Tolóajtó szerelvények

2011-01-07 20:25:39 |

A tolóajtós rendszerek egyre kedveltebbek a bútorpiacon, aminek több oka is van. Napjainkban a lakások jó részét gardrób szobákkal vagy szekrényekkel tervezik. Ezek lezárásához a tolóajtók a legalkalmasabbak kis helyigényük miatt. A tolóajtóknak továbbá megjelenés szempontjából is tág teret biztosítanak a sokféle anyagból és színben elérhető betétanyagok.

Egy tolóajtó rendszer fő részei: az ajtókeret vagy fogantyúprofilok, a görgők és a vezetősínek, a porvédő kefecsíkok, és az ajtórögzítő rugók, amelyek mind nagy választékban megtalálhatóak a Forest Hungary Kft. választékában.
Ha az ajtóknak térelválasztó szerepe is van, az ún. 10-es rendszereket célszerű választani, mert ezek mindkét oldalról esztétikusak. Nevüket a bennük betétként alkalmazott 10 mm-es forgácslapról kapták. Vázuk egy alumínium keret, melybe nemcsak 10, hanem 4 mm-es betéteket is elhelyezhetünk egy műanyag betét segítségével, például üveg tükör, fa és műanyag struktúrlemezek formájában.
A profil kialakítása olyan, hogy a keretdarabok pontos hosszának leszabása után speciális csavarokkal egyszerűen csak össze kell azokat csavarozni. Az alumínium keret foglalja magába a görgőket, amelyek így egyik oldalról sem láthatók. Egy ajtó súlya 50 kg lehet, tehát igen nagy méretű ajtókkal is számolhatunk. A különböző neveken kapható profilok, például az Idea és a Tower, keresztmetszetben és formai kialakításban különböznek egymástól.
A 18 mm-es forgácslappal készíthető rendszerek ajtói szintén 50 kg-osak lehetnek. Előnyük, hogy a hazánkban leginkább elterjedt, 18 mm vastag bútorlapok, illetve különböző vastagságú üveg-, műanyag- és falemezek alkalmazhatók betétként. 18 mm-es forgácslapból óriási a választék, több száz szín közül választhatunk. A Cosmo rendszer alsó görgőit be kell süllyeszteni az ajtókba, ezáltal a görgők az ajtók középső síkjába esnek, ami kedvező működést biztosít A görgők természetesen függőleges irányban állíthatók.

Különböző profilok segítségével üvegbetétek alkalmazására is lehetőség nyílik, a homlok-él lezárásához pedig esztétikus "U" sín nyújt segítséget. Masszív fogantyúprofil gondoskodik az ajtók síkban tartásáról, amelybe a porfogó kefék is befűzhetők. A különböző néven kapható fogantyúprofilok (Cosmo, Fiona, Orient) ennél a rendszernél is formailag különböző termékeket jelentenek.
A rácsavarozható görgős Smart és Mini tolóajtó rendszerek egyszerű felépítésűek, de pontos és megbízható működésű szerkezetek előállítását teszik lehetővé, és elsősorban a megvezetés módjában különböznek az előzőktől. Az alsó és felső görgők, illetve az alsó és felső sínek azonosak. A görgők excentrikusan állíthatók, és besüllyesztés nélkül szerelhetők fel. A sínek a pontos beállítás után csavarozhatók a fenékhez illetve a tetőhöz. Az ajtók behelyezése után a felső görgőket kell beállítani, majd rögzíteni, és a szerkezet megbízhatóan fog működni.

Gyakori igény az üvegtáblák tolóajtókként való alkalmazása. A Forest kínálatában szereplő 6303-as típusú vasalat 6 mm-es üveg befogadására alkalmas. Az üvegtartó és vezetősínek valamint a csapágyazott görgők kiváló működést biztosítanak az esztétikai szempontból is megfelelő szerkezetnek.
A tolóajtók speciális típusa az ún. harmonika tolóajtó rendszer. A Prince nevű termék dupla ajtók működtetésére alkalmas, fő előnye, hogy helytakarékos megoldást kínál, és a tolóajtókkal szemben nyitáskor csaknem a teljes szekrénybelső láthatóvá válik. A 45 kg-os teherbírás nagyméretű ajtók működtetését is lehetővé teszi.

Bővebb információ:
Forest Hungary Kft.
8900 Zalaegerszeg, Hock János u. 90/a
Telefon: (+36-92) 507-800
Fax: (+36-92) 507-890
info@foresteu.com
www.foresteu.com

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Az áttekinthető gardrób

A gardróbszekrények áttekinthetősége nem mindig megfelelő, amit sok esetben a szekrény belső terének a túlzsúfolása okoz. Ezt csak a ruhaneműk megfelelő szelekciójával, és a célnak megfelelően jól...


Helytakarékos nyílászárók

Hogy mitől helytakarékos egy nyílászáró? Elsősorban attól, hogy kinyitva a lehető legkevesebb helyet foglalja el a helyiségből. Ez különösen fontos akkor, amikor nagyméretű ajtókban,...