A modern bútor fontos és látványos alkatrésze

Alumínium keret

2013-04-29 11:42:16 | Módosítva: 2018-04-18 10:12:29

A kortárs bútorok elterjedése hozta magával az alumínium trend előretörését a bútorgyártásban. A minimál dizájnhoz kapcsolódóan nehéz ma már elképzelni egy konyhabútort alumínium és alumínium színű alkatrészek nélkül. A termékek közül a legmeghatározóbbak a front felületen megjelenő alumínium ajtókeretek.

A Forest választékából a tervezők és végfelhasználók kedvükre válogathatnak a bútor egyéb elemeihez illeszkedő különböző keretek közül. A szélességi méreteken kívül a profilok alakja is különböző lehet. A fenti paraméterek a beszerelhető szerelvények típusait is meghatározzák, például keskeny keretekhez speciális pántokat használunk, 35 mm szélességnél 26 mm átmérőjű pánthelyfuratot, 45 mm szélesség felett pedig 35 mm átmérőjű pánthelyfuratokat készítünk.

A Forest Hungary Kft. hazánk egyik meghatározó bútoripari alumínium keret gyártója elsősorban szerelésre kész, vagy összeszerelt állapotban szállítja a terméket, akár üvegezett állapotban is. Jelenleg 14 féle üvegbetét közül válogathatunk. A látszólag egyszerű kialakítású keretek szerelése azonban némi szakértelmet igényel. A szerelést mindig egy puhább felülettel ellátott asztalon végezzük az alumínium felület sérülékenysége miatt. Szerelt keretek alkalmazása esetén is szükség lehet a termék szétszerelésére, ami kellő körültekintést igényel. A keretdarabokat acél sarokvasak tartják össze csavarok segítségével. 

A csavarok kihajtása után a keretdarabokat önmagukkal párhuzamosan húzzuk szét, hogy sarkai ne feszüljenek, mert az érzékeny profil sérülhet, és összeszereléskor már nem lesz olyan szép a 45 fokos illesztés (szaknyelven: gér). Az üveget és a sarokvasakat óvatosan távolítsuk el, majd a szükséges műveletek elvégzése után (pl. felnyíló vasalat szerelése), fordított sorrendben szereljük össze a keretet. Ennek során figyeljünk oda, hogy a sarokvasak egyik oldala kismértékben homorú, a másik domború. Az összes sarokvasnak a homorú oldalával kell az ajtó külső oldala felé néznie, hogy a gérek szépen illeszkedjenek. A másik fontos szempont, hogy az üvegárokban elhelyezkedő gumiprofilba úgy illesszük be az üveget, hogy az ne gyűrődjön fel. A csavarokat egymás után kisebb erővel húzzuk meg, majd még egyszer erősebben.

A fogantyúk egyes kereteknél az üvegre, vagy az üvegen keresztül rögzíthetők. 

Az utóbbi esetben gumi alátétgyűrűket kell alkalmazni, hogy az üveg repedését megakadályozzuk. Az ún. paszpartrúrás kereteknél pedig vastag alátét gyűrűvel tehermentesítjük az üveget, amely szintén megtalálható a Forest választékában. Az összeszerelt kereteket a fa ajtókhoz hasonlóan pántokkal rögzítjük a szekrénytesthez.  Megfelelő kézügyesség, gyakorlat és gépi felszereltség esetén magunk is elvégezhetjük a keretek kialakítását, hiszen az alumínium profilok egy része szálban is kapható, a szükséges szerelvényekkel együtt. Kezdőknek célszerű próbavágásokat végezni a megfelelő eredmény elérése céljából. Kulcsfontosságú a megfelelő rögzítő furatok kialakítása, hiszen ezek fogják az illesztéseket összehúzni. 

A profilok formai kialakításáról a forgalmazó honlapján tájékozódhatunk a www.foresteu.com honlapon. A kerethez illeszkedő alumínium fogantyúkat szintén szép számmal találhatunk itt, csakúgy, mint a stílushoz kiválóan illeszkedő, szintén alumínium fali panel rendszereket (Wall Sys, Boi), fogantyú nélküli ajtók megvalósításához alkalmazható síneket (Gola rendszer) vagy lábazati keretrendszert (Podest). Az alumínium rendszerek nem igényelnek karbantartást, tisztításuk karcmentes tisztítószerekkel történhet.

Bővebb információ:

Forest Hungary Kft.
8900 Zalaegerszeg, Hock János út 90/A.
Telefon: (+36-92) 507-800
Fax: (+36-92) 507-890
E-mail: info@foresteu.com
www.foresteu.com

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Műanyagok UV állósága

A fokozatos fejlesztések folyamán az alapként szolgáló polimerfajták egyedileg változó hátrányos tulajdonságait, különféleképpen küszöbölik ki. Ez különösen a külső térben használatos műanyagoknál...


Rusztikus környezet

Rusztika eredeti értelemben parasztos művet jelent. Durván kinagyolt felületekkel az épületek kövein, bútorokon is. Nálunk a szó hallatán legtöbben az osztrák hegyvidéki vagy bajor bútorokra...