelkedhet a legmegfelelőbben. Nyáron kéthetente kell tápoldatozni, a túlöntözéstől viszont óvni kell. Ezenkívül hasonlóan finom illatúak a menta, mandula, kókuszdió, alma, eukaliptusz vagy kámfor illatú muskátliféleségek. Valamennyien a világos és tápdús helyeket kedvelik. A jó illatú fűszernövények közül a legközismertebbek a rozmaring, a borsikafű, a menta, a levendula, a kakukkfű, a zsálya és a szurokfű. Ezeket a fűszernövényeket előszeretettel használjuk is a mindennapi háztartásunkban.

Könyvajánló: Holló és Társa Kiadó
Fűszernövények cserépben, dézsában, virágládában

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: illat

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A szagtalan WC titka

A lakóterekben a levegőt többféle terhelés éri, melyek a mindennapi tevékenységünkből adódnak. A levegő elhasználását a CO2 feldúsulását nagyon nehezen tudjuk érzékelni, a páratartalom...


Panelházak épületgépészeti problémái

A lakótelepi lakások komfortját, használhatóságát jelentősen befolyásolja azok épületgépészete. Mivel állandó, vagy időszakos használatuk során intenzív terhelésnek vannak kitéve, ezért cseréjük...