Illatárasztó növények

Az ablak- és erkélyládák virágai a szép színükön kívül, kellemes illatukkal is kitűnhetnek. A különböző fűszernövények igazi pikáns illattal árasztják el környezetünket.
A petúniák például az első fagyokig szakadatlanul virágoznak és illatoznak. A napos helyet kedvelik, rendszeres öntözéssel és némi tápoldatozással gyönyörűek lesznek. A szagos rezeda (odorata) sem a szerény külsejével, hanem kellemes illatával tűnik ki. Nagymamáink kedvelt virága szintén a fagyok beálltáig virul.
A kerti vanília elnevezés nagyon találó az erősen, vaníliához hasonlóan illatozó virágra. Többnyire ibolyaszínben virágzik, de néha előfordul fehérben is. Legtöbbször egynyári virágként szokás nevelni. A fagyoktól védett hűvös, de világos helyen lehet átteleltetni. Az előnevelt palántát legjobb virágládába ültetni, és napos helyre tenni. Ezen felül már csak bőséges vízellátást igényel. A sarkantyúka, illetve kapucnivirág belseje nektárt tartalmaz. Virágszíne a halvány sárgától egészen a barnás-bordóig minden árnyalatban megtalálható. Virágai egész nyáron nyílnak, leveleit egyes helyeken salátaként fogyasztják. Igénytelen, szinte minden földben megél, de kedveli a kötöttebb földet. Az illatos ternye júniusi virágzása idején olyan gazdagon nyílik, hogy zöld levelei szinte nem is látszanak ki. Napfényigényes és a szárazságot is elviseli, de csak kifejlődött állapotban. A jó vízáteresztő meszes talajt kedveli, tápigénye csekély.
A csüngő szegfű napos, meleg fekvésben nyílik egész nyáron át. Ezért érdemes napsütötte, de huzatmentes helyre kitenni. A meszes és tápdús talajt kedveli, az esőzéstől óvni kell. A bazsalikom is kellemes illatárasztása miatt kedvelt. Ételek fűszerezéséhez előszeretettel használják. A napfényes fekvést és a laza, könnyen melegedő, közepes tápanyagtartalmú talajt kedveli. Mérsékelt vízigényű. Visszavágásakor erősen bokrosodik.
A kakassarkantyúnak (Plectranthus australis) a levelei illatoznak. Gyors növésű, ezért hamar eléri az egy méteres hajtáshosszúságot. A hajtáscsúcsok lecsipkedésével bokrosítható, levágott hajtásai meggyökereztetésével pedig szaporítható. A tápdús talajt kedveli, rendszeres öntözés mellett.
Illatos levelű még a díszcsalán is, melynek jelentéktelen virágai a levelek hónaljában nyílnak, rövid fürtökben. Jó szerkezetű tápdús talajban, és napfényes fekvésben szépen színeződik. Annyira vízigényes, hogy a rendszeres öntözéséről gondoskodni kell.
A rózsamuskátli is illatos levelű, méghozzá citromillatú. Virágai fehér, rózsaszín vagy bíborpiros színűek, többnyire kicsik, de kecsesek. Tőzeg alapú földkéregben, (Florasca C) típusföldben nevelkedhet a legmegfelelőbben. Nyáron kéthetente kell tápoldatozni, a túlöntözéstől viszont óvni kell. Ezenkívül hasonlóan finom illatúak a menta, mandula, kókuszdió, alma, eukaliptusz vagy kámfor illatú muskátliféleségek. Valamennyien a világos és tápdús helyeket kedvelik. A jó illatú fűszernövények közül a legközismertebbek a rozmaring, a borsikafű, a menta, a levendula, a kakukkfű, a zsálya és a szurokfű. Ezeket a fűszernövényeket előszeretettel használjuk is a mindennapi háztartásunkban.

Könyvajánló: Holló és Társa Kiadó
Fűszernövények cserépben, dézsában, virágládában

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: illat

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Panelházak épületgépészeti problémái

A lakótelepi lakások komfortját, használhatóságát jelentősen befolyásolja azok épületgépészete. Mivel állandó, vagy időszakos használatuk során intenzív terhelésnek vannak kitéve, ezért cseréjük...


Szobaillatosítók

Aki rendszeresen takarít, nemdohányzik az otthonában, ésgyakran szellőztet, annak lakásában a levegő tisztának és frissnek mondható. Ez azonban csak vágyálom, amit számos körülmény befolyásol, és a...